Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

TPS - Kärpät

3-2
TI 4.2.2014

Energinen ja ennakkoluuloton TPS yllätti sarjakärjen

TPS järjesti tiistai-illan kiekkokierroksen jymy-yllätyksen kampeamalla voiton sarjakärki Kärpistä Steven Seigon jatkoaikamaalin myötä maalein 3-2. Uusina miehinä mukaan tulleet Matias Pulli, Niklas Salo, Hannu Kuru ja Santtu Huhtala toivat aimo annoksen lisää energiaa koko joukkueelle, ja koko kvartetti suoriutui iltapuhteestaan hienosti.

Pelin ensimmäisen viisiminuuttisen ajan Turkuhallissa oli aran odottava tunnelma - mustavalkoisten vajaamiehistä rivistöä oli hälytetty paikkailemaan A-junioreista Hannu Kuru ja liigadebytantit Matias Pulli ja Niklas Salo, sekä KooKoosta Santtu Huhtala. Vieraiden miehistöstä taas löytyi olympiajoukkueeseen valitut Juhamatti Aaltonen ja Lasse Kukkonen, sekä peräti 10 pelaajaa, jotka ovat kuluvalla kaudella nakutelleet jo yli 20 pistettä, kun taas TPS:n kokoonpanossa yli 20 pisteen miehiä oli vain yksi: Niclas Lucenius.

Mutta kun jäätä oli varoen kokeiltu ja se todettiin kestäväksi, ponkaisi TPS vauhtiin oululaisten jäädessä telineisiin sitomaan nauhojaan. 

Erän puolivälissä Matias Pulli syötti komeasti Marko Virtalan läpiajoon; Virtalaa rikottiin ja seurauksena rangaistuslaukaus, jonka Kärppä-vahti Tomi Karhunen onnistui kuitenkin torjumaan. 18-vuotias Pulli vakuutti otteillaan myös TPS:n pelatessa ylivoimaa hetkeä myöhemmin, mutta Karhunen koppasi maalille toimitetut kiekot. 

 - Kyllä ylivoiman pelaaminen heti ensimmäisessä matsissa vähän jännitti, mutta olihan se hienoa saada vastuuta. Ihan sama peli tämä kuitenkin on kuin A-junnuissakin, vaikka äijät onkin isompia, vauhti kovempaa ja tilanteet tulee nopeammin, Pulli tuumaili.

Palloseuran pirteä pelaaminen tuotti tulosta vihdoinkin ajassa 13.22, kun toisenkin läpiajon avauserässä hukannut tuhlaajapoika Virtala sai kiekon maalin takana, yritti vanhanaikaista, ja kiekko lirui hieman onnekkaastikin maaliin. Minuuttia myöhemmin Hunajata soi jälleen, kun Matias Sointu viimeisteli kauden kuudennen maalinsa tarkalla rannelaukauksella: taululle 2-0 ja yks sun toinenkin katsoja pyöritteli hämmästyneenä silmiään pohtien: sarjajumbo vastaan sarjakärki - mitä tuolla jäällä oikein tapahtuu?

Kärpät pääsi kaventamaan 2-1:een vain minuutti ennen erätaukoa, kun maalinedustalle parkkeerannut Julius Junttila napautti kiekon ohi Fredrik Norrenan.

Toisessa erässä ei kummempia tapahtunut, eikä tilastoihinkaan merkitty muuta kuin Tero Koskirannan kahden minuutin jäähy, jonka TPS kuitenkin tappoi ongelmitta. Kärpät yritti pyristellä lähtötelineistä irti, mutta vauhtiin oululaiset eivät tahtoneet päästä sitten millään. Niinpä mustavalkoisten johtokaan ei ollut missään vaiheessa pahemmin uhattuna, vaikka Norrena sai kiekon eteen 11 torjunnan edestä venyäkin.

Seigo ratkaisi jatkoajalla

Päätöserässä kelloa vilkuiltiin kutakuinkin puolen minuutin välein ja jännitys Turkuhallissa kasvoi hetki hetkeltä.

Ajassa 44.35 vieraat tulivat tasoihin, kun Mikko Lehtonen syötti Ben Maxwellin läpiajoon, eikä hyökkääjä tuhlannut tilaisuuttaan kasvattaa kauden maalisaldoaan kuuteentoista osumaan.

TPS ei kuitenkaan tasoitusmaalista säikähtänyt, eikä paniikki hiipinyt mustavalkoisten mielien syövereihin, vaikka kokemattomalle joukkueelle niin olisikin voinut käydä. Sen sijaan Palloseura jatkoi aktiivista pelaamistaan.

Etenkin joukkueen nuorten pelaajien otteet saivat ansaitusti osakseen paljon ihastelua, ja pääsivätpä nämä yrittämään maalintekoakin muutamaan otteeseen. Kuru testasi Karhusen refleksejä erän puolivälissä terävällä laukauksellaan, mutta Kärppä-vahti koppasi kiekon hanskaansa. Jälkimmäisellä kympillä Karhunen puolestaan nollasi erittäin hyvällä jalalla liikkeellä olleen Huhtalan maalintekoyritykset. 

Salamannopea Niklas Salo taas sai osakseen yleisön hurraukset kiihdyttäessään kahdesti vasemmalta laidalta ohi Kärppä-pakan aina hyökkäysalueelle asti, eikä pienikokoinen vain 165-senttinen hyökkääjä kyllä jäänyt toiseksi kulmakamppailuissakaan itseään isompia oululaisia vastaan. 

 - Itsekin yllätyin, että pärjäsin niinkin hyvin, sillä odotin tosiaan, että eka peli olisi vaikeampi. Kärpät ei hirveästi taklannut, niin en pahemmin siellä laidoillekaan lennellyt. Totta kai tempo on A-junioreiden matseihin verrattuna kovempi, ja kun on miehiä vastassa, niin peli on fyysisempää, mutta mun mielestä meillä nuorilla meni kaikilla hyvin; ei tehty mitään suuria virheitä ja pysyttiin hyvin mukana, hyökkääjä pohti.

Pahemmin eivät nuoret liigadebytantit ehtineet ottelua jännittää, sillä pelaava kokoonpano lyötiin lukkoon vasta pelipäivän aamuna. Nuoret herrat vakuuttelivat myös, ettei vastustajan nimimiesten kohtaaminen saanut käsiä vapisemaan. 

 - Ennen peliä, kun kattelin kokoonpanoa, niin huomasin, että siellä on olympiajoukkueenkin miehiä, mutta ei sitä sitten pelatessa edes ajatellut, kun ei jäällä ehdi katella, että ketä vastassa on, Salo sanaili Pullin kompatessa joukkuetoveriaan.   

Varsinaisen peliajan viimeisinä minuutteina Kärpät pyöritti peliä vimmatusti TPS:n puolustuspäässä, mutta Norrenan johdolla mustavalkoiset taistelivat sisukkaasti ja estivät pohjoisten poikia ryöstämästä voittoa viime hetkillä. Ratkaisua lähdettiinkin hakemaan jatkoajalta.

Jatkoaikaa ei ehditty pelaamaan kuin minuutti ja 39 sekuntia, kun selkeästi nälkäisempi ja taistelevampi kotijoukkue ratkaisi ottelun. Tero Koskiranta tarjoili kiekon maalintekosektoriin liukuneelle Steven Seigolle, joka siirsi sen hallitusti häkkiin: 3-2.

Vaikka Kärpät ei ottelussa yltänytkään omalle tasolleen, ei se tee TPS:n suorituksesta yhtään sen vähäpätöisempää. Selkeästi heikommalla kokoonpanolla pisteistä taistellut turkulaisrykmentti todisti, ettei pelejä ratkaista paperilla. 

Juniori-ikäiset pelaajat tartuttivat ennakkoluulottoman asenteensa ja ehtymättömän energiansa muihinkin mustavalkoisiin, ja TPS:n pelaamista oli kaikin puolin ilo katsoa. Voitto sarjakärjestä oli paitsi äärimmäisen herkullinen niin myös erittäin ansaittu.

- Kärpillä on paljon taitavia kavereita ja rakentelivat välillä hienoja kuvioita, mutta me pelattiin paremmin joukkueena; pelattiin fiksusti keskialueella, ei menetetty hirveästi kiekkoja, tehtiin paikoista maalit ja Norre torjui loistavasti, Salo kävi läpi voiton avaimia. 

- Älyttömän hieno fiilis. Huomaa, että koko joukkue nauttii tästä ja hymy on tuolla kaikilla huulessa.


Teksti: Hanni Hopsu   04.02.14    klo 23.00