Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

TPS - JYP

4-2
TI 21.1.2014

TPS hyvästeli jumbosijan

Turun Palloseura heitti vihdoin hyvästit jumbosijalle, kun JYP kaatui maalein 4-2 ja samaan aikaan KalPa hävisi Helsingissä Jokereille 5-1. Ykköskentän tehokas viimeistely ja Norrenan hyvä vire takasivat turkulaisille kolmannen kotivoiton putkeen.

Jo ennestään loukkaantumisten koettelemalle TPS:lle tuli lisää mutkia matkaan ottelun alla, kun kolmosketjun sentteri Julius Vähätalo sairastui äkillisesti. Puolustuksesta hyökkäykseen nostettiinkin sitten Markus Palmroth, jonka tilalle pakin tontille työskentelemään hälytettiin Niko Karhu. Kummallekin herralle voi nostaa hattua venymisestä tiukassa tilanteessa!

Avauserä oli kotijoukkueelta nihkeää pelaamista, ja oli TPS:n onni, että tilanne ensimmäisen 20-minuuttisen jälkeen oli tasan 1-1, sillä torjuntoja JYP-vahti Tuomas Tarkille kirjattiin koko erässä vain kaksi. Avausmaali syntyi ajassa 6.14, kun Brian Willsie varasti kiekon Kristian Näkyvältä yhtä helposti kuin Daltonin veljekset ryöstivät aikoinaan huoltoasemien seteliautomaatteja, ja laukoi läpyskän ohi Tarkin.

JYP kuittasi maalin reilut kuusi minuuttia myöhemmin. TPS onnistui varjelemaan maaliaan erän ainoan rangaistuksen ajan, mutta heti sen jälkeen turkulaispelaajan keskialueen kiekonmenetys kostautui; Eric Perrinin vahvan nousun seurauksena kiekko päätyi lopulta siniviivalle Petr Hubacekille, jonka laukauksen Ossi Louhivaara ohjasi maaliin.

Toinen erä ei ollut TPS:ltä juurikaan loisteliaampi. Mustavalkoiset hakkasivat päätään seinään jyväskyläläisten erittäin tiiviin viisikkopuolustuksen edessä ja avaukset lipsahtivat pitkiksi kiekoiksi tai syötöt osuivat lapojen sijaan luistimiin. Erän ainoan maalin tekikin JYP osumalla, joka muistutti kovasti jyväskyläläisten ensimmäistä maalia: tällä kertaa siniviivalta pommitti Jyrki Välivaara, ja vaikkei Jonne Virtanen mailaansa väliin saanutkaan, teki sentteri erittäin arvokasta maskityöskentelyä Fredrik Norrenan nenän edessä. Turkulaiset esittivät erän parasta peliään vasta sen viimeisillä minuuteilla. Ensin mustavalkoiset tappoivat kaksi alivoimaa putkeen ja sen jälkeen painoivat pelin JYP:in puolustusalueelle, mutta kavennusta ei kuitenkaan nähty.

- Kaksi erää se oli vähän nihkeää, joten sovittiin siinä toisella erätauolla, että huomenna pidetään vapaapäivä, jolloin saa levätä, joten vikassa erässä pitää jokaisen jättää kaikki kentälle, Niclas Lucenius kertoi joukkueen valmistautumisesta päätöserään.

Kolmannessa erässä TPS jatkoikin siitä, mihin se toisessa erässä jäi ja onnistui vihdoin puskemaan läpi JYP:in miinakentän. Tasoitusmaali nähtiin ennen erän puoliväliä, kun Shaone Morrisonn sai kiekon maalin takana ja toimitti sen maalinedustalle, mistä Niclas Lucenius runnoi sen tahdonvoimalla sisään. Ja lisää riemunaihetta turkulaisyleisölle annettiin jo reilu minuutti myöhemmin, kun ottelun hahmo Brian Willsie nousi vauhdilla hyökkäysalueelle ja tarjoili vastustamattoman hyvän syötön takatolpalle liukuneelle Matias Soinnulle, joka sai lyödä kiekon tyhjiin: taululle 3-2.

- Painotimme toisella erätauolla, että meidän pitää ajaa maalille suoraviivaisemmin ja kovempaa. JYP:in keskialueen pelaaminen oli erittäin vahvaa, joten meidän piti saada teräviä vastahyökkäyksiä, joista lopulta onnistuimmekin iskemään, illan ottelussa tehot 1+2 iskenyt Willsie kertoi.

Kotijoukkue sai onnistumisistaan lisää virtaa, kun taas JYP näytti jäätyneen mustavalkoisten pikamaaleista täysin. Niinpä TPS heitti lisää vettä kiukaalle ja vastasi myös illan viimeisestä osumasta. Joukkueiden pelatessa tasavajaalla Camilo Miettinen syötti kultakypärä Luceniuksen läpiajoon, eikä taituri erehtynyt, vaan ujutti kiekon Tarkin puikoista reppuun; 4-2. Palloseura puolusti varmasti erän viimeisen viisiminuuttisen, joten päätössummerin soidessa turkulaiset saivat juhlia täyttä pistepottia ja samalla JYP:in kuuden ottelun voittoputki tuli päätökseensä.

Mainion vireen löytänyt ykkösketju vastasi TPS:n kaikista neljästä maalista. Ketjussa keskushyökkääjän ruudusta vastaavalle Luceniukselle pelaaminen laidoilla viilettävien Matias Soinnun ja Brian Willsien kanssa maistuu:

- Me pelattiin jo alkukaudesta yhdessä muutama peli, mutta silloin se oli vielä vähän hakusessa. Nyt ollaan pelattu paremmin yhteen. Ässiä vastaan ei tosin saatu kuin yksi maali kahteen peliin, että kyllä meidän pitäisi vielä enemmän tehdä maaleja, jotta voidaan jatkossakin voittaa. Sointu on pelannut tosi hyvin nyt nämä viimeiset pelit; on ollut itsevarmempi ja tehnyt hyviä ratkaisuja.

Koko 60-minuuttisen mainiolla asenteella uurastanut Willsie paljasti saaneensa otteluun hieman lisäenergiaa, sillä kanadalaisen lapsuudenystävä oli paikalla seuraamassa toverinsa otteita:

- Perheeni oli täällä viime viikolla, joten oli erittäin virkistävää saada viettää aikaa heidän kanssaan. Lisäksi ystäväni saapui tänään Suomeen ja on täällä koko viikon, joten totta kai sain vielä lisäintoa siitä, että tiesin hänen olevan katsomossa.

Kanadalaisen pelisuoritukset ovat parantuneet peli peliltä sen jälkeen, kun hyökkääjä palasi joulukuussa takaisin tositoimiin kärsittyään kuukauden päivät aivotärähdyksestä.

- Jouduin seuraamaan pelejä sivusta neljä viikkoa, joten kun vihdoin pääsin takaisin kaukaloon, pelaaminen on ollut ihan erilaista. Olen hyvässä kunnossa, pelaaminen tuntuu hienolta ja pelisuoritusten parantuminen motivoi entisestään, Willsie selittää.

Seuraavan kerran TPS pelaa perjantaina vieraissa, kun se matkaa Espooseen Bluesin vieraaksi. Willsie alleviivasi, että loppuviikoksi joukkue pyrkii kohentamaan muun muassa ylivoima- ja viimeistelytehokkuutta, joten toivottavasti viikonloppuna mustavalkoisten maaleja saadaan juhlia vieläkin useammin.


Teksti: Hanni Hopsu   21.01.14   klo. 22.45