Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

Liigaottelut 2014 - 2015

Ässät - TPS

5-1
LA 1.11.2014
Porin jäähalli

Ässät Eero Elon verran parempi

TPS liigataival ennen maajoukkuetaukoa päättyi Ässien kotijäällä Porissa 5-1 tappioon. Ässien Eero Elo viimeisteli peräti neljä osumaa. 

Molemmilla joukkueilla oli ennen illan ottelua takanaan tappiopeli, kun TPS kärsi perjantaina 5–1-häviön Vaasan Sportille ja Ässät puolestaan taipui voittolaukauskilpailun jälkeen Rauman Lukolle lukemin 3–2.

TPS:n peli alkoi Porissa varsin epäonnisesti, kun Ässien Eero Elo vei kotijoukkueen 1–0-johtoon, kun ottelua oli pelattu vasta kaksi minuuttia.

TPS ei saanut yrityksistään huolimatta vaarallisia hyökkäyksiä aikaiseksi. TPS:n tuskaa lisäsi Ässien Juha Kiilholma, joka venytti isäntien johdon lukemiin 2–0, kun ottelua oli pelattu 5.44. Kauden ensimmäistä vierasvoittoaan metsästämään lähtenyt Palloseura otti maalin jälkeen aikalisän ja saikin sen myötä paremman otteen pelistä.

Aikalisän jälkeen paras tekopaikka siunaantui Mikko Rantaselle, joka pääsi ajamaan röyhkeästi maalille, muttei saanut ratkaisua aikaan. Hetkeä myöhemmin Lauri Tukonen yritti myös yksin päästä ratkaisemaan, mutta laukaus pamahti plekseihin.

Lopulta TPS sai palkinnon tehdystä työstä maalin muodossa, kun Radek Smolenak tarjoili Marko Virtalalle takatolpalle herkkusyötön, jonka jälkeen Virtala löi TPS:lle maalin ajassa 14.52.

Avauserän loppu oli jäähyrikas, kun ensin patapaitojen Jake Hansen koukkasi ajassa 15.05 itsellensä kaksiminuuttisen. TPS ei kuitenkaan ehtinyt pelata ylivoimaa kuin 20 sekuntia, kun Tero Koskiranta puolestaan joutui kampituksesta jäähylle. Mustavalkoisten onneksi kuitenkin Ässien Mika Niemi liittyi Hansenin seuraksi ajassa 16.04. Ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta Tadas Kumeliauskasin hyvästä yrityksestä huolimatta.

– Huono viikonloppu, ei siitä pääse mihinkään. Tänään tuli samanlainen 2–0-alku kuin eilen Sportia vastaan. Lähdimme ajamaan vastajoukkuetta takaa. Toisessa erässä Ässät nosti omaa tekemistään ja tempoaan, emmekä pärjänneet, TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen kuvaili ottelun jälkeen.

TPS:llä oli useampikin maalipaikka ylivoimapelin aikana, mutta tolppaa ja ylärimaa lähemmäksi ei tasoitusmaalia päästy.

Ässien Henri Heino karkasi alivoimalla läpiajoon kolme mustavalkoista perässään, jonka myötä kiekko lipui maaliin Heinon ensin törmättyä Palloseuran maalivahtiin, Teemu Lassilaan. Maalin vierellä ollut päätuomari oli ensin menossa videotuomarin pakeille, mutta keskustelu muiden tuomariston edustajien kanssa riitti, ja maali hylättiin maalivahdin häirinnän vuoksi.

Lassilan huipputorjunnat eivät riittäneet

TPS aloitti toisen erän huomattavasti pirteämmällä vaihteella. Erän ensimmäinen neliminuuttinen pelattiin kokonaan Ässien päädyssä, mutta turkulaisjoukkue ei päässyt vaarallisista laukauksista huolimatta tasoittamaan. Peli oli energistä, maalit vain puuttuvat.

Lassila teki hienoa työtä TPS:n maalilla pysäyttäen muun muassa Ässien Niemen sekä Esa Lindellin maalintekoyritykset. Hyvä startti erään kariutui Elon laukoessa kotijoukkueen 3–1-johtoon, kun toista erää oli pelattu 27.05. Sama mies iski lopulta myös ottelun loput maalit.

Viimeiseen erään TPS tiivisti ketjujaan ja koitti tätä kautta saada vielä kiriä aikaan kolmen maalin takamatkalta. Kolmas erä pelattiin tasaväkisesti, mutta kiekkoa ei saatu maaliin asti.

Ajassa 48.21. Ässien Elo karkasi läpiajoon Veli-Matti Vittasmäen ja Steven Seigon välistä, jonka jälkeen Vittasmäen kampituksen myötä tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus. Elo kasvatti kotijoukkueen johtoa 5–1:een ja oman maalisaldonsa neljään täysosumaan.

– Vastustaja sekä heidän maalivahtinsa olivat hyviä. Siinä oli tarpeeksi rakennuspalikoita voittoon, Suikkanen summasi.

TPS ei osoittanut tappioasemasta huolimatta luovuttamisen merkkejä, mutta isännät puolustivat johtoasemaansa tiukasti pitämällä kiekkoa turkulaisten päädyssä. Lopputulokseksi jäi lukemat 5–1.

– Tarkoitus oli puolustaa hyvin. Jos vieraissa päästää paljon maaleja omiin, ovat mahdollisuudet vähissä, Suikkanen totesi.

Turun Palloseura pelaa HK Areenalla ensi tiistaina 4.11. ensimmäisen CHL-pudotuspeliottelunsa Rauman Lukkoa vastaan. TPS pelaa seuraavan kerran Liigaa 13.11. Helsingissä, kun se kohtaa HIFK:n.

 

Teksti: Jessi Ristilä