Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

TPS - Lukko

4-2
LA 1.3.2014

Peli-ilo paras ilo - TPS katkaisi Lukon voittoputken

TPS:n pelaajien yhdessä tekemä päätös nauttia jääkiekon pelaamisesta kauden lopuissa otteluissa osoittautui erinomaiseksi, kun vapautuneesti ja pirteästi pelannut mustavalkoinen rykmentti kaatoi hurjassa vireessä olleen Lukon maalein 4-2.

TPS-kapteeni Tapio Laakso kertoi ottelun alla pelaajien pitäneen palaveria keskenään ja päättäneen, että kauden viimeisissä peleissä joukkue taistelee voitoista kannattajilleen ja toisilleen. Alusta alkaen kova asenne yhdistettynä vapautuneisuuteen näkyikin pelaajien otteissa rohkeina ratkaisuina kiekon kanssa sekä periksiantamattomuutena kaksinkamppailuissa. 

 - Sitä kautta tulee hyvää tulosta, kun tykkää siitä, mitä tekee. Jos tonne jäälle mennään sillä tavoin, että ketuttaa pelata, niin silloin on aika vaikea saada vapautunutta pelaamista ja luovia suorituksia; silloin siitä tulee vain pitkälti selviytymistaistelua, hyökkääjä Niclas Lucenius pohdiskeli pelin jälkeen.

 Ottelun avausmaali nähtiin ajassa 11.08 TPS:n pelatessa ylivoimaa. Osuma oli kuin suoraan oppikirjasta: pakki-pakki syöttö siniviivalla, passi syvään Niclas Luceniukselle, joka jatkoi kiekon eteenpäin Lukon alivoimaneliön keskellä odotelleelle Camilo Miettiselle - varma viimeistely ja kädet kattoa kohti kauden viidennen maalin kunniaksi.

 - Siinä oli aika hyvin vapaa linja, että sai syötettyä siihen keskelle Camille ja Cami veti suoraan syötöstä, mikä on maalivahdille aina paha. Hyvä kuti ja meni sisään - hyvä ylivoimaonnistuminen meiltä, Lucenius kertasi avausmaalia. 

Kotijoukkue lisäsi johtoaan kahteen maaliin neljä minuuttia myöhemmin upealla maalilla, joka kuvasi mustavalkoisten illan peliä täydellisesti: voitettu kaksinkamppailu keskialueella, kiekkoa nopeasti eteenpäin hyökkääjille; Tapio Laakso ja Julius Vähätalo terävään 2 vastaan 1 -hyökkäykseen, Laakson valelaukaus ja lättysyöttö Vähätalolle, joka niittaa kiekon tyhjään häkkiin: bravo ja kiekko talteen, sillä maali oli Vähätalon uran ensimmäinen liigamaali.

Toisen erän alussa vieraat olivat erittäin lähellä kavennusmaalia, kun kiekko kävi kahdesti TPS:n maaliviivalla. Ensimmäisellä kerralla Lukko-hyökkääjä suti kiekosta ohi, toisella kerralla mustavalkoiset takaiskulta pelasti Jarno Paven siivoten pelivälineen vaarattomammalle vyöhykkeelle. Tilanteiden jälkeen TPS kumminkin kaappasi pelinhallinnan jälleen itselleen. Kuluneella kaudella sarjan kärkijoukkueet ovat välillä tulleet Turkuun huonolla asenteella ja päästäneet Tepsin sitä kautta niskan päälle, mutta Lukon otteissa ei silmiinpistävää löysyyttä tai huono asennoitumista näkynyt. TPS pelasi hyvin ja sille kunnia siitä annettakoon.

Mustavalkoiset siirtyivät 3-0 johtoon ajassa 34.22 ja maalista vastasi päävalmentaja Suikkasen kehut ansainnut junioriosasto - joskin Lukko-pakki Matt Generousin nimensä mukaisella avustuksella. Generous tarjoili omalla alueella sokkosyötön suoraan Mikko Rantasen lapaan. Rantanen passasi paremmassa paikassa olleelle Rasmus Kulmalalle, joka täräytti kiekon reppuun ohi Lukko-vahti Simon Nielsenin

Päätöserässä Lukko tuli päälle kovaa tehden selväksi, että se todella janosi seitsemättä peräkkäistä voittoa. Raumalaiset kavensivat 3-1:een heti erän alussa, kun pelikello oli käynyt vasta reilu minuutin verran. Steven Zalewski tunkeutui ahnaasti TPS-pakkien välistä, pääsi nokikkain Fredrik Norrenan kanssa ja pisti kiekon sisään. Maalin jälkeen jäätä kulutettiinkin ahkerasti kotijoukkueen puolustuspäässä, mutta mustavalkoiset varjelivat omaa maaliaan antaumuksella ottelussa kaiken kaikkiaan 34 kertaa torjuneen Norrenan johdolla.

Kun kellossa oli enää alle seitsemän minuuttia jäljellä, Lukko kavensi tilanteen 3-2:een vaarattoman näköisestä tilanteesta. Otto Honkaheimo laukoi siniviivalta ja nuori Joni Nikko ohjasi kiekon ilmasta sisään. Maalin jälkeen moni turkulainen vilkaisi huolestuneena kelloa toivoen sekuntien ja minuuttien käyvän nopeampaan tahtiin.

- 3-0 tilanteesta päästiin kolmanteen erään, mutta ne teki siihen ihan erän alkuun sen kavennuksen. Toinen maali taas tuli ihan yllättäen - mä en oikein edes tiedä, että mitä siinä kävi, että yhtäkkiä kiekko vaan oli meidän maalissa. Lähdettiinköhän sitten vähän turhan paljon puolustelemaan ja vaan pelaamaan se 20 minuuttia pois alta. 

- Usein se kostautuu, jos lähtee ylipuolustamaan. Harvemmin se vastustaja tekee maalia, jos meillä on kiekko meidän hyökkäyspäässä, että siihen pitää johtoasemassa pyrkiä, ja onneksi siihen loppujen lopuksi pystyttiin, niin saatiin pisteet kotiin, Lucenius analysoi. 

 Tällä kaudella moni TPS-pelaaja on puhunut joukkueen pelosta voittaa, mutta tänään se pelko ei kuitenkaan hiipinyt mustavalkoisten puseroihin. Kotijoukkue iski lopullisen niitin Lukon verkkoihin maalilla, jota sopisi ihastella videolta useampaankin otteeseen. Luceniuksen kädet kävivät kuin mattoa kutoessa, sentteri passasi kiekon Rantaselle, joka tarjosi Lukko-pelaajalle kulta katriinat ja heitti kiekon häkkiin: 4-2 ja taattua viikon TOP5-maalit materiaalia. 

 - Rantanen tuli hyvin siihen toiseen aaltoon, vähän vettä korvasta - vei pakin siinä aivan kahville ja heitti hienon pussin. Tosi hieno suoritus Rantaselta. Pelaa todella kypsää peliä noinkin nuoreksi kaveriksi. Tästä kaverista kuullaan ihan varmasti vielä, Lucenius kehui nuorta hyökkääjää. 

Omaan suoritukseensa Lucenius oli kohtalaisen tyytyväinen, vaikka totesikin, ettei fyysisesti ollut tänään parhaimmillaan. 

 - Ihan ok. Vähän painoi jaloissa tänään, mutta pystyin sitä vähän kompensoimaan sillä, että tein kiekollisia ratkaisuja fiksummin ja sijoittauduin paremmin, niin ei tarvinnut sitten niin paljon kohnottaa joka suuntaan ihan kuutta miljoona

 Lukko ei enää viimeisen neljän minuutin aikana kyennyt pistämään pelivälinettä TPS-maaliin, joten pisteet jäivät ansaitusti Turkuun. Ottelun jälkeen Risto Dufva moitti omiensa asennoitumista kertoen Happy Heikin hypänneen joukkueen bussiin. Päävalmentaja manaili, ettei ollut jänismatkustajaa ajoissa huomannut, sillä hän olisi mieluusti jättänyt sen kyydistä viimeistään Mynämäen kohdalla. 

Lucenius puolestaan kehui TPS:n asennetta.

-  Me sovittiin, että pelataan vapautuneesti ja itseluottamuksella; ei tarvitse puristaa mailasta tai jännittää, että saa vaan nauttia pelaamisesta. Palaverissa sovittiin kaikennäköisiä pikkujuttuja ja tavoitteita, ja nyt suunta on oikea, vaikka pitkä matka vielä onkin tavoitteiden saavuttamiseen.

Henkilökohtaisella tasolla keskushyökkääjän tavoitteet loppukaudelle ovat linjassa koko joukkueen tavoitteiden kanssa.

- Mä aion itsekin nauttia näistä lopuista matseista ja tsempata jätkiä rohkeisiin ratkaisuihin, antaa heille itseluottamusta näissä viimeisissä peleissä. Pyrin pelaamaan pelit hyvällä tasolla, luomaan maalipaikkoja kavereille ja miksei tekemään muutaman maalinkin.


Teksti: Hanni Hopsu   01.03.2014    klo 21.30