Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

Liigaottelut 2014 - 2015

TPS - HIFK

4-3
PE 26.9.2014
HK Areena

TPS paini pedot nurin - sarjakärjeltä täysi pistepotti

Turussa koettiin hieno ja viihdyttävä lätkäilta; tunnetta piisasi kaukalossa ja katsomossa, yleisö sai todistaa sisukasta kaksinkamppailua, hienoja suorituksia, maaleja iskettiin vuorotellen ja jännitystä riitti aina viime sekunneille saakka. Altavastaaja TPS kaatoi lopulta sarjakärjen maalein 4-3 ja nappasi herkulliset kolme pistettä.

Ensimmäinen erä oli eristä kenties tasaisin, mikä näkyi myös maalivahtien torjunnoissa, sillä Teemu Lassila TPS:n maalilla torjui 9 kertaa ja nuori 19-vuotias Kevin Lankinen HIFK:n maalilla 10 kertaa. Myös maalit menivät tasan 1-1.

TPS aloitti kuitenkin vastustajaansa pirteämmin ja oli aktiivinen heti ensi vihellyksestä lähtien. Palloseura tekikin illan avausmaalin erän ensimmäisellä puoliskolla päästyään pelaamaan ylivoimaa. Turkulaisten syystäkin parjattu ylivoima lähti tällä kertaa pyörimään mallikkaasti ja kiekkoa toimitettiin kohti Lankista. Matti Kuparisen jäähyä oli jäljellä enää 36 sekuntia,  kun hunajata pärähti soimaan. Lauri Tukonen passasi kulmasta HIFK:n alivoima nelikon keskeltä paikkansa löytäneelle Matias Soinnulle, joka täräytti suoraan syötöstä. Ensimmäisen laukauksen Lankinen vielä torjuikin, mutta ei toista: 1-0.  Toinen syöttöpiste jälleen pirteästi esiintyneelle Marko Virtalalle.

Vierasjoukkue HIFK tasoitti pelin ansaitustikin neljä minuuttia myöhemmin. Maalin takana hyörivä joukkueen pistekuningas Jasse Ikonen tarjoili nappisyötön sektoriin nousseelle Thomas Nykoppille, joka paiskasi kiekon ykkösellä ohi Lassilan.

Erän lopulla helsinkiläiset saivat tilaisuuden siirtyä johtoon, kun Corey Elkinsin sinnikäs kamppailu hyökkäysalueella johti Radek Smolenakin jäähyyn ja valkopaidat pääsivät jauhamaan ylivoimaansa. TPS:n alivoimapelaaminen oli kuitenkin vahvaa ja Lassila hoiti ne kiekot, jotka maalille asti tiensä löysivät. 

-  Täytyy olla tyytyväinen. Alivoima tsemppasi tänään todella hyvin, eikä päästänyt omiin yhtään. Ylivoimakin paransi ja sai värkättyä yhden, kehui päävalmentaja Kai Suikkanen. 

Toisessa erässä kotijoukkue TPS oli selkeästi se hallitsevampi joukkue ja loi rutkasti maalintekopaikkoja. Maalit menivät hieman yllättäenkin tasan 1-1, sillä maalivahdeista Lankiselle riitti töitä huomattavasti enemmän; nuori helsinkiläinen huhki 17 torjunnan edestä, kun Lassilalle kirjattiin vain neljä. 

-  Ensimmäisellä erätauolla puhuimme jätkien kanssa kopissa, että meidän täytyy laukoa enemmän ja sitä kautta voimme saada ripareita, joten yritimme laukoa aina kun vain mahdollista, hyökkääjä Tadas Kumeliauskas kertoi.

HIFK pyyhälsi johtoon hieman puskista kotijoukkueen painostettua jo hyvän tovin. Hyökkäyspään pelaamisesta nauttineet mustavalkoiset eivät olleet valmiita helsinkiläisten hyökkäykseen ja pelasivat löysähkösti omassa päässään, joten Elkins pääsi vapaasti surffailemaan kulmasta maalin edustalle ja lirutti kiekon TPS-maaliin.

TPS kuitenkin kuittasi mokansa jo heti seuraavassa vaihdossa. Takaiskun jälkeen kentälle lähetettiin nelosketju pitämään huolen, ettei taisteluilme katoa päästetyn maalin myötä ja sen vikkeläjalkainen taistelijalaituri Rasmus Kulmala tosiaan teki runnomalla 2-2-tasoituksen Simon Gysbersin laukauksen irtokiekosta.

Erän toisella puoliskolla TPS pääsi pelaamaan ylivoimaakin, mutta tällä kertaa se ei tuottanut tulosta vaikka Ryan Lasch ja Radek Smolenak yrittivätkin kovasti toisilleen maalintekopaikkoja tarjoilla. Lankinen venyi kuitenkin joka ilmansuuntaan ja piti joukkuettaan pystyssä. 

- Kevin pelasi hyvin, erittäin kypsä esitys häneltä ja hieno debyyttiottelu. Toki kaverit auttoivat niin, että hänelle töitäkin riitti ja laukauksia sateli. Hyvin nuori mies kesti, HIFK:n päävalmentaja Antti Törmänen kehui.

Päätöserä kruunasi koko viihdyttävän jääkiekkomatsin, sillä jännitystä riitti aina päätössummeriin asti, ja pisteet olisivat voineet mennä kummalle vain, vaikkakin kotijoukkue ehdottomasti voittonsa ansaitsikin. Vauhtia ja tunnetta piisasi askissa, mistä nautti koko 5763-päinen yleisö ja etenkin TPS:n kannattajakatsomossa tunnelma oli hieno. Kumeliauskas kertoi, että myös jäällä fiilis oli erityinen.

- Pelissä oli paljon hyviä ja tasaisia kaksinkamppailuja, mikä on aina viihdyttävää. Katsojia oli myös hieman enemmän kuin tavallisesti, joten se vaikuttaa tunnelmaankin. Ja kun hallissa on enemmän ääntä, pelaajillakin on parempi fiilis pelata ja jokainen taistelee vielä astetta kovemmin.

Heti alkuun TPS selvitti pari alivoimaa aiheuttamatta sen tiheämpiä sydämentykytyksiä katsojille. Itse asiassa sykkeet taisivat kohota eniten sinä hetkenä, kun Soinnulla oli edessään aivan tyhjä maali, mutta kiekko pomppi niin ilkeästi, ettei hyökkääjä onnistunut sutimaan sitä häkkiin.

Erän puolivälin jälkeen sekä Lauri Tukosella että Tero Koskirannallakin oli mitä maittavimmat tilaisuudet niitata mustavalkoiset jälleen johtoon, mutta Lankinen se vain merkkautti lisää torjuntoja sarakkeeseensa.

Mutta sitten soivat vihdoin duurisävelet; Sointu nousi vauhdilla koko kentän läpi, pelasi seinäsyötön Virtalan kanssa ja napautti kotijoukkueen jälleen johtoon: 3-2 ja kellossa 55.18.
Tilastomiehet vielä kirjailivat edellisen maalin syöttäjiä ja maalia tuulettanut turkulaisyleisö ei ollut edes ehtinyt istua alas, kun kiekko olikin jo yhtäkkiä TPS-maalissa Teemu Ramstedtin rynnättyä maalintekoon suoraan aloituksesta. Kello ehti tikittää vaivaiset kuusi sekuntia. 

Se 3-3-maali oli harmillinen, kun tehtiin ensin hirveä työ, että päästiin 3-2-johtoon, ja sitten päästettiin suoraan aloituksesta kaveri kävelemään alueelle ja pistämään kiekko maaliin, Suikkanen manasi.

Moni odottelikin jo pelin menevän jatkoajalle, mutta sinnikkäästi taistellut kotijoukkue oli eri mieltä. Peliaikaa oli jäljellä enää alle kolme minuuttia, kun TPS iski ratkaisumaalin periksi antamattomuudella ja ripauksella ansaittua onnea. Tadas Kumeliauskas otti päädyssä hyvin vastaan Lauri Taipaluksen taklauksen eikä luovuttanut HIFK-pakille kiekkoa vaan lähetti sen miinuskulmasta kohti maalia, ja onnettaren suosioisella avustuksella pikkumusta livahti vierasjoukkueen oman pelaajan kautta maaliin.

-Se oli mahtava tunne. Ammuin vain sinne päin ja ajattelin vain, että jos se johtaisi edes ripariin niin kaverit olisivat maalilla hakkaamassa sitä sisään, mutta se menikin kai heidän pelaajan kautta sisään. Onnistuminen tuntui todella hyvältä.

Liettualaishyökkääjän viime kausi ei mennytkään ihan suunnitelmien mukaisesti, kun ensin rannevamma piti hänet sivussa alkukauden ja sitten aivotärähdys piti huimasti potentiaalia omaavan hyökkääjän poissa kaukalosta kuukausitolkulla. Pelejä miehelle kertyi vain 21. 

- Kesä ei mennyt niin hyvin kuin olisin toivonut. Aloitin treenaamaan jätkien kanssa, mutta en ollutkaan vielä valmis harjoittelemaan, joten jouduin taas olemaan sivussa viikkoja. Heinäkuussa pääsin taas harjoittelemaan, mutta se oli rankkaa. Kun elokuussa pääsin jäälle, kädet eivät toimineet yhtään niin kuin halusin, ja pitkä tauko harjoittelusta vaikutti todella paljon luisteluuni. Mutta peli peliltä kykenen parantamaan peliäni.

Viimeiset minuutit TPS puolusti suurella sydämellä ja joka pelaajasta näki, että antaa tulla vaikka 200km/h niin kroppaa pistetään eteen. Kun summeri sitten soi, Mikko Rantasen tuuletus kuvasi koko mustavalkoisen yleisön ja joukkueen tunnetta parhaiten: voittamisen riemu oli suunnaton.

- Meillä oli pari erittäin karvasta maalin tappiota ja se on henkisesti rankkaa, kun häviät tiukan ottelun yhdellä maalilla ja tiedät, että pystyisit parempaan. Mutta tämä oli iso voitto ja joukkuehenkeä tällainen parantaa vain entisestään, Kumeliauskas tuumaili.

Palloseura nousi voiton myötä seitsemännelle sijalle, mutta kaiken kaikkiaankin kolmen pisteen voitto sarjakärkeä vastaan oli henkisesti koetellulle joukkueelle valtavan tärkeä. Takana on kaksi tiukkaa maalin tappiota, joissa molemmissa TPS oli hyvin pelissä mukana, mutta se viimeinen silaus puuttui. HIFK:ta vastaan joukkue kykeni kuitenkin vihdoin iskemään sen ratkaisevan osuman.

- Pelattiin kolme ehyttä erää ja kaikin puolin tämä oli hyvä jääkiekko-ottelu meiltä. Toki korjattavaakin siellä on edelleen, ja tehtiin myös hölmöjä virheitä, mutta toisaalta, jos ei yhtään virheitä tee kumpikaan, niin järjettömän tylsäähän tämä peli olisi, Suikkanen kommentoi.

Ennen kaikkea TPS voitti joukkueena, mikä tulee olemaan valtava voimavara ensi viikolla, kun edessä on kolmen pelin viikko.

- Ollaan puhuttu siitä, kuinka tärkeää meidän on pelata joukkueena. Tänään se näkyi, että ei oltu ryhmä yksilöitä vaan nimenomaan joukkue, ja se tuotti tulosta. Ja onhan se niinkin, ettei niiden voittojen tarvitse millään kauniilla pelillä tulla, eihän tämä mikään kauneuskilpailu ole. Hienoa taistelua ja vääntöä. Tyytyväisiä äijiä on varmaan meidän kopissa tällä hetkellä, Suikkanen jutteli silminnähden iloisena itsekin.

TPS:n seuraava ottelu on tiistaina, kun se kohtaa Espoossa Bluesin.