Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

Liigaottelut 2014 - 2015

Sport - TPS

4-1
LA 13.9.2014
Vaasa Arena

38 vuoden tauon jälkeen Liigaan palannut Sport juhli TPS:n kustannuksella

Turun Palloseura ei onnistunut hakemaan kauden avausvoittoaan Vaasasta, kun liigatulokas Sport rynni tehokkaan ylivoimansa avittamana 4-1-voittoon. Tunnelma loppuunmyydyssä jäähallissa oli mainitsemisen arvoinen, kun punavalkoinen meri lauloi maksimi desibeleihin yltäen ja Turusta saapuneet mustavalkoiset tukivat omiaan sitkeästi alusta loppuun.

TPS jäi avauserässä täysin kotijoukkueen jalkoihin korviahuumaavasti pauhanneen punavalkoisen seisomakatsomon antaessa omilleen mittaamattoman paljon energiaa.

Sport painoi päälle aggressiivisesti, eikä Palloseura tahtonut edes päästä pois omasta puolustuspäädystään. Vierailla oli vaikeuksia pysyä mukana jo tasaviisikoin, joten kun Sport pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimaa viidennellä minuutilla, kiekko oli hetkessä Teemu Lassilan selän takana. Niko Peltola ja Samuli Kivimäki syöttivät siniviivalla kahdesti edes takaisin ja jälkimmäinen pamautti terävän one-timerin sisään.

- Tämä oli Sportin ensimmäinen liigapeli heidän kotiluolassaan ja tulivat pirun kovaa heti alusta lähtien. Me tiedettiin se, mutta ei kuitenkaan pystytty sitä heidän karvaustaan rikkomaan kunnolla siinä alussa. Oltiin valmistauduttu, mutta ei sitten kumminkaan oltu henkisesti ihan valmiita, Lauri Tukonen kommentoi ottelua.

Vieraat saivat ensimmäisen laukauksensa maalia kohti vasta erän puolivälin jälkeen ja sitä seurasikin myös TPS:n ensimmäinen ylivoima. Matias Pulli tarjosi kahden minuutin aikana Niclas Luceniukselle yhden erinomaisen maalintekopaikan, mutta siihen turkulaisten tasoitustilaisuudet oikeastaan avauserässä jäivätkin. Sportin maalivahti Hannu Toivonen selvisikin vain kuudella torjunnalla, kun taas Lassila sai huhkia kolminkertaisesti - turkulaiselle kirjattiin 18 torjuntaa.

Toisen erän alussa mustavalkoisessa leirissä alkoi huoli kaivertaa mieliä, sillä avauserän lopussa mailan iskun kasvoihinsa saanutta Petteri Nummelinia ei enää kentällä nähty. Steven Seigon, Veli-Matti Vittasmäen ja Markus Seikolan ollessa jo sairastuvalla on TPS:n puolustus jo entuudestaan varsin kapea.

Erä ei maalien osalta pahentanut tai myöskään helpottanut TPS:n tilannetta. Sport ei kyennyt lisäämään johtoaan, mutta vieraat eivät muutamista hyvistä paikoista huolimatta onnistuneet myöskään pistämään peliä tasoihin. Erän puolivälin jälkeen alkoivat tunteetkin kuumeta niin kentällä kuin katsomossakin.  Sportin Marko Luomala kävi hutki siihen malliin, että Simon Gysbers päätti hieman muistuttaa, kuinka maila kannattaa pitää aisoissa, minkä seurauksena myös Niko Karhu ja Oskari Manninen tangosivat itselleen rangaistukset.

Päätöserään lähtiessä TPS:llä oli vielä saumat kääntää ottelu voitokseen, sillä kotijoukkueen johto oli yhä vain 1-0 - tasoitus maali olisi voinut muuttaa pelinkuvan täysin. Sen kaivatun maalin iski kuitenkin Sport, joka pääsi jälleen TPS:n jäähyilyn seurauksena pelaamaan kahden miehen ylivoimaa. Kotijoukkueelle mahdollisuus töytäistä vieraansa köysiin kelpasi, ja Jarkko Immonen vei joukkueensa 2-0-johtoon, kun Niko Peltolan siniviivalaukaus kimposi päädyn kautta täysin vapaana olleelle sentterille, joka sai napauttaa kiekon tyhjään maaliin.

- Ei oltu tarpeeksi nöyriä pelille. Tiedettiin, että kotijoukkue tulee lujaa ovista ja ikkunoista, ja silloin pitää olla nöyrä ja pelata järkevästi, mutta me ei sitä tehty. Sitten alettiin jäähyillä ja tuollaisella jäähymäärällä, niin kuin eilenkin huomattiin, ei pelejä voi voittaa, Tukonen manaili. 

2-0-johtokaan ei toki ole mitenkään lopullinen, mutta TPS tyri mahdollisuutensa kiriin, kun jäähyaition ovi kävi taas turhan tiuhaan. Sportin Ari Gröndahl naulasikin ottelun 3-0-lukemiin kovalla siniviivalaukauksellaan ajassa 46.22 vaasalaisten pelatessa ylivoimaa.

Maalin jälkeen TPS sai hetkellisesti otteen pelistä. Ensin Tukonen kävi kilauttamassa ylärimaan ja hetkeä myöhemmin vieraat vihdoin onnistuivat ohittamaan Toivosen. Ryan Lasch voitti kaksinkamppailun kulmassa ja nakkasi kiekon viivaan Gysbersille, joka toimitti kiekon häkkiin. Maalin edessä erinomaista maskia teki Radek Smolenak. Toista kavennusmaalia TPS ei kuitenkaan saanut kuudella miehellä väännettyä, joten Teemu Tallberg kävi naulaamassa loppulukemat 4-1 tyhjiin.

- Siinä päätöserässä, kun saatiin se jäähyily kuriin, päästiin pelaamaan tasaviisikoin ja saatiin pelirytmistä taas kiinni, osuttiin ylärimaan ja saatiin se kavennusmaalikin. Siinä nähtiin, että miten se peli voi sujua, kun pysytään rangaistusaitiosta pois, Tukonen pohti.

 Viimeisen minuutin ajan koko yleisö seisoi ja taputti liigatulokkaalle ensimmäisen voiton kunniaksi. Myös paikalle saapunut mustavalkoinen kannattajajoukko pisti kampoihin pelin alusta loppuun ja kannusti omiaan sinnikkäästi.

 - Tuollaisen yleisön edessä on hieno pelata, ja Turussahan oli eilen aivan käsittämätön meininki. Ihan huikeeta, että kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa on päästy kokemaan tuollaista tunnelmaa. Meidän omille kannattajille on myös sanottava iso kiitos, että jaksoivat tulla Turusta tänne asti tukemaan meitä. Tuollaiset kannattajat, mitä eilen ja tänään on saatu nähdä ja kuulla, tekevät pelaamisesta aika spesiaalia.

 Kauden avausvoitto jäi siis saavuttamatta myös Vaasassa ja vaikka mustavalkoisten esitys ei ollut vakuuttava, ei kirvestä kannata vielä kahden pelin jälkeen kaivoon viskata.

Entisestään kaventuneessa puolustuksessa Jakub Nakládal yritti ehtiä kaikkialle, minne vain kykeni, ja Matias Pulli kantoi lisääntyneen vastuun taakan harteillaan parhaansa mukaan.

Hyökkäyksessä Tukonen väläytteli päätöserässä asennepelaamistaan puskemalla väkisin hyökkäysalueelle ja suoraviivaisesti kohti maalia. Maalilla puolestaan 34 torjuntaan venynyt Teemu Lassila oli mies paikallaan, eikä voinut kolmelle päästämälleen maalille mitään.

 

TPS:n pelit jatkuvat tiistaina kotiottelulla Espoon Bluesia vastaan.