Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

TPS - Lukko

2-5
LA 30.11.2013
HK Areena

Voitto karkasi kasitietä pohjoiseen

Kehno alku tuli TPS:lle kalliiksi, kun 1-3 tilanteesta ei enää niin vain tasoihin kivuttukaan. Päätöserässä mustavalkoiset taistelivat asenteella, mutta lukuisista maalintekopaikoista huolimatta kiekkoa ei saatu ohi Ryan Zapolskin. Loppulukemat 2-5 viimeisteli tyhjään maaliin Ville Vahalahti.

Viisi minuuttia, neljä maalia

Palloseura sai otteluun karmaisevan alun ja ilmeet pelaajien kasvoilla olivat yhtä kysymysmerkkiä, kun lukemat taululla olivat 1-3 ennen kuin kello oli käynyt viittä minuuttiakaan. Jo 28 sekunnin jälkeen kiekkoa kaivettiin Fredrik Norrenan takaa ensimmäistä kertaa. Lukko hyökkäsi suoraviivaisesti kohti maalia ja Janne Keränen viimeisteli vasta 16-vuotiaan Aleksi Saarelan syötöstä illan avausmaalin.


TPS:n 1-1 tasoitus tuli alle kaksi minuuttia myöhemmin ylivoimalla, kun Dan Sexton otti siniviivan jälkeen pari terävää potkua ja laukoi tarkan rannarin ohi Zapolskin. Syöttöpisteet maaliin kirjattiin Milan Jurcinalle ja Norrenalle.

Kului minuutti, kului toinen, ja yhtäkkiä Lukko johtikin jo kahdella maalilla.

Ensin Palloseuran merkkauspeli omassa päässä petti täysin jättäen Toni Koiviston täysin vapaaksi maalin eteen, eikä tämä paikkaansa tuhlannut. Seuraavaksi Lukko rankaisi ylivoimalla, kun mustavalkoisten löysä pelaaminen oman maalin edustalla kostautui jälleen, ja Aaron Gagnon sai sutia kiekon häkkiin. Kellossa 4.45 ja neljä maalia ladottu. Samassa ajassa TPS-maalille vaihdettiin Ville Hostikka.


Alun hurlumhein jälkeen peli tasoittui eikä avauserässä enää maaleja nähty.

- Me pelasimme tänään ihan kohtuullisen hyvin. Saimme otteluun ihan järkyttävän alun, ja peli oli 1-3 ennen kuin edes tajusimme, mitä oli tapahtunut. Olimme sitten takaa-ajoasemassa loppupelin ajan ja meillä oli niin paljon paikkoja tehdä maaleja, jopa ihan tuhannen taalan paikkoja, mutta emme pistäneet niistä sisään. Ja sellaisten paikkojen tuhlaaminen on aivan yhtä tuomittavaa kuin omiin päästäminen, Dan Sexton kommentoi ottelua.

Sexton tuo Tepsille toivoa

Toisessa erän ensimmäinen kymppi mentiin maaleitta, vaikka TPS saikin tilaisuutensa kavennukseen niin ylivoimalla kuin alivoimallakin. Miikka Tuomaisen katsellessa peliä jäähyaition puolelta alivoimaekspertit Tapio Laakso ja Marko Virtala karkasivat 2 vastaan 1 -hyökkäykseen, mutta Virtalan ujutus lipui vain hieman ohi Zapolskin vartioiman maalin.

Sen sijaan Lukko käytti paikkansa hyväkseen, kun TPS:n harhasyötön seurauksena Aleksi Saarela sai kiekon itselleen, polki ohi Jurcinan ja syötti maalille kiitäneelle Janne Keräselle, joka iski illan toisen osumansa ja lukemat jo 1-4:ään.


TPS:n Dan Sexton herätti kuitenkin mustavalkoisten toiveet vielä kaksi minuuttia ennen erätaukoa. Tuulennopea laituri kiisi oikeaa laitaa ylös ohi Lukko-puolustuksen ja hassutti Zapolskin täysin. Näin toiselle erätauolle lähdettiin tilanteessa 2-4.

Sexton itse oli omaan suoritukseensa tänään tyytyväinen:

-  Henkilökohtaisesti tuntui hyvältä pelata. Viime peleissä en ole päässyt tasolleni, joten yritin korvata sitä. Torstain tappion jälkeen puhuimme pelaajien kesken, että meidän on pystyttävä parempaan ja pyrin tänään tekemään osuuteni. Tein pari virhettä, joista vastustaja pääsi rankaisemaan, mutta toisaalta kuittasin ne kahdella maalilla.

Zapolski ohittamaton

Päätöserässä TPS todella yritti kiriä, sitä ei käy kieltäminen. Kiekko pyöri muutamaan otteeseen maaliviivan tuntumassa ja Zapolskikin ehti pikkumustan eteen peräti 16 kertaa. Myös toisessa päässä Ville Hostikka teki parhaansa mahdollistaakseen joukkueensa takaa-ajon nollaamalla muun muassa vieraiden hyökkäyksen kolmella yhtä vastaan.


Palloseura kuitenkin hukkasi tilaisuuden toisensa perään hiekan valuessa tiimalasissa loppuun. Kiekon ilkeästi kasvoihinsa saanut Ville Vahalahti käväisi pukukopin puolella hoivattavana, mutta palasi jäälle vielä viimeistelemään tyhjiin lukemat 2-5.

Vaikka Sexton iski Palloseuran molemmat maalit, hattua voisi nostaa myös muutaman esimerkillisesti taistelleen pelaajan suuntaan. Pienikokoinen Rasmus Kulmala puski urheasti vastustajan maalille eikä pelännyt ottaa iskuja vastaan. Ville Hostikka hoiti hommansa mallikkaasti antaen TPS:lle mahdollisuuden kiriin. Camilo Miettinen hääri rohkeasti maskissa Jurcinan tykittäessä siniviivalla, mutta tänään slovakin vedot menivät ohi maalin. Taistelupisteitä ei kuitenkaan jaeta ja niinpä Palloseura jäi jälleen nuolemaan näppejään.

Pelaajien vastuu voittaa

- En ole koskaan ennen ollut tällaisessa tilanteessa, enkä usko, että kovin moni pelaaja on. Olen kyllä pelannut joukkueissa, jotka ovat painineet tappioputkien kanssa, mutta ammattilaiskiekkoilussa tilanne on paljon turhauttavampi. Kyseessä on kavereiden työpaikat ja urat, valmentajilla on paineita… , Dan Sexton toteaa syvään huokaisten.

- Tämä on valtavan turhauttavaa. Joka ilta astumme jäälle intoa täynnä saadessamme taas pelata, mutta pelin loputtua lähdemme kaukalosta pettyneinä. Vaikeaa tämä on meille kaikille, laituri jatkaa.

Valmennukselle hyökkääjä antaa täyden tukensa ja korostaa, että pelaajat pelaavat, joten maalin teko sekä oman maalin varjeleminen on nimenomaan heidän vastuullaan:

- Mielestäni valmentajamme eivät pysty tällä hetkellä tekemään yhtään enempää. He antavat meille mahdollisuuden, mutta me emme maksa heille takaisin. He ovat läsnä ja tukevat meitä vaikka häviäisimme viisi peliä putkeen. Valmentajat tekevät työnsä hyvin ja fanit tukevat meitä sinnikkäästi - se on vain ja ainoastaan meidän pelaajien syytä, että häviämme näitä pelejä.


Kysymysmerkit leijuvat ilmassa, kun kukaan ei kykene selittämään, mikä Palloseuran pelissä on vikana, miksi taidoilla ja hyvällä asenteella varustetut pelaajat eivät kykene voittamaan pelejä.

- Ei kukaan voi selittää, että missä mättää. Jos saamme hyvän alun ja johdamme, menemme kipsiin ja päästämme vastustajan tasoihin. Jos taas saamme huonon alun, vastustaja pääsee heti johtoon, ja silloin joudumme jahtaamaan tasoitusmaalia läpi ottelun. Etenkin tässä liigassa on tuskallisen vaikeaa kiriä tasoihin, jos annat kaksikin maalia siimaa, Sexton pohtii.


TPS:llä on kolme peliä jäljellä ennen joulutaukoa. Kaksi kertaa pelataan vieraissa ja kertaalleen kotona. Kaikki tietävät, että TPS pelaa joka ikinen ilta äärimmäisen tärkeistä pisteistä. 

-Vannon sinulle, ettei tuolla pukuhuoneessa ole tällä hetkellä yhtään jätkää, joka ei haluaisi voittaa ja tehdä töitä sen eteen. Seuraavissa kolmessa pelissä me tulemme pelaamaan aivan hullun lailla, jotta saisimme pisteitä ja voisimme lähteä joulutauolle hyvillä mielin. Pelejä on vielä paljon jäljellä, joten luovuttanut ei ole kukaan, Sexton vakuuttaa. 


Teksti: Hanni Hopsu