Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

TPS - Ilves

2-3
PE 31.1.2014

Iso kissa puraisi

Sanonta kuuluu, että parempi voittakoon ja Turussa parempi voitti; vielä ennen päätöserää TPS oli kiinni täydessä pistepotissa maalein   2-1, mutta viimeisen 20 minuutin aikana Ilves tuli tasoihin ja ohi, ja kolme pistettä karkasivat Tampereelle lopulta lukemin 2-3. 

Fredrik Norrenan 10 minuutin rangaistuskiintiön tultua täyteen torjuntavastuun Ilvestä vastaan sai Ville Hostikka. Hostikka kiittikin mahdollisuudestaan pelaamalla erittäin vahvan ottelun ja jo heti avauserässä TPS-vahti ehti kiekon eteen peräti 15 kertaa. Kertaalleen lätyskä kuitenkin livahti Hostikan selän taakse, kun Michael Keränen teki ottelun avausmaalin ajassa 14.11.

Ilveksen 0-1 johto ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen jälkeen olikin vähintäänkin ansaittu, sillä vieraat pyörittivät peliä välillä pitkiäkin toveja mustavalkoisten puolustuspäässä. TPS:n parhaat maalintekopaikat siunautuivat Tero Koskirannalle heti erän alussa turkulaisten pelatessa ylivoimalla, mutta sentteri ei onnistunut ohittamaan Ilveksen Ville Kolppasta

 Toisen erän alku ei vielä antanut lupausta paremmasta, sillä kotijoukkueen syötöt karkailivat yhä sinne tänne ja taklauksetkin jäivät ponnettomiksi. Niin Ilveksen Antti Kangasniemelle kuin TPS:n Mikko Rantasellekin tarjottiin mahdollisuutta pistää kiekko reppuun läpiajosta, mutta maalivahdit Hostikka ja Kolppanen pääsivät jälleen loistamaan pelastuksillaan.

Erän puolivälin jälkeen mustavalkoiset saivat kuitenkin vihdoin juhlia tasoitusmaalia, kun TPS:n pahasti tökkinyt ylivoima onnistui vihdoin ja viimein toimittamaan kiekon Kolppasen ohi Koskirannan toimesta. Samalla joulukuun 3. päivästä lähtien valtaisaa gorillaa selässään raahannut paimiolainen rikkoi pitkän maalittoman putkensa.

Johtomaalia kotijoukkue juhli kolmisen minuuttia myöhemmin. Jäähypenkillä kaksiminuuttisen verran energia-akkujaan ladannut Brian Willsie kiisi oikeaa laitaa ylös ja syötti vastustamattoman hyvän poikittaissyötön maalinkulmalle Marko Virtalalle, jolla oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään maaliin. Toiselle erätauolle siirryttiinkin näin ollen kotijoukkueen 2-1 johtolukemista.

- Kivahan se aina on maali tehdä, mutta eihän se tietenkään hävityn pelin jälkeen yhtään lohduta. Ihan okei fiilis oli kuitenkin itsellä pelata ja jaloissakin tuntui hyvältä, että ei ainakaan sillä saralla ollut mitään ongelmaa, tuumaili Virtala omasta illastaan.

Sitä saa mitä tilaa

TPS:n päätöserä alkoi kaamealla tavalla, kun tamperelaiset riemuitsivat tasoitusmaalista jo minuutin pelin jälkeen. Ilveksen uusin tulokas Nicholas Dimitrakos nousi suoraviivaisesti siniviivan yli  ja laukoi kiekon ranteelta häkkiin. Tamperelaisten onneksi USA:n ja Kreikan kansallisuudet omaavan hyökkääjän pelilupa saatiin kuntoon vain hieman ennen ottelun alkua, sillä huolimatta siitä, että ottelu oli laiturille koko kauden ensimmäinen, esiintyi hän jopa yllättävän energisesti. Dimitrakos voikin osoittautua kevään mittaan vielä arvokkaaksi pelaajaksi.

- En osaa sanoa, että miten oltiin se ensimmäinen erä niin unessa, mutta sitten saatiin kuitenkin toisessa erässä pelistä kiinni ja päästiin johtoonkin. Tappioita me ollaan silti kauden mittaan kärsitty niin paljon, joten alettiin siinä kai sitten pelätä virheitä, eikä uskallettu enää pelata, niin kaveri pääsi vikassa erässä rinnalle ja ohi, pohti Virtala. 

Vieraiden tasoitusmaali tosiaan sai turkulaisleirissä aikaan paniikin poikasen, eivätkä mustavalkoiset kyenneet hyökkäämään hallitusti tai rakentamaan minkäänlaisia vaarallisia tilanteita Kolppasen vartioimalle maalille. Ilveksen Kai Kantola sai kunnian iskeä ratkaisevan 2-3 maalin vain reilut kaksi minuuttia ennen loppusummeria. Osuma synnytti oikeutettuakin purnausta Palloseuran leirissä, sillä tilanteessa maali oli siirtynyt pois paikaltaan. Lehdistötilaisuudessa Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkola ja Palloseuran päävalmentaja Kai Suikkanen kritisoivat molemmat ankarasti koko ottelun tuomaritoimintaa. (Pressi: TPS-Ilves)

Marko Virtala kuitenkin myönsi, että vastustaja ansaitsi voittonsa:

- Me kaivettiin itse verta nenästämme, kun lopetettiin kolmanteen erään pelaaminen; tyydyttiin vain roiskimaan kiekkoa pois sen sijaan, että oltaisiin maltillisesti pidetty sitä ja pelattu fiksusti. Katsomoon asti varmaan näki, että kaveri sai hallita peliä ja pyörittää kiekkoa meidän päässä, niin kyllähän se verkko silloin suuremmalla todennäköisyydellä meidän päässä heiluukin. 

Ilveksen, ja kenties koko ottelun, näkyvin pelaaja oli tehot 1+1 merkkauttanut Michael Keränen. Keräsen saldo viimeisestä 10 ottelusta on perjantain ottelun myötä kunnioitettava 4+10 ja hyökkääjä johtaa Liigan pistepörssiä kahden pisteen erolla toisena olevaan Ville Vahalahteen. 

Turkulaisleirissä aihetta iloon antoi puolestaan 38 kertaa kiekon eteen venyttänyt Ville Hostikka sekä jälleen kerran uutterasti ketjukavereilleen maalintekopaikkoja järjestellyt Mikko Rantanen. Myös Matias Sointu esiintyi yritteliäästi kasvattajaseuraansa vastaan, mutta yrittämistä ei kuitenkaan onnistumisilla palkittu.

TPS sai perjantaina hyvän opetuksen siitä, että pisteiden perään on turha haikailla, jos ei ole valmis tekemään töitä nöyrästi ja huolella täydet 60 minuuttia. Joukkue saa mahdollisuuden kuitata pettymyksensä jo heti lauantaina, kun se matkustaa Raumalle Lukon vieraaksi. Oman haasteensa otteluun tuo turkulaisten sairastuvan täyttyminen entisestään: Niclas Lucenius sairastui juuri ennen Ilves-ottelua, Rasmus Kulmala joutui jäämään sivuun toisessa erässä loukkaannuttuaan ja lopussa myös Camilo Miettinen joutui jättämään leikin kesken sairastumisen vuoksi. 


Teksti: Hanni Hopsu   31.01.14   klo.22.15

EDIT: 23.30 Linkki lehdistötilaisuuteen ja huomautus loukkaantumisista.