Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

Champions Hockey League 2014 - 2015

TPS - Linköping

3-4
KE 24.9.2014
HK Areena

Ruotsalaiset ryöstivät voiton - TPS:lle vain lohdutuspiste

Keskiviikon CHL-pelissä Turun Palloseura pisti lohkoa johtavan Linköpingin todella ahtaalle, ja oli pienestä kiinni, etteikö voittoa olisi juhlinut kotijoukkue, jolla oli käsissään ratkaisun avaimet pelin loppuhetkillä. Tolpat kilisivät kuitenkin ruotsalaisten onneksi, ja peli venyi aina voittolaukauskilpailuun asti, jossa Linköping oli etevämpi - lopputulos näin ollen 3-4vl.

Avauserä tarjosi kotiyleisölle suuren riemun hetken, yhden päätä kivistävän tuomion, jännittävää alivoimaa sekä harmillisen takaiskun. Joukkueen kuopuksella Mikko Rantasella oli tapahtumakuviossa melko suuri rooli.

Ensin ajassa 7.09 nuori mies antoi mustavalkoisille syyn juhlia iskemällä ottelun avausmaalin. Tilanteessa Tadas Kumeliauskas tarjosi laiturilleen maalinedustalle nappisyötön; Rantasen ensimmäisen laukauksen ruotsalaismaalivahti Marcus Högberg torjui, mutta oman riparinsa nuori hyökkääjä ampuikin sitten varmasti maalin kattoon.

Neljä minuuttia myöhemmin Rantanen kävi läpi aivan päinvastaisia fiiliksiä. Hyökkääjä lähti taklaamaan puolustaja Jonas Junlandia, joka kuitenkin kääntyi viime hetkellä siten, että Rantanen tuli ruotsalaista voimalla selkään. Tuomari ei tilanteessa epäillyt sekuntiakaan vaan tuomitsi saman tien nuorelle hyökkääjälle 5+20 selkään kohdistuneesta taklauksesta. Rantasen menettäminen heti avauserässä oli kotijoukkueelle kova kolaus, sillä 17-vuotias hyökkääjän otteet olivat erittäin lupaavia aina ulosajoon asti. 

Viiden minuutin alivoimaansa TPS tappoi sisukkaasti, mutta joutui kuitenkin taipumaan kertaalleen. Ensin Sebastian Karlssonin terävä laukaus kilahti ylärimaan ja hetkeä myöhemmin sama mies ohjasi Gustav Forslingin siniviivalaukauksen Kristian Järvisen selän taa.

Ensimmäinen erä oli meiltä hyvää hyökkäyspeliä aina siihen asti, kunnes pääsimme maalille, mutta viimeistelymme ei kuitenkaan ollut riittävän hyvää, arvioi Linköpingin päävalmentaja Roger Melin.

 Toisessa erässä sama kaava toistui, kun ensin maalasi kotijoukkue ja sitten vierasjoukkue. Mustavalkoiset aloittivat erän tavalla, joka antoi yleisölle aihetta ajatella, että kohta hunajata voisi soida. TPS:n pelatessa ylivoimaa pelattiin Matias Soinnulle avopaikka takatolpalle, mutta hyökkääjän sutaisu meni ohi maalin. Sama mies oli asialla hieman myöhemmin, kun  karkasi ylivoimahyökkäykseen Tero Koskirannan kanssa ja sai sentteriltä mainion syötön, mutta kiekko viihtyi Soinnun lavassa kotvan liian kauan, ja Chad Kolarik ehti estämään laukauksen. 

Ajassa 27.21 se hunajata sitten soi, kun Marko Virtala ei hätiköinyt kiekon kanssa vaan malttoi katsoa ja passasi Kumeliauskakselle, joka laukoi mustavalkoiset johtoon.

Viitisen minuuttia kaukalossa kamppailtiin tasaisesti ja kovalla tempolla, kun sekä kiekko että miehet liikkuivat vikkelään ja maalintekopaikkoja oli molemmilla joukkueilla. Erän loppua kohden vierasjoukkue alkoi kuitenkin minuutti minuutilta saamaan pelistä parempaa otetta ja ajassa 35.55 Jacob Micflikier pisti ottelun jälleen tasoihin; Kolarikin laukoma kiekko kimposi päädyn kautta maalinkulmalla kyttäilleelle kanadalaiselle, jonka kädet kävivät vikkelään, minkä tuloksena peliväline päätyi TPS-maaliin.

Päätöserän alussa kotijoukkue sai kylmää vettä niskaansa, kun Linköping tehtaili 2-3-johtomaalin jo 17 sekunnissa. Liigastakin tutut Broc Little ja Nichlas Hardt hoitivat esivalmistelut, ja Mattias Sjögren pääsi nokikkain kokonaisuudessaan loistavan ottelun pelanneen Järvisen kanssa, eikä tuhlannut tilaisuuttaan.

Tilanne näytti mustavalkoisittain entistäkin huolestuttavammalta, kun Kumeliauskas passitettiin heti maalin jälkeen rangaistusaitioon, mutta Linköpingin pelatessa ylivoimaa maalinteosta vastasikin TPS. Pirteästi pelannut Virtala toimitti kiekon hyökkäyspäänaloituksesta Ilkka Pikkaraiselle, joka laukoi sen ykkösellä ylämummoon.

TPS sai tasoitusmaalista virtaa, ja etenkin Ryan Laschin jalat ja kädet kävivät niin hurjalla vauhdilla, että ensin amerikkalainen pelasi Matias Pullille mainion maalintekopaikan ja heti seuraavassa vaihdossa vei ruotsalaispuolustajan täysin kahville ja laukoi itse napakasti kohti maalia, mutta Högberg venyi kiekon eteen.

Kolmannen erän toisella puoliskolla kotijoukkueelle tarjoiltiin mahdollisuutta voittoon, kun kaksi ruotsalaista lähetettiin jäähylle peräjälkeen ja TPS pääsi pelaamaan liki kaksi minuuttia viidellä kolmea vastaan. Turkulaisjoukkueen ylivoima oli kuitenkin umpisurkeaa, ja Högberg pääsi maalillaan varsin helpolla.

- Otettiin ihan liikaa jäähyjä - kaksi viiden minuutin rangaistusta - mutta alivoimaa tapettiin tänään hyvin ja tehtiinhän me yksi av-maalikin. Sitä vastoin meillä oli mahdollisuutemme ratkaista peli kahden miehen ylivoimalla lopussa, mutta meidän ylivoimapelaamisemme oli aivan järkyttävän surkeaa, TPS:n päävalmentaja Suikkanen manaili.

Lopussa joukkueet painelivat tasavajaalla, ja nyt ottelussa yhteensä 35 kertaa toiminut ruotsalaisveskari joutui venymään tärkeisiin torjuntoihin TPS:n luodessa tukun vaarallisia tekopaikkoja, ja esittipä Högberg yhden todellisen paraatipelastuksenkin, kun Radek Smolenak pääsi vapaasti ampumaan maalin edestä. Kotijoukkue kilautteli ylärimaakin muutamaan otteeseen, mutta voittomaalin iskevää sankaria ei rivistöstä tällä kertaa kuitenkaan löytynyt.

- Olisi siinä pitänyt maali tehdä, mutta ei tehty - paikkoja oli. Kai siinä vähän alitajunnasta alkaa tulla sellainen pieni puristus niissä tilanteissa, kun ei ole tullut onnistumisia. Sellaista tietynlaista rentoutta niissä tilanteissa tosiaan kaivattaisiin, Virtala pohti

Päätöserän viimehetkillä jaettiin vielä rangaistuksia, kun tunteet kaukalossa kuumenivat yli hellelukemien. Daniel Rahimille tuomittiin 2+10 selästä taklaamisesta ja tilanteesta rajusti tulistuneen Simon Gysbersin kohtalona oli 5+20 päähän kohdistuneesta taklauksesta. Virtala muistutti, että tunteiden kuumeneminen kertoo myös siitä, että omista joukkuetovereista välitetään ja pelissä eletään mukana.

- Se on hyväkin asia, että joskus tulee näitä, kunhan ketään ei tahallisesti vahingoiteta. Se on tärkeää, että siellä jäällä on tunnetta ja taistelua, koska kaikki kuitenkin lähtee niistä - jos niitä ei ole, ei tästä koko hommasta tule yhtään mitään.

Jatkoaika ei tuonut otteluun ratkaisua, joten vuorossa oli voittolaukauskilpailu, jossa TPS:n saldo oli heikko - nolla maalia - joten ruotsalaisille riitti Littlen ja Micflikierin onnistumiset.

- Jos et rangaistuslaukauskilpailussa tee yhtään maalia, et ihan varmasti voita. Meillä oli parhaat äijät vetämässä, mutta se ei tuottanut tulosta. Harmillista, sillä kaiken kaikkiaan tämä 65 minuutin peli oli kyllä hyvää jääkiekkoa, totesi Suikkanen.

Linköping nousi voittonsa myötä 14 pisteeseen ja TPS:llä pisteitä on nyt yhdeksän. Tärkeät pisteet menivät sivusuun, mikä oli kova pettymys mustavalkoisille.

 - Ehdottomasti meillä oli mahdollisuudet kolmeenkin pisteeseen. Pelattiin hyvä peli ja vähän jäi kaivelemaan, kun oltaisiin kipeästi se voitto tarvittu ja sitä meille tarjottiinkin, mutta meidän ylivoima kyllä kaipaa nyt kovasti tehoja - siinä viidellä kolmea vastaan olisi pitänyt maali tehdä ja pistää peli poikki, Virtala kommentoi.

Turkulaisten on kahden viikon kuluttua lokakuun 7. päivä pakko kaataa Linköping Ruotsissa, mikäli se mielii lohkossaan toiseksi. Lohkovoittajien lisäksi viisi parasta lohkokakkosta jatkaa matkaansa CHL:ssä.

- Vielä me roikutaan mukana ja mahdollisuudet on jatkoon, joten ei heitetä kirvestä kaivoon. Ja tässä joukkueessa totta kai yhä elää kova usko! Meillä on yksi peli, joka pitää voittaa, ja miksei me itseemme tässä uskottaisi! Tänäänkin hävittiin vasta rankkareilla, eikä kaveri ollut yhtään parempi, joten en näe, että miksei me sieltä Ruotsista voittoa kairattaisi, Virtala summaili. 

 

TPS:n seuraava ottelu on perjantaina HIFK:ta vastaan kotona, ja CHL jatkuu turkulaisten osalta 7.10 Linköpingissä.