Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

TPS - KalPa

1-3
SU 29.12.2013
HK Areena

Mustavalkoisten vuosi päättyi mustissa merkeissä

KalPa tarrasi kolmeen pisteeseen jo ensimmäisessä erässä tekemällä kaksi maalia neljässä minuutissa. Turkulaisten hyökkäyspelaaminen puolestaan oli tänään tehotonta ja kiekko saatiin vain kerran ohi vuorenvarmasti torjuneen Pekka Tuokkolan. Voitto lähti kuopiolaisten mukaan lopulta 1-3 lukemin. 

Avauserän ensimmäisen kymmenen minuutin ajan TPS hallitsi peliä ja piti kiekkoa hyökkäyspäässä, mutta maaliin asti kiekkoa ei saatu kahdesta ylivoimasta huolimatta. Parhaat paikat siunautuivat Niclas Luceniukselle ja Dan Sextonille, joista ensimmäisen laukaus viuhui yli maalin ja amerikkalaisen kudin eteen ehti Tuokkola.


Kun kotijoukkueelta ei maalinteko ottanut sujuakseen, siihen ryhtyivät vieraat. KalPa sai ensimmäisen hyökkäyksensä vasta 11. minuutilla, mutta käytti sen heti hyväkseen. Vasta 20-vuotias Joona Harjama puski kulmasta maalille ja lunasti kiekon takanreunalleen uransa ensimmäisellä liigamaalilla. Seuraava maali nähtiin jo neljä minuuttia myöhemmin, kun KalPa rankaisi ylivoimalla. Joonas Lyytisen siniviivalaukauksen maaliin ohjasi Kalle Kerman.

-Aloitimme pelin ihan hyvin ja meillä oli tilaisuutemme mennä johtoon jo ensimmäisten vaihtojen aikana. Sitten vastustaja pääsi yhteen hyökkäykseen ja onnistui siitä iskemään hieman räkämaalin kaltaisen avausosuman. Seuraavan he tekivätkin ylivoimalla, sairastuvalta TPS:n kokoonpanoon palannut Milan Jurcina kertasi. 


Palloseuran puolesta erän parasta antia olivat kenties nuoren Mikko Rantasen harhautukset, joilla hyökkääjä pujotteli kuopiolaisten ohi aina Tuokkolan vartioimalle maalille asti, mutta Kalpa-vahdin ohi hän ei kiekkoa enää onnistunut ujuttamaan. Taitava Rantanen on kuulemma treeneissä harjoitellut rohkeita haastamisia sekä suoraviivaisia maalilleajoja, ja sen työn hedelmistä saa turkulaisyleisö nyt nauttia.

Ottelun toinen erä taas oli puolin ja toisin varsin mitäänsanomaton. Maalien sijaan nähtiin komposiitin kestävyyttä koettelevaa puristamista sekä niitä kuuluisia kahdella metrillä kohteensa ohittavia metrin syöttöjä. Kuopiolaisia tosin miellyttivät epäilemättä Tuokkolan 15 torjuntaa, joiden turvin hän piti TPS:n yhä nollassa maalissa.

Turhauttava tehottomuus

Kolmannessa erässä mustavalkoisilla puristus mailanvarresta vain kiristyi, kun minuutit kellossa alkoivat käydä vähiin KalPan ollessa yhä kahden maalin johtoasemassa.


Vihdoin kahdeksan ja puoli minuuttia ennen loppusummeria Tuokkolan nolla onnistuttiin rikkomaan. Perjantaina Ässiä vastaan kolme syöttöpistettä merkkauttanut Dan Sexton jatkoi tarjoilujaan ja antoi oivan syötön Brian Willsielle, jonka rannelaukaus painui verkkoihin.


Kavennusmaalin jälkeen KalPan tiivis puolustus kuitenkin piti TPS:n poissa vaarallisista maalipaikoista, eikä todellisia tilaisuuksia tasoituksen iskemiseen oikeastaan ollut. Viimeisten minuuttien kiri kuihtui jäähyjen myötä, kun ensin Willsie turhautuneena nyrkkeili itsensä penkille ja pian perään Luceniukselle tuomittiin 5+20 päähän kohdistuneesta taklauksesta.

TPS:n pelatessa neljällä pelaajalla ilman maalivahtia KalPan Kalle Kerman sai kunnian laittaa kiekon tyhjään häkkiin ja ratkaista loppulukemiksi 1-3.

Jurcina kehui kuopiolaisten puolustuspelaamista, mutta myönsi, että kotijoukkue oli tänään tehoton.  TPS ei onnistunut hyödyntämään KalPan kuudesta jäähystä ainuttakaan.

- Heidän puolustuspelinsä oli vahvaa ja etenkin alivoimalla he olivat erittäin hyviä. Mutta ei se ole mikään tekosyy - meillä oli paikkamme tehdä maaleja ja niistä paikoista on pistettävä kiekkoa häkkiin.


TPS-pelaajien otteista paistoi tänään turhautuneisuus ja väkinäisyys. Vaikka Tuokkolalle peräti 33 torjuntaa kirjauttiinkin, mustavalkoiset vetivät paljon päin kuopiolaispelaajia tai siirtelivät kiekkoa vielä laukaisusektorissakin.

- Turhauttavaahan se oli, kun vastustaja johti kahdella, emmekä saaneet kiekkoa ohi maalivahdin. Meidän täytyy mennä kovempaa ja suoraviivaisemmin maalille sekä laukoa hanakammin, Jurcina totesi.

- Teemme paljon pieniä virheitä, joiden vaikutus pelin lopputulokseen voi kuitenkin olla suuri. Meillä on seuraava peli vasta perjantaina, joten nyt täytyy keskittyä niiden pienien asioiden korjaamiseen, slovakkipakki jatkoi.

Loukkaantumisen takia monta viikkoa sivussa ollut järkälemäinen puolustaja oli suhteellisen tyytyväinen omaan suoritukseensa, mutta näki myös siinä vielä parantamisen varaa.

-  Ensimmäiset pari vaihtoa yritin ottaa varovasti ja tunnustella, että miltä se pelaaminen tuntuu. Kropassa tuntui yllättävänkin hyvältä taas pelata, joten täytyy varmaan koputtaa puuta, jotta jatkossa ei tulisi mitään uusia takaiskuja. Pyrin pelaamaan mahdollisimman yksinkertaisesti ja mielestäni suoriuduin ihan okei.

TPS pelaa seuraavan kerran ensi vuonna, kun vuosi 2014 pyörähtää käyntiin kotiottelulla Tapparaa vastaan perjantaina 3. tammikuuta. Synkkää syksyä passaisi seurata valoisampi kevät, ja vaikka turkulaisten tilanne tukalalta näyttääkin, runkosarjapelejä on jäljellä 26, eli paljon pisteitä on vielä jaossa.

Niin kuin tapana on sanoa: uusi vuosi tuokoon tullessaan uudet kujeet!

TEKSTI: Hanni Hopsu