Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

TPS - Pelicans

3-4
TI 11.3.2014

TPS syttyi taistelemaan, yleisö luomaan tunnelmaa

Turun Palloseura hävisi kauden 2013-2014 viimeisen kotipelinsä Lahden Pelicansille niukasti 3-4. Mustavalkoiset olivat avauserän jälkeen jo 0-3 tappiolla, mutta käänsivät kelkkansa täysin toiseen erään ja taistelivat lopulta voitosta aina päätössummeriin saakka. 

Avauserä oli kotijoukkueelta katastrofaalinen - ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen jälkeen taululla oli rumat 0-3 lukemat, ja turkulaisyleisö puisteli järkyttyneenä päitään pohtien, että oliko TPS todella hyvästelemässä kannattajansa mitä murheellisimmalla tavalla.

Surkeiden tapahtumien sarja alkoi jo ennen erän puoltaväliä, kun jäällä oli liian monta TPS-pelaajaa ja turkulaisryhmä joutui selvittämään illan ensimmäistä alivoimaansa. Alivoiman joukkue hoitikin vielä ihan kunnialla, mutta heti sen perään mustavalkoisten hirvittävien omanpään virheiden seurauksena Vili Sopanen sai kunnian iskeä illan avausmaalin. 

 Seitsemän minuuttia myöhemmin Pelicans siirtyi jo 0-2 johtoon, kun läpi erän potkun tai kaksikin perässä olleet TPS-pelaajat eivät pysyneet lahtelaisten vauhdissa mukana; Juhani Tyrväinen syötti kiekon kulmasta siniviivalla odotelleelle Niko Tuhkaselle, jonka laukaus otti kimmoketta pelaajasta tai parista ja viuhui ohi Fredrik Norrenan. Ja lisää lokaa lensi turkulaisten kasvoille vielä erän viimeisellä minuutilla lahtelaisten onnistuttua maalinteossa jo kolmannen kerran: Jarkko Immonen nakkasi kiekon maalilla, mistä Joonas Alanen ohjasi sen reppuun.

- Meidän piti olla valmiita ja piti olla hirveä latinki viimeiseen kotipeliin; taistelua, sydäntä ja luistelua, mutta eka erä olikin meiltä ihan hirveä floppi. Tehtiin järkyttäviä virheitä, joista vastustaja kiitti ja teki maalit, Kai Suikkanen manaili.

 - Avauserässä meidän tekemisestä paistoi, ettei oltu pelissä oikeasti sisällä. Ihan ansaitut lukemat oli taululla sen jälkeen, hyökkääjä Julius Vähätalo puolestaan totesi, mutta vakuutti joukkueen valmistautuneen otteluun huolellisesti ja fiiliksen olleen kopissa ennen peliä hyvä. Hyökkääjä ei kuitenkaan osannut sanoa, mistä kotijoukkueen aneemisuus ensimmäisessä erässä johtui.

Niinpä siis ensimmäiselle erätauolle mentäessä ilta näytti turkulaisten kannalta varsin synkältä.  Koppiin päästyään TPS-pelaajat kuitenkin tuumasivat, ette vastaavanlainen konttaaminen kotiyleisön edessä käy päinsä: suunnitelmaksi U-käännös ja peliin mukaan.

 - Me todettiin siinä erätauolla jätkien kanssa, että on pakko herätä pelaamaan, sillä avauserä oli meiltä ihan kamala. Päätettiin, että parannetaan tosi paljon toiseen erään, jotta päästään peliin mukaan ja vielä kamppailemaan voitosta, Vähätalo kertoi. 

Toisessa erässä TPS olikin kuin eri joukkue. Mustavalkoisten liike, keskittyminen, huolellisuus ja asenne kaksinkamppailuissa oli aivan eri luokkaa kuin avauserässä. Joukkue lähti terävästi hyökkäyksiin, pyöritti kiekkoa lahtelaisten puolustusalueella ja rakenteli oivallisia maalintekopaikkoja. Erän ensimmäisellä puoliskolla ei osumia vielä kuitenkaan nähty, vaikka sekä Marko Virtalan että Mikko Rantasen hienot yksilösuoritukset olivatkin päättyä kavennusmaaleihin - vain Jere Myllyniemen erinomaiset otteet pelastivat Pelicansin takaiskuilta. 

 TPS:n näkyvin ketju toisessa erässä oli ehdottomasti nelosketju, jonka keskellä uurasti kapteeni Tapio Laakso ja vasemmalla laidalla viiletti Julius Vähätalo. Ketjun oikealla laidalla aloitti Derek Famulare, mutta toisen erän aikana Famulare siirtyi kolmosketjuun ja hänen tilalleen tuli Rasmus Kulmala. Tämä osoittautui loistavaksi siirroksi, sillä Kulmala sopi ketjuun kuin nenä päähän. 

Nelosketju sitten kavensikin tilanteen 1-3:een, kun erää oli enää neljä minuuttia jäljellä. Pienikokoinen mutta terrierimäisesti taisteleva Kulmala syötti kiekon maalin takaa Pelicansin viisikon keskellä kyttäilleelle Vähätalolle, joka runnoi kiekon tahdolla ja voimalla ohi Myllyniemen. 

 Päätöserässä TPS jatkoi siitä, mihin se toisessa erässä jäi ja jatkoi raivoisaa taisteluaan tehden viimeisestä kotipelistään viihdyttävän ja hienon kamppailun. 

Laakson johtama pirteä nelosketju sai paljon peliaikaa ja vastuuta, joten se kiitti ja kuittasi iskemällä myös mustavalkoisten toisen maalin pelikellon näyttäessä 46.09. Kulmala kamppaili kulmassa ihailtavalla asenteella, tiputti kiekon siniviivalle Shaone Morrisonnille, jonka laukauksen Julius Vähätalo ohjasi häkkiin iskien samalla illan toisen ja koko kauden kolmannen maalinsa.

Positiivista oli se, että Vähätalo teki kaksi maalia ja taisi samalla triplata koko kauden maalimääränsä. Nuorelta pojalta hieno paluu takaisin liigapeleihin A-nuorten pelien päätyttyä. Heidän ketju pelasi muutenkin erittäin hyvin tänään, päävalmentaja Suikkanen kehui.

18-vuotias Vähätalo ansaitsikin illan suorituksellaan kunnon taputukset olalleen, sillä vasta muutama päivä sitten nuori hyökkääjä koki rankan pettymyksen, kun A-junioreiden kausi päättyi puolivälieriin.

 - On siinä ollut nielemistä. Maanantaina, kun tuli hallille treeneihin, niin aika vaikeeta oli, hyökkääjä totesi hiljaa.

- Mutta ei auta - täytyy vaan koittaa jatkaa eteenpäin.

TPS:n 2-3 kavennusmaali sytytti koko yleisön ja hallissa oli paras tunnelma aikoihin. 6000-päinen yleisö piti hyvää meteliä ja tuki suurella sydämellä omiaan. ”Vielä kerran” kokoontuneelle Mutkalle on nostettava hattua siitä, kuinka se loi tunnelmaa HK Areenalle ja innosti muitakin katsomosektoreita lähtemään mukaan kannustukseen. 

 Kotijoukkue kiitti yleisöä tuesta vyöryttäen sisukkaasti hyökkäyksiä kohti Myllyniemen maalia. Niclas Luceniuksen johtaman ykkösketjun karvauspeli oli erinomaista ja nelosketjun energiavitja jatkoi mainioin ottein. Myös Tero Koskirannalle tarjottiin mitä herkullisinta tilaisuutta iskeä maali, kun sentteriä rikottiin rankkarin arvoisesti. Myllyniemi veti kuitenkin pidemmän korren.

- Kyllä sen pelaajanakin jäällä aisti, että oli todella hieno tunnelma hallissa ja hyvin väkeä paikalla. Ja ainahan siitä saa toki lisää virtaa, Vähätalo kiitteli.

Olikin kotijoukkueen kannalta suurensuuri sääli, ettei se saanut tasoitusmaalia palkinnoksi taistelustaan. TPS:n metsästäessä kolmatta osumaa ilman maalivahtia pääsi Pelicansin Joel Mustonen tuikkaamaan lahtelaisten 2-4 maalin tyhjiin.

Mustosen tyhjiin iskemä maali harmitti turkulaisia kahtakin kauheammin, sillä seitsemän sekuntia ennen loppusummeria Tapio Laakso onnistui pyöräyttämään vanhanaikaisella lukemat 3-4:ään, joten jälleen kerran aika loppui TPS:ltä kesken, ja niin pisteet kipittivät Lahteen.

TPS kohtaa kauden viimeisessä ottelussaan SaiPan, joka janoaa voittoa varmasti vimmatusti, sillä lappeenrantalaiset ovat vain pisteen päässä kolmannella sijalla majailevasta Lukosta. Mustavalkoiset taas pääsevät päättämään kautensa todennäköisesti täpötäydessä Kisapuiston jäähallissa, jossa keväinen kiekkohuuma alkaa olla katossa.

 - Siellä tähdätään kolmeen hyvään erään, eli koko 60 minuuttia samanlaista peliä, kuin mitä tänään pelattiin kahdessa erässä, kahden maalin mies Vähätalo tuumasi. 


Teksti: Hanni Hopsu  11.03.14  klo 00.00