Seuraava kotiottelu
TPS - HIFK LA 27.10. 19:30 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

TPS - Lukko

4-2
LA 1.3.2014

Kuusi peliä kunniasta: osa I

Kausi on edennyt siihen pisteeseen, kun pudotuspelijunasta jääneellä TPS:llä on jäljellä enää kuusi ottelua: kolme kotona, kolme vieraissa. Näistä otteluista ensimmäinen pelataan lauantaina Turussa, kun Palloseura isännöi hyvässä tuulessa seilaavaa Lukkoa. 

Maaliskuu, lumettomat kadut, jäistään luopuva Aurajoki, ensimmäiset muuttolinnut palailevat etelänlomaltaan, joku on jo onnistunut bongaamaan leskenlehtiä maantienvarresta. Samaan aikaan jääkiekko on puheenaiheena yhä useammassa kahvipöydän keskustelussa ja kalentereihin merkkaillaan jo kovaa vauhtia ottelupäiviä: Liigan pudotuspelit ovat jo nurkan takana.

TPS:llä kauden huipennus jäi saavuttamatta ja joukkuetta kutsuu väistämättömästi aikainen kesäloma. Keskiviikkona Jokerit pöllytti turkulaisia lukemin 5-2, minkä jälkeen pelaajat kokoontuivat yhteen ja päättivät, että ”jotain tarttis nyt tehdä”.

 - Me pidettiin eilen jätkien kanssa pientä palaveria. Juteltiin siitä, että miten nämä viimeiset pelit mennään läpi ja se sieltä nousi esiin, että mahdollisimman monta voittoa yritetään ottaa, että saadaan sitä kautta positiivinen päätös tähän raskaaseen kauteen. Se on myös ainut tapa, millä niistä peleistä tulee hauskaa, että tapellaan voitosta, kapteeni Tapio Laakso kertoo.

Joukkueen neljässä edellisessä kohtaamisessa Lukko on ollut parempi kolmesti vieden nimiinsä molemmat syyskauden kohtaamiset selvin numeroin, TPS  onnistui voittamaan tammikuussa Turussa jalkapallolukemin 1-0, mutta Lukko vei jälleen helmikuun alussa pisteet Raumalla maalein 2-0. 

 - Nämä on paikalliskamppailuja ja Lukkohan on meille se rakas vihollinen. Pelitkin ovat tämän vuoden puolella olleet tasaisia ja samanlaista odotan huomennakin. Erikoistilannepelaaminen tulee olemaan ratkaisevassa roolissa, sillä tasaviisikoin peli on tasaista, ennakoi maalivahtivalmentaja Urpo Ylönen lauantain kamppailua. 

Ruosteeton Lukko 

Paikkansa pudotuspeleissä varmistanut Lukko haluaa epäilemättä napsia jäljillä olevista viidestä ottelustaan kaikki tarjolla olevat pisteet, sillä raumalaisten hallussa oleva kolmas sija kelpaisi myös viiden pisteen päässä kyttäävälle JYP:lle. 

Lukon helmikuu oli yhtä liitoa, sillä viimeisestä 11 ottelustaan raumalaiset ovat voittaneet 10 ja kaikki varsinaisella peliajalla. Ainoastaan Lahden Pelicans onnistui kaatamaan Lukon helmikuun alussa ja silloinkin erittäin niukasti maalein 2-1. 

Lukon vahvuus on sen pelaajamateriaalin leveys. Tehot eivät lepää pelkästään ykkösketjun varassa, vaan myös muista ketjuista löytyy ratkaisuvoimaa. Joukkueen ykköstähdet ovatkin saaneet pelata varsin paineettomasti, sillä henkilökohtaisesti heikomman illan satuttua muut pelaajat ovat nousseet esiin ja ottaneet vastuuta.

- Vahalahti on tehnyt paljon pisteitä, mutta sitten seuraavaan siinä onkin jo rakoa, että tasainen joukkue Lukolla on. Heillä riittää neljään kenttää hyviä pelaajia, pohtii Ylönen.

Ville Vahalahti johtaa koko Liigan pistepörssiä tehoillaan 18+30 ja 36-vuotias hyökkääjä on kovaa vauhtia porskuttamassa kohti uutta piste-ennätystään. Edellinen 50 tehopisteen ennätys syntyi kaudella 2011-2012. Joukkueen sisäisessä pistepörssissä toisena on kanadalainen Aaron Gagnon, jolla kasassa on tehopisteet 17+17. 

Kun pudotuspelit lähestyvät kovaa vauhtia, voidaan Lukko-leirissä elätellä varovaisia toiveita siitä, että viime kauden neljännen sijan pettymys pyyhittäisiin tänä keväänä pois mitalilla. Kauden tärkeimpien pelien lähestyessä, joukkueen kärkipelaajat ovat olleet tikissä. Ykkösketju Ville Vahalahti-Aaron Gagnon-Janne Keränen ei ole osoittanut ruostumisen merkkejä - päinvastoin. Koko trio on viime aikoina nakutellut pisteitä vähintään pojo per peli -tahdissa.

Huonoiltakaan uutisilta raumalaiset eivät ole täysin välttyneet, sillä loukkaantumisistaan toipunut Lauri Tukonen oli loistavassa vireessä, kunnes tiistain ottelussa Bluesia vastaan hyökkääjä väänsi jalkansa pahannäköisesti ja joutui jättämään leikin kesken. 

Lukon puolustajista esille on nostettava Ilkka Mikkola. Kahdeksan Suomen mestaruutta urallaan kahminut 35-vuotias puolustaja rikkoi kuusi vuotta vanhan 27 tehopisteen ennätyksensä ja Mikkolan pistesaldo näyttää tällä hetkellä kunnioitettavaa 6+25, mikä oikeuttaa myös Liigan puolustajien pistepörssin kärkipaikkaan.

Turussa pohditaan epäilemättä myös sitä, pelaako Petteri Nummelin vihdoin TPS:ää vastaan, sillä vielä kertaakaan ei Petu ole mustavalkoisia jäällä kohdannut. Puolustaja ei pelannut tiistaina Bluesia vastaan kärsittyään seuran verkkosivujen mukaan flunssasta.

Raumalaisten viimeinen lukko on maalivahti Ryan Zapolski, jolle Urpo Ylönen suo kehunsa: 

 - Zapolski on hyvä maalivahti ja Liigan eliittiä. Paha ohitettava hän on. Mutta niin on kyllä meidän Norrenakin, eli siltä osin puntit ovat tasan. 

Kapteenin johdolla taisteluun kunniasta

Olympiatauon jälkeen TPS:n sairasosasto tyhjeni hieman, kun kokoonpanoon palasivat Rasmus Kulmala, Camilo Miettinen ja Tapio Laakso. Urpo Ylönen alleviivasi etenkin Laakson merkitystä joukkueelle.

- Laakso on tälle joukkueelle erittäin tärkeä pelaaja. Hänen läsnäolonsa, se, kuinka hän auttaa ja tukee muita pelaajia sekä johtaa kopissa, antaa tälle joukkueelle paljon lisää potkua.

 Jo ennen tauon alkua myös Derek Famulare teki paluun askiin. Tauon aikana Brian Willsie puolestaan siirtyi Ruotsiin, eli pieniä muutoksia kokoonpanoihin on jälleen tullut. Laakso, Famulare ja Miikka Tuomainen muodostivat syyskauden energiaketjun, ja toiveissa olisi nähdä kolmikolta yhtä pirteää pelaamista vielä kauden viimeisissäkin peleissä.

-  Yksi junioriketju meillä on myös: Mähösen laidoilla ovat Kulmala ja Rantanen, ja se on tavallaan se meidän tulevaisuuden kenttä. Luceniuksen kanssa taas pelaavat Virtala ja Miettinen. Koskirannan laidoilla puolestaan ovat Suominen ja Sointu, Ylönen selvittää tämän hetkisiä kokoonpanokaavailuja.

 Kapteeni Laakso nostaa hattua joukkueen nuoriso-osaston suuntaan:

 - Tosi hienoa on olla katsoa, miten nuoret pojat ovat painaneet, kun ovat mahdollisuutensa saaneet. Eivät ole jääneet jännittämään tai tulleet sinne vain selviytymään, vaan ovat oikeasti uskaltaneet pelata. Siellä on tulossa monta hyvää poikaa pikkuhiljaa isommille areenoille. 

Hyökkäysosastolla onkin varsin hyvä pelaajatilanne, mutta puolustuksessa on pientä vajausta, kun loukkaantuneina ovat Markus Palmroth, Markus Seikola ja Shaone Morrisonn. Keskiviikon ottelussa pakkipulaa oli helpottamassa 20-vuotias a-juniori Jarno Paven.

Pirteiden junioreiden lisäksi viime aikoina joukkueen konkarit ovat nostaneet tasoaan ja osoittaneet, että asennetta ja osaamista yhä löytyy , vaikkei niitä ole tällä kaudella kyetty aina askissa näyttämään. Tuomas Suominen ja Tero Koskiranta ovat olleet viime otteluissa joukkueen tehokkaimpia pelaajia.      

- Kokeneet pelaajat pelaavat ensi kauden pelipaikoistaan ja haluavat näyttää nuoremmilleen mallia, ja sitten taas nämä juniorit tuovat kentälle peli-iloa ja energiaa ja taistelevat omasta peliajastaan.      On joukkueelle kunnia-asia pelata nämä pelit tyylikkäästi loppuun, Ylönen summaa.


Teksti: Hanni Hopsu    28.02.14    klo 17.00