Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

Liigaottelut 2014 - 2015

TPS - KalPa

2-1
TO 18.9.2014
HK Areena

TPS piti KalPan kontrollissa ja katkaisi kilpirintojen voittoputken

TPS tuplasi pistesaldonsa nappaamalla kauden toisen voittonsa kotiyleisön edessä. Kolme ensimmäistä peliään voittanut KalPa kaatui turkulaisten vieraana Lauri Tukosen ja Tadas Kumeliauskaksen maaleilla lukemin 2-1.

Avauserä tarjosi yleisölle ainoastaan sekavaa sählinkiä. Vierasjoukkue KalPa ei liiemmin vaarallisiin hyökkäyksiin päässyt, mutta toisaalta TPS ei myöskään tahtonut saada otetta pelistä. Sekä TPS:n Teemu Lassilalle että KalPan Eero Kilpeläiselle kertyi yhdeksän torjuntaa mieheen, mutta mihinkään aivan uskomattomiin pelastuksiin kummankaan ei tarvinnut ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen aikana venyä.

-  Onhan KalPaa vastaan tietyllä tapaa vaikeampaa pelata, kun kiekkokontrolli on koko ajan enempi heillä, eikä tässä Liigassa muut joukkueet oikeastaan tuolla tavalla pelaa. Vähän sitä on haastavaa puolustaa, kun droppeja tulee niin paljon, mutta hyvin me siitä mun mielestä selvittiin, hyökkääjä Mikko Rantanen pohti ottelun jälkeen.

Toisen erän ainut tilastomerkintä oli KalPan Antti Haloselle tuomittu kahden minuutin rangaistus korkeasta mailasta, mutta kotijoukkue ei siis kyennyt käyttämään tilaisuuttaan hyväkseen. Muutamia erinomaisia paikkoja TPS onnistui toisessa erässä kuitenkin luomaan. Lauri Tukosella oli kertaalleen edessään tyhjä maali, mutta mies itse oli lähempänä maaliviivan ylittämistä kuin kiekko. Myös Matias Soinnulla oli mahdollisuus viedä joukkueensa johtoon, kun ensin Mikko Rantanen tarjoili laitahyökkääjälle avopaikan, mutta tämä kiskaisi ohi maalin, ja erän lopulla Sointu karkasi Niclas Luceniuksen kanssa 2 vastaan 1 -hyökkäykseen, mutta laukaus ei taaskaan osunut kohteeseensa. Vaikka mustavalkoiset tänään tekopaikkojaan kuopiolaisten iloksi tuhlailivatkin, vakuutti Rantanen, että viimeistely tulee vielä kohenemaan.

- Meillä on neljä kenttää, jotka voi kaikki luoda hyökkäyspäässä tilanteita ja tehdä maaleja. Näissä runkosarjapeleissä vaan joskus tuntuu, että se kiekko ei mene maaliin niin millään, mutta siinä nousevat esiin nuo maltti ja kärsivällisyys jokaisella ketjulla. Pitää vaan uskoa, että työn kautta niitä paikkoja tulee sieltä ja jossain vaiheessa niistä alkaa osumaankin - onni pitää ansaita, sanotaan!

Pääosin KalPa kuitenkin pakotti TPS:n pyörimään kulmissa ja laidoilla ja TPS kohteli vieraitaan samalla tavoin. Eniten turkulaisyleisölle sydämentykytyksiä aiheuttikin hetki, kun Ryan Lasch loukkasi itseään ja kultakypärä paineli vauhdilla koppiin. Montaa minuuttia mustavalkoisessa leirissä ei kuitenkaan ehditty huolta kantamaan, kun jo tuttu amerikkalainen palasi takaisin vaihtopenkin puolelle.

Päätöserässä meininki muuttuikin sitten aikalailla ja jo heti alkuhetkistä lähtien aisti, että nyt alkaa tapahtua. Kiekko päätyikin Kilpeläisen selän taa jo minuutin ja kuuden sekunnin pelaamisen jälkeen. Tiistaina kauden avausmaalinsa iskenyt Lauri Tukonen ryösti kiekon kompuroineelta Juuso Riikolalta ja sijoitti sen tarkasti ohi Kilpeläisen.

Pian tämän jälkeen sekä kentän läpi surffannut Joonas Lyytinen että Michal Birner pääsivät yrittämään pelin tasoittamista, mutta TPS:n sankarina jälleen esiintynyt Teemu Lassila nappasi molempien kudit varmasti.

-  Teemu on kyllä todella tärkeä pelaaja meille ja otti taas muutaman gamesaverin - jos ne kiekot olisivat menneet sisään, niin tämä olisi voinut olla aivan eri peli. Sinne taas propsit kyllä hänelle - loistava peli! Rantanen hehkutti veräjänvartijaa.

Lassilan apuna omaa maalia varjelee TPS:n junnupitoinen pakisto, jota puolustaja Petteri Nummelinin loukkaannuttua on epäilty kovasti siellä sun täällä ja jopa puhuttu, ettei moisella pakkikaartilla voi liigapelejä pelata. Hienosti ovat nuoret Mikko Lehtonen, Matias Pulli, Niklas Friman ja Niko Karhu kuitenkin pärjänneet, ja maalivahti Lassila jakoikin kehuja nuorille takalinjojen luutijoille.

Mun on ollut todella hyvä pelata heidän takana! Kun katotaan tämänkin illan peliä, niin jätkäthän blokkasivat aivan huikean määrän kuteja, ja oli tosi hienoa nähdä se taistelu ja intohimo, jolla kaverit puolustavat omaa maalia. Hienoa, että on nyt uusia jätkiä noussut esiin.

Muutamaa maalintekopaikkaa lukuun ottamatta KalPalla ei liiemmin todellisia tilaisuuksia pelin tasoittamiseksi kuitenkaan koko päätöserässä ollut; viimeisen kaksikymmenminuuttisen puolivälissä kotijoukkue selvitti yhden kahden minuutin alivoimankin vailla hädän päivää ja kaiken kaikkiaan kuopiolaiset pidettiin tiukasti vaarallisimman maalintekosektorin ulkopuolella. Viisi minuuttia ja viisi sekuntia ennen päätössummeria iskikin sitten jälleen TPS.
Tiistaina huilannut Rantanen tarjosi Tadas Kumeliauskakselle ratkaisupaikkaa kultatarjottimella, mutta liettualainen nosti kiekon yli tyhjän maalin. Muutamia sekunteja myöhemmin Rantanen toimitti kiekon uudelleen maalinedustalle ja tällä kertaa Kumeliauskas runnoi kiekon tahdolla, voimalla ja ripauksella tuuria maaliin asti. Sentterin tuuletuksesta paistoi valtava helpotus. Rantasen lisäksi syöttöpisteen sai Tukonen.

Useammankin maalintekopaikan joukkuetovereilleen jälleen kerran järkkäillyt Rantanen ei kavereitaan tuhlailuista syyllistänyt.

- Jos alkaisin kavereille kommentteja heittämään, niin saisin aika äkkiä itse kaksinkertaisena sanomista takaisin, kun mä siellä puolestani huidoin heidän syötöistään ohi. Hyvä, että maalipaikoille päästiin! 

Ilman maalivahtia lopussa pelannut KalPa onnistui kuin onnistuikin lopulta rikkomaan Lassilaan nollapelin vain minuutti ja 22 sekuntia ennen päätössummeria. Mustavalkoiset pelasivat tilanteessa oman maalinsa edustalla löysähkösti, joten Arttu Ilomäki pääsi siirtämään kiekon vapaana olleelle Janne Kolehmaiselle, joka toi joukkueensa maalin päähän. Siihen kuopiolaisten kiri kuitenkin jäi ja TPS juhli ansaittua kolmen pisteen voittoa.

- Ne kaksi ekaa erää olivat vähän sellaista kiekottelua, kun kumpikin joukkue pelasi todella tarkkaan, joten maalipaikoille ei päästy ja laukauksiakin oli aika vähän. Mutta tokalla erätauolla puhuttiin, että puolustuspeli pitää jatkua samanlaisena, sillä se oli toiminut ihan hyvin, mutta yritetään hyökkäysalueella haastaa paremmin ja saada sitä kautta paikkoja, ja siinä me päätöserässä onnistuttiinkin, Rantanen kommentoi.

Voittomaalin syöttänyt Mikko Rantanen piti lauantain Vaasa-pelin jälkeen pienen treeni- ja palautumisjakson ja palasi tänään jälleen kokoonpanoon. Koko elokuun loukkaantumisestaan kuntoutunut nuori hyökkääjä myönsi, että lepo tuli tarpeeseen.

Perjantain pelissä tuntui ihan hyvältä, mutta lauantaina sitten alkoi vähän jo tuntua, kun oli viisi peliä alla. Teki hyvää, kun sai sitten muutaman päivän treenata ja huilata, ja toivotaan, että lauantainakin kulkee. 

Sekä Rantasesta että Lassilasta hehkui ottelun jälkeen into pelata. Voitto luonnollisesti maistui hyvältä, joten pikkuhiljaa ajatukset alkoivat malttamattomina kääntyä jo lauantain Lukko-otteluun. Halu päästä taas takaisin askiin liekehti kummassakin kiekkoilijassa.

Nämä oli tosi tärkeät kolme pistettä, ja vastassahan oli sellainen joukkue, joka ei vielä kertaakaan ollut hävinnyt, joten sekin pitää ottaa huomioon. Mun mielestä joukkueena painettiin hyvä peli! Hauskaa on ollut pelata, ja sehän onkin se syy, miksi me jääkiekkoa ylipäätänsä pelataan, Rantanen tuumasi, ja Lassila fiilisteli samoilla linjoilla. 

Erittäin hyvä fiilis on ollut pelata! Voittaminen tietenkin tuntuu hyvältä, ja siitä saa itseluottamusta sekä rentoutta.


TPS:n seuraava ottelu on lauantaina Raumalla Lukkoa vastaan.