Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

Liigaottelut 2014 - 2015

TPS - Blues

3-2
TI 16.9.2014
HK Areena

TPS kiskaisi työhaalarit päälle ja taisteli liigakauden 2014-2015 ensimmäisen voittonsa

Kun Turun Palloseura lauantaina kärsi 4-1-tappion Vaasan Sporttia vastaan, horjui monen ihmisen usko mustavalkoisiin. Ei kuitenkaan joukkueen, joka tiesi, että tappioiden tielle se ei tule jäämään. Pettyneet pelaajat totesivatkin kahden hävityn ottelun jälkeen, että näin ei voi jatkua - tiistaina taistellaan aivan uudella ilmeellä.

Ja tiistaina kotiyleisönsä edessä TPS todenteolla taisteli.

- Meillä ei todellakaan ollut mikään maailman helpoin startti kauteen, kun kahdesta ekasta pelistä saaliina oli nolla pistettä, mutta mä olen ihan varma, että jokainen tässä joukkueessa uskoi siihen, että täältä noustaan vielä. Uskaltaisin sanoa, että jokaisella joukkueella Liigassa tulee vähintään kaksi tappiota putkeen kauden aikana, joten turha sitä on liikaa ajatella vaan on mentävä vain eteenpäin, puolustaja Matias Pulli selitti.

 Tiistain kamppailuun valmistautuessaan joukkueessa painotettiin, että pisteiden eteen on jokaisen tehtävä töitä. Niin kuin sekä Bolzanossa että Vaasassa huomattiin, ilmaiseksi kaukalosta ei irtoa mitään - paitsi pettymystä ja jopa häpeää. 

- Isoin juttu oli se, että puhuttiin, että meidän täytyy kiskaista työhaalarit päälle ja joka äijän työmoraali täytyy olla aivan toista luokkaa kuin oli Vaasassa. Siitä se kaikki lähtee. Mutta samalla pitää pelissä olla sellainen rentous, eikä saa ajatella liikaa, vaan pelata sitä peliä vaan - kumminkin jokainen tässä joukkueessa osaa pelata - sitä kautta tulee se paras tulos, Pulli tuumaili.

Avauserää mustavalkoiset hallitsivat selkeästi, ja mikäli maalintekopaikat olisi käytetty tehokkaammin hyväksi, olisi ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen jälkeen lukemat voineet olla rumemmatkin. Vieraiden onneksi TPS osui kuitenkin vain kahdesti.

Palloseura oli lähellä avausmaalia jo pelin ensimmäisillä minuuteilla päästyään pelaamaan ylivoimaa. Kiekollisia taitojaan, nopeuttaan ja peliälyään tänään yhtenään väläytellyt Ryan Lasch pelasi mitä herkullisimmat maalintekopaikat ketjukavereilleen Radek Smolenakille ja Tero Koskirannalle, mutta kumpikin pyssytti ohi.

Viitisen minuuttia myöhemmin amerikkalainen pääsi tuhlailemaan itsekin; Koskirannan laukauksen irtokiekko kimposi Laschille maalinkulmalle ja tällä oli edessään tyhjä maali, mutta kultakypärä sutaisi kiekon tolppaan. Tällä kertaa Smolenak oli kuitenkin valppaana ja runnoi kiekon ohi Jani Niemisen.

Seuraava maali syntyi ylivoimalla, jonka työteliäästi pelannut Lauri Tukonen hankki kulmakamppailussa. Smolenak ja Niklas Friman kierrättivät kiekon Simon Gysbersille viivaan, jonka laukaus pujahti verkkoihin.

Avauserässä TPS sai pelata ylivoimaa yhteensä kahdeksan minuuttia, mutta 2-0-maali jäi ainoaksi onnistumiseksi.

- Siihen ylivoimaan meidän kyllä pitäisi tosiaan kehittää jotain, koska se junnaa vähän paikoillaan, mutta kyllä mä uskon, että siihenkin kun vaan löytyy se rentous ja tulee onnistumisia, se alkaa tuottaa tuloksia, puolustaja Matias Pulli pohtikin ottelun jälkeen.

Toiseen erään vierasjoukkue Blues tuli kovalla höyryllä ja TPS oli hätää kärsimässä. Viereen palasi väkisinkin CHL-reissulla tuhritut kahden maalin johtoasemat niin Bolzaossa kuin Pardubicessakin sekä kapteeni Petteri Nummelinin tuolloin lausumat sanat ”Noin ei saa enää missään nimessä tapahtua”.  Vierasjoukkueen kavennus kuitenkin roikkui ilmassa, joten kun kiekko sitten Teemu Lassilan selän taa sujahti, ei se tuntunut suurelta vääryydeltä. Asialla oli Otso Rantakari, joka pyssytti ylivoimalla siniviivalta tulisen kudin, joka vaihtoi taululle lukemat 2-1. Syöttöpisteet tileilleen korjasivat Ryan O’Connor ja Stefano Giliati.

Espoolaiset saivat kavennusmaalistaan lisää virtaa ja painoivat päälle kahta kauheammin. Kapteeni Kim Hirschovitsilla oli jo edessään tyhjänä ammottava maalikin, mutta loistavin ottein alusta loppuun pelannut Lassila venytti patjansa eteen ja sai kuulla koko Mutkan huutavan nimeään. Blues olisi hyvinkin voinut tasoituksen vielä iskeä saatuaan hyvän fiiliksen päälle, mutta TPS:n pelasti espoolaisten ottama jäähy, kun kentälle oli livahtanut yksi ylimääräinen pelaaja, joten ylivoimansa turvin mustavalkoiset pääsivät omasta puolustuspäästään pois.

Ylivoima itsessään ei TPS:ltä ollut hyvä, mutta sen jälkeen kotijoukkue sai taas paremmin pelistä kiinni, ja sekä Matias Soinnulla että Niclas Luceniuksella oli mitä mainioimmat paikat lisätä johtoasemaa, mutta kumpikaan ei onnistunut Niemistä ohittamaan. 

Aivan erän viime sekunneilla Ilkka Pikkaraiselle tuomittiin 5+20 minuuttia ryntäyksestä Hirschovitsia päin. Blues-kapteeni makasi tovin jään pinnassa ja hoiperteli sitten pukusuojaan. Hirschovits palasi kehiin kuitenkin heti seuraavassa erässä.

Päätöserään tuli päättäväinen Palloseura, joka oli selvästi päättänyt, että näistä pisteistähän ei muuten luovuta. Kotiyleisönsä tukemana mustavalkoiset tappoivat koko viiden minuutin alivoiman, eivätkä espoolaiset oikeastaan edes vaarallisille paikoille päässeet. Ne kiekot, jotka maalille asti ylsivät, illan sankari Teemu Lassila nappasi varmasti.

Tämän jälkeen parhaista tekopaikoista vastasikin jälleen TPS, sillä ensin Gysbers pääsi nokikkain Niemisen kanssa, mutta espoolainen ehti kiekon eteen, ja sitten Luceniuksella oli jälleen edessään tyhjä maali, mutta tänään ei vain ollut sentterin päivä, joten kiekko ei taaskaan löytänyt tietään maaliin. 

Ajassa 55.46 TPS vihdoin onnistui. Maalintekotilanteissa jäätynyt Lucenius ohitti vastustajan hienon piruetin avulla ja syötti Marko Virtalalle, joka malttoi tilanteessa ja tarjoili vielä komean passin poikittain Tukoselle, joka sai siirtää kiekon tyhjään maaliin. Valtavasti töitä painaneen laitahyökkääjän tuuletuksesta näki, että onnistuminen oli suuren suuri helpotus. 

Bluesille kuitenkin annettiin vielä mahdollisuus tapella voitosta, sillä TPS sai vielä viimeisillä minuuteilla jäähyn ja pääsipä Hirschovits rankkarinkin ampumaan. Lassila veti rangaistuslaukauksessa pidemmän korren, ja vaikka Blues loppujen lopuksi onnistuikin kaventamaan, tapahtui se liian myöhään; vain kaksi sekuntia ennen päätössummeria kultakypärä Kai Kantolan toimesta. Näin ollen TPS:lle äärimmäisen tärkeä kolmen pisteen voitto maalein 3-2.

Ensimmäinen erä oli hyvä, mutta toka erä oli sitten puolestaan aika huono, kun seisoskeltiin ja lopetettiin se aktiivinen ja energinen pelaaminen. Onneksi Lassila piti meitä pystyssä ja pelasi todella hyvän pelin. Kolmas erä oli hyvää taistelua - oli paljon alivoimaa, ja jokainen laittoi ittensä likoon, ja sitä kautta tuli tärkeä, hyvä voitto, Pulli kertasi ottelun kulkua.

Ottelun alla TPS:n puolustusta epäiltiin kovasti ja jossain jopa taivasteltiin, ettei moisella junnupakistolla pitäisi Liigaa edes pelata. Palloseuran nuoret puolustajat ovat kuitenkin kantaneet loukkaantumisten myötä harteilleen sysätyn vastuun taakan varsin hienosti. Pulli myöntää silti, että muhkeiden peliminuuttimäärien saaminen ja oma nimen näkeminen ylivoimakentällisissä on tapahtunut yllättäen.

-  Niin, vaikea sanoa, olinko ihan valmiskaan, sillä enhän mä tätä odottanut, kun kauteen lähdettiin, kokoonpano julkaistiin, ja siinä kattelin, että miten kovia nimiä joukkueessa oli. Totta kai se on aina harmillista, kun loukkaantumisia tulee, mutta mulle se taas on ollut onni onnettomuudessa, kun olen päässyt pelaamaan enemmän kuin uskalsin edes toivoa. 

Sulavalla luistelullaan ja mainiolla kiekollisella pelillään ihastuttanut Pulli löytää omat kehittämisen kohteensa puolustuspään pelaamisesta.  Sitä vastoin hän uskoo, että kykenee omilla vahvuuksillaan auttamaan joukkuettaan.  

Puolustuspään pelaaminen on ollut kaikkein haastavinta: se sijoittuminen ja pelin lukeminen siten, että tietäisi, koska iskeä kiinni ja koska pysyä pelin alla. Mutta sitten taas mä uskon, että pystyn tuomaan tuonne sitä kiekollista pelaamista, ja sitä kautta päästään nopeasti omista pois, päästään hyökkäämään ja päästään maalintekopaikoille.

Vaikka ulkopuoliset ovatkin epäilleet TPS:n nuorten puolustajien mahdollisuuksia ja kykyä pärjätä miesten peleissä, ovat he joukkueen sisällä saaneet paljon tukea ja tsemppiä kokeneemmilta ja vanhemmilta joukkuetovereiltaan.

Mun mielestä meihin on luotettu yllättävänkin paljon, ja neuvoja saadaan koko ajan treeneissä ja peleissä. Mäkin oon nyt pelannut Nakládalin kanssa kaikki pelit, ja on ollut tosi hienoa, miten hän pystyy neuvomaan mua vähän joka tilanteessa ja sitä kautta auttaa mua kehittämään omaa peliä eteenpäin ja pärjäämään koko ajan paremmin, Pulli kiittelee.

 

Voiton myötä TPS jätti jumbosijan ja nousi 11.sijalle. Seuraavan kerran pisteitä metsästetään jo torstaina, kun HK Areenalle vieraaksi saapuu KalPa. 


Teksti: Hanni Hopsu