Seuraava kotiottelu
TPS - Ässät LA 26.1. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

TPS - Tappara

4-2
PE 3.1.2014

Vuosi vauhtiin voitokkaissa merkeissä

Turun Palloseuran vuosi 2014 sai mustavalkoisia mieliä miellyttävän alun, kun Tappara kaatui HK Areenalla maalein 4-2. TPS:n vahva viisiminuuttinen toisessa erässä tuotti kolme osumaa, eikä vaisu vierasjoukkue saanut kiriään käyntiin missään vaiheessa.

Ottelun alkuminuutit mentiin vauhdilla ja Palloseuran hyökkääjät pommittivat Tappara-pakkeja taklauksillaan hanakasti. Kotijoukkueen hyvä paine palkittiin vain minuutti ennen erän puoliväliä. Niklas Friman sai kiekon siniviivalla, malttoi kiertää laukausta blokkaavan Tappara-hyökkääjän ja heitti pelivälineen maalille, mistä sen häkkiin luutusi joulun jälkeen entistäkin pirteämmin ja rohkeammin esiintynyt Mikko Rantanen.  Vaikka TPS:n vahva pelaaminen jatkui erän loppuun asti, Juha Metsolan vartioimalle maalille asti kiekkoja ei kuitenkaan tahdottu saada.

Toisen erän ensimmäisillä minuuteilla koko areena hiljeni, kun Tappara-puolustaja Johan Larsson ja TPS:n Derek Famulare törmäsivät laidassa pahannäköisesti, ja lopulta Famulare kannettiin jäältä paareilla pois. Vielä perjantai-iltaan mennessä hyökkääjän loukkaantumisen vakavuudesta ei ollut virallista tietoa.

Nelosketjun tahtopelaajan kovanonnen kohtalo herätti mustavalkoiset taistelemaan entistä kovemmin ja seurasi viiden minuutin tulitus, jonka jälkeen taululla komeilivat 4-0 lukemat.

Ilotulituksen aloitti Tadas Kumeliauskas ajassa 22.47. Kiekon maalinedustalle punnersi kaksikko Miikka Tuomainen ja Matias Sointu, ja syntyneen hässäkän päätteeksi liettualainen löi kiekon häkkiin. Kolme minuuttia ja kaksi sekuntia myöhemmin Liettuan lupaus tuuletti jälleen siirrettyään TPS:n 3-0 johtoon. Osuma oli komea: Dan Sexton syötti pitkin keskikaistaa kohti maalia jyränneelle Miikka Tuomaiselle, joka siirsi kiekon eteenpäin Kumeliauskakselle, jolla taas oli helppo työ pistää kiekko lähes tyhjään maaliin.

Ja alle kaksi minuuttia myöhemmin summeria soitatti amerikkalainen pikakiituri  Dan ”Femton” Sexton. Laituri piti vieraiden puolustusta pilkkanaan polkemalla ohi koko pakasta ja laukomalla kiekon terävällä kudilla ohi Juha Metsolan. 4-0 osuman jälkeen Metsola siirtyi penkin puolelle ja Tapparan maalille luisteli Andy Chiodo.

TPS:n myllytys jatkui vielä tämänkin jälkeen, ja Tuomainen kävi jopa kokeilemassa yläriman kestävyyttä kovalla laukauksellaan, mutta viidettä osumaa ei kuitenkaan enää nähty. Sen sijaan Tapparan toiveet takaa-ajosta herätti Olli Palola. Nick Bailen tarjoili kiekon kultakypärälle, joka nosti läpyskän yli jäihin heittäytyneen Fredrik Norrenan. Tämän jälkeen kirvesrinnat pääsivät vielä hakemaan toista osumaa ylivoimalla, mutta Palloseuran nelikot varjelivat omaa maaliaan sinnikkäästi.

Suikkasen TPS:lle sadas voitto

Vaikka päätöserään lähdettäessä taululla komeilivatkin lukemat 4-1, käsitettä ”kolmen pisteen voitto” ei moni uskaltanut vielä ääneen sanoa. Tapparalta ei kuitenkaan löytynyt paukkuja lähteä kunnon takaa-ajoon viimeisen 20 minuutin aikana, ja oikeastaan lähempänä maalintekoa oli kotijoukkue. Dan Sexton oli kirvesrintojen vierellä kuin gepardi kilpajuoksussa laiskiaista vastaan, ja kahdesti laituri kiisi läpiajoon, mutta napakat laukaukset osuivat tolppiin.

Vielä lopussa Tappara onnistui kaunistelemaan lukemia 4-2:een Raymond Sawadan toimesta, mutta kun loppusummeri soi 32 sekuntia myöhemmin, jäälle tulvi onnellisia mustavalkoisia pelaajia. Vuosi ei olisi voinut käynnistyä paremmin, ja joukkue osoitti, ettei hanskoja ole vielä todellakaan lyöty tiskiin. Samalla TPS otti sadannen voittonsa Kai Suikkasen heilutellessa tahtipuikkoja päävalmentajana.

- Päällimmäisenä on tietenkin tosi hyvä fiilis, kun joukkue pelasi hienon pelin ja voitto irtosi. Mun mielestä me puolustettiin tänään hyvin viisikkoina, poljettiin kaikki kovaa alas, ja siihen vielä lisäksi Norre pelasi hyvin. Neljä maaliakin saatiin taululle, että ihan kivasti onnistuttiin pistämään paikoista sisään, liigadebytantti Julius Vähätalo pohdiskeli voiton avaimia.

TPS-leirissä erityisen positiivista oli se, että onnistujien listalle pääsi pelaajia, jotka tavallisesti ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Tadas Kumeliauskas osui maaliin kahdesti, ja hänen johtamansa nelosketjun vasemmalla laidalla pelannut Miikka Tuomainen nappasi kaksi syöttöpistettä. Famularen loukkaantumisen myötä Sexton paineli kakkosketjun lisäksi myös nelosketjussa, mutta amerikkalaisella näytti energiaa riittävän kuin sillä kuuluisalla Duracell-pupulla. Myös kolmosketju Miettinen- Vähätalo- Rantanen hoiti oman ruutunsa hyvin, vaikka kolmikkoa varsin vähän jäällä nähtiinkin.

- Niukaksihan heidän jääaikansa jäi, kun ei näitä nuoria herroja uskalla vielä tässä vaiheessa vastustajan huippumiehiä vastaan laittaa. Hyvin he kumminkin suoriutuivat ja tekivätpä vielä maalinkin, Suikkanen kehui.

Liigassa tulikasteensa saanut 18-vuotias Vähätalo pystyi heti mainitsemaan isoja eroja A-nuorten ja Liigan pelien välillä:

- No, esimerkiksi jossain yks vastaan yks -tilanteissa jätkät on terävämpiä, ja siinä saa olla tosi tarkkana, ettei pelaa itseään pihalle tai hukkaa omaa äijäänsä. Ja onhan pelaajat täällä huomattavasti vahvempia.

Omasta suoriutumisestaan nuori sentteri löysi vielä parannettavaa, mutta toivoo nimensä löytyvän edustuksen kokoonpanosta vielä jatkossakin. 

 - Ihan kohtuullisesti pärjäsin, mutta vähän ehkä oma mies vielä hukkus siellä omassa puolustuspäässä, että tarkempi pitää ehdottomasti olla. Se, että pääseekö näitä pelejä pelaamaan vielä jatkossakin, riippuu ihan siitä, mitä tuolla jäällä saa aikaiseksi. Jos valmennus on tyytyväinen suorituksiini täällä tai jos A-nuorissa onnistun hyvin, niin voi näytönpaikkoja hyvinkin vielä aueta.

TPS:n pelaa seuraavan kerran heti lauantaina 4. tammikuuta, kun mustavalkoisia isännöi Lahdessa Pelicans, joka puolestaan kävi hakemassa pisteet Rauman Lukolta maalein 2-0. 


Teksti: Hanni Hopsu