Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

Liigaottelut 2014 - 2015

Sport - TPS

5-1
PE 31.10.2014
Vaasa Arena

Sport teki paikoistaan, TPS tuhlaili

TPS kaatui perjantaina kahteen asiaan. Sportin maalilla 39 laukausta torjuneeseen Hannu Toivoseen ja kotijoukkueen tehokkaaseen ranskalaisduoon.

Ottelu Sportin vieraana alkoi TPS:n kannalta pahimmalla mahdollisella tavalla. Peliä oli takana vain 27 sekuntia, kun isäntien ranskalaishyökkääjä Damien Fleury ohjasi maanmiehensä Charles Bertrandin toimituksen luistimellaan ohi Kristian Järvisen.

Tepsi otti välittömästi takaiskumaalin jälkeen ohjat käsiinsä. Maalipaikkoja luotiin kuin liukuhihnalta, mutta kiekkoa ei millään saatu ohi Sport-maalia vartioineen Hannu Toivosen.

Puolustaja Jakub Nakladalin jäähy ajassa 13.07 kostautui, kun Bertrand nakutti maalin edestä isännät kahden maalin etumatkalle hienon haltuunoton jälkeen. Voittomaaliksi jäänyt osuma oli ranskalaisen jo illan toinen tehopiste. Syötöt maaliin keräsivät Niko Peltola ja Erik Riska.

Erän lopun TPS oli täysin ylivoimainen. Peli pyöri vaasalaisten päädyssä, kun Tepsi loi maalipaikan toisensa jälkeen. Radek Smolenakin tolppalaukausta lähemmäksi eivät turkulaiset päässeet.

Rynnistyksen aikana Toivonen esitti ehkäpä illan hienoimman torjunnan. Jään pinnassa maaten hän kurotti räpylänsä hieman onnekkaasti TPS-laukauksen eteen. Hannu Toivonen oli hetken Hannu Hanhi.

Hannu kuin Hannu, mies torjui erässä peräti 23 kiekkoa. TPS-maalilla Järviselle kertyi vain kuusi koppia. Erätauolle siirryttiin Sportin 2−0-johdossa.

Tunnetta ja tappelu

Toinen erä alkoi siitä mihin ensimmäisellä jäätiin: vauhtia piisasi. Se sai myös tunteet kuumenemaan.

Sportin Mike Brennan ja TPS:n Otto Karvinen aloittivat käsirysyn, kun pelikello näytti aikaa 22.47. Nyrkiniskuja vaihtaneille miehille suihkukommennus heti erän alkuun.

Viisi minuuttia myöhemmin Tepsi joutui antautumaan kolmannen kerran. Kaava oli täysin sama kuin illan avausosumassa. Charles Bertrand laittoi kiekkoa maalia kohti ja välissä oli jalkoineen kukapa muukaan kuin Damien Fleury. Pitkän videotarkastuksen jälkeen vaasalaiset saivat tukevan 3−0-johdon. Toinen syöttöpiste turkulaissyntyiselle TPS-kasvatille Lassi Kokkalalle.

Tilanteen seurauksena TPS vaihtoi maalivahtia, kun vain 12 laukausta 15:stä torjunut Järvinen otettiin vaihtoon. Tilalle tuli lepovuorossa ollut ykkösvahti Teemu Lassila.

Erän lopussa Steven Seigo kulutti jäähypenkkiä, mutta turkulaiset selvisivät ilman uusia takaiskumaaleja.

Takaa-ajo ei tuota tulosta

TPS lähtee myös kolmanteen erään vauhdilla. Se saa hankittua Niko Peltolalle jäähyn, kun erää on pelattu vain 48 sekuntia.

Tämä tuottaa tulosta. Jakub Nakladal virittää p-pisteeltä kanuunan, joka helähtää isäntien verkkoon. Näin tsekkipakki korvaa ensimmäisen erän maaliin johtaneen jäähyilynsä. Myös Steven Seigo saa jäähynsä anteeksi syöttämällä maalin yhdessä Lauri Tukosen kanssa.

Takaa-ajo loppuu lyhyeen, kun Kokkala kurittaa entistä seuraansa viemällä isännät jälleen kolmen maalin johtoon. Peltola kerää osumaan illan toisen syöttönsä, Ivan Rachunek ensimmäisen.

Erän puolivälissä Tero Koskiranta passitetaan jäähypenkille huitomisesta. Jälleen kostautuu jäähyily, sillä Sport naulaa viimeisen naulan vieraiden arkkuun.

Mikko Pukka tykittää komeasti pakin paikalta  5−1:een ajassa 52.26. Aleksi Rekonen ja Teemu Tallberg palkitaan syöttöpisteellä esityöstä maaliin.

Viikko sitten sairastuvalta TPS:n kokoonapanoon palannut Veli-Matti Vittasmäki ottaa vielä yhden kaksiminuuttisen, mutta muuten peli pelataan vain alta pois.

Tuore isä tulessa

Selvä 1−5-tappio sarjajumbolle on aikamoinen mahalasku keskiviikkona sarjakärki Lukosta otetun 4−1-voiton jälkeen.

Illan hahmo on ehdottomasti Hannu Toivonen. 39 torjuntaa katkaisivat Sportin neljän ottelun tappioputken.

Illan onnistujiin kuuluivat myös isäntien ranskalaiskaksikko Bertrand−Fleury. Kultakypärä Bertrand lisäsi pistetiliään tehoilla 1+2, Fleury puolestaan keräsi tehot 2+0.

Myös Sportin puolustaja Niko Peltolalle ottelu oli suuri. Eilen lapsen saanut Peltola juhlisti tuoretta isyyttään saalistamalla komeat tehot 0+2.

Turkulaisleiristä erikoismaininnan saa Radek Smolenak. Hyvällä pelipäällä ollut, mutta ilman tehoja jäänyt tsekki laukoi kahdesti tolppaan.

 

Teksti: Leo Jaakkonen