Seuraava kotiottelu
TPS - Ässät LA 26.1. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

TPS - Ilves

2-3
PE 31.1.2014

Tupsukorvia turruttamaan

Tappioiden kanssa tammikuussa tuskaillut Ilves saapuu perjantaina Turkuun innostuneella ilmeellä, sillä tamperelaiset pöllyttivät tiistaina JYPiä peräti 5-0. TPS:n voitonnälkä tuskin jää kuitenkaan heikommaksi, sillä narrien nöyryytettyä turkulaisrykmenttiä viime lauantaina, on mustavalkoisten jälleen todistettava, ettei periksi antamisesta sovi edes hiiskua.

Mustavalkoisten painajaismaisia muistoja viime lauantaisesta 1-7 lukemiin päättyneestä konttauksesta Jokereita vastaan on kuluvan viikon aikana haudattu positiivisten hetkien alle. Ensin joukkue kävi viettämässä aikaa kannattajien kanssa Itämeren aalloilla perinteisen faniristeilyn muodossa ja tiistaina vuorossa oli treenit Parkin kentän ulkojäillä virkistävässä pikkupakkasessa. Tavallisesta poikkeava ohjelma on ollut omiaan ajamaan tappion tuottamaa synkkyyttä pois, ja niinpä joukkue lähtee perjantain kamppailuun Ilvestä vastaan aivan uusissa tunnelmissa.

TPS:llä on Ilveksestä kuluvalta kaudelta varsin mukavia muistoja, sillä joukkueet ovat kohdanneet kahdesti ja kummallakin kerralla turkulaisryhmä on juhlinut voittoa. Ensimmäinen taistelu Turussa päättyi kotijoukkueen 5-4 voittoon, ja marraskuun lopulla TPS kävi hakemassa kaksi pistettä Tampereelta Matias Soinnun jatkoaikamaalin myötä.

Sarjataulukossa yhdeksäntenä hiippaileva Ilves on viime viikkoina ollut vaikeuksissa, sillä viimeisistä kahdeksasta pelistä se on raapinut vain kaksi voittoa, ja muutaman kerran tupsukorvat ovat saaneet nenilleen varsin rumin lukemin; sekä HIFK että SaiPa kävivät rökittämässä tamperelaisia Hakametsässä lukemin 1-5. TPS:n valmentaja Riku-Petteri Lehtonen näkeekin, että Ilveksen heikkoudet löytyvät puolustuspään pelaamisesta:

- Ilves on hyvin liikkuva porukka, jolla heikkoudet on oman pään pelaamisessa. Sinne hyökkäysalueelle meidän on päästävä ja pyöritettävä pitkiä hyökkäyksiä, jotta saataisiin aiheutettua sinne painetta ja tuskaa. Sillä tavoin voidaan myös keventää sitä meidän omaa tuskaa, sillä onnistumisiahan me tässä tarvitaan, jotta jätkien itseluottamus kohenisi.

Tiistain kierroksella Ilves kuitenkin ryhdistäytyi ihan kunnolla ja hemmotteli kotiyleisöään maukkaalla 5-0 voitolla JYPistä.

- Lähinnä yllätti se Ilveksen vahva pelaaminen alkukaudesta, kun taisivat johtaakin koko sarjaa, mutta ei sen pärjääminen muutoin ole hämmästyttänyt. Viime kauden lopussa nähtiin kuitenkin heräämisen merkkejä, kun uuden valmentajan myötä systeemit meni uusiksi. Pelaajistokin muuttui paljon, kun Mestiksestä tuli hyviä pelimiehiä, pohdiskeli Ilves-kasvatti Matias Sointu.

Keränen keräillyt pisteitä ahkerasti

On hämmästyttävää, että verkot Ilveksen omassa päässä ovat välillä heiluneet peräti viidenkin maalin edestä, sillä tamperelaisten maalia vartioiva Ville Kolppanen on Liigan maalivahtitilastoissa toisena ja vasta 21-vuotiaan vaasalaissyntyisen veskarin torjuntaprosentti onkin miellyttävä 93,05.

Tamperelaisten takalinjojen luutijat eivät ole Liigan kovanimisimpiä miehiä, mutta etenkin kanadalainen Simon Gysbers on osoittautunut onnistuneeksi hankinnaksi. Lähes 200 ottelua AHL:ää Toronto Marliesin riveissä tahkonnut puolustaja on joukkueensa viidenneksi paras pistemies tehoillaan 6+15.

Gysbersin lisäksi Ilveksen maalia varjelee muun muassa 22-vuotias Jokeri-kasvatti Tommi Kivistö, joka on Ilveksen riveissä vihdoin saanut kaipaamaansa vastuuta ja kiittänyt siitä tehoin 4+7=11.

Tupsukorvien hyökkäysvitjojen ykkösnimi on koko Liigan pistepörssiä tällä hetkellä johtava Michael Keränen. Viime kaudella hyökkääjä väläytteli potentiaaliaan iskemällä pisteet 13+14, mutta tällä kaudella 24-vuotias Keränen on pistänyt hyrskynmyrskyn ja kirjauttanut itselleen muhkeat 13+30 pistettä.

- Keränen on aina ollut taitava pelaaja ja pisteiden tekijä, että ilmeisesti hän on vihdoin puhjennut kukkaan, Keräsen entinen joukkuetoveri Sointu tuumasi Ilveksen kultakypärästä.

Viime aikoina tilastomiehiä on päässyt työllistämään myös Keräsen tavoin ykkösketjussa viilettävä Kai Kantola, jolla kasassa on nyt 13+8 pistettä. Kaksikon sentterinä on nähty joukkueen sisäisen pistepörssin kakkonen Sami Sandell (10+18), joka loukkaantui reilu viikko sitten. Sandell saattaa kuitenkin palata tositoimiin jo perjantaina. Sandellia ykkösvitjan keskellä on paikannut JYP-kasvatti Turo Asplund, joka on Ilveksessä päässyt isompaan rooliin ja kirjauttanut tehopisteitäkin siihen malliin; 11+13 saldon myötä uran aiempi kahdeksan pisteen ennätys on mennyt kirkkaasti rikki.

Tupsukorvien hyökkäysrintaman tuorein vahvistus on niin USA:n kuin Kreikankin kansalaisuuden omaava Niko Dimitrakos. 158 ottelun verran NHL:ssäkin kiekkoillut 34-vuotias hyökkääjä on pelasi viimeisten kahden kauden ajan Saksan DEL-liigassa 53 peliä tehoin 16+24, mutta viime syksynä mies ei kyennyt pelaamaan lainkaan alaraajavammasta johtuen; onkin mielenkiintoista nähdä, millaiselle tasolle herra tulee Liigassa yltämään.

Soivat iloiset soinnut jälleen?

Loukkaantumisista kärsineen turkulaisrykmentin pelaajapula helpottuu hivenen, kun hyökkääjä Rasmus Kulmala palannee vihdoin kokoonpanoon. Kulmalan paluun myötä Niklas Friman palaa mitä todennäköisemmin takaisin itselleen tutummalle tontille puolustajaksi.

Myös joukkueen muu junioriosasto, eli Mikko Rantanen, Krister Mähönen ja Julius Vähätalo, tulee jälleen pistämään vastustajan päät pyörälle energisellä pelaamisellaan.

Puolustaja Markus Palmroth puolestaan joutuu seuraamaan seuraavat kolme ottelua sivusta, sillä miehen 10 minuutin rangaistuksien kiintiö tuli lauantaina täyteen ja samassa ottelussa Palmroth tappeli itselleen kahden ottelun pelikiellon.

Myös maalivahti Fredrik Norrenan kymppitilasto tuli täyteen, joten mustavalkoisten maalia varjelee perjantaina Ville Hostikka ja luukkuvahdiksi pukee A-nuorten maalivahti Niklas Saarinen.

Tappion myötä ketjukoostumuksia tullaan jälleen hieman muuttelemaan. Kaksikon Brian Willsie ja Niclas Lucenius välinen akseli on toiminut ajoittain mukavasti, mutta ketjun kolmantena lenkkinä ollut Matias Sointu, nähdäänkin perjantaina Tero Koskirannan ja Camilo Miettisen hyökkäysvitjassa. Sointu on napannut yhden tehopisteen kauden molemmissa Ilves-kohtaamisissa, joten saa nähdä jatkuuko sama meininki myös perjantaina!

TPS kävi viime lauantaina ojan pohjalla, mutta hyökkääjä Matias Soinnun mukaan hävettävä esitys kotiyleisön edessä oli omiaan nostamaan joukkueen taistelutahtoa. Huomenna mustavalkoisilla on jälleen edessään ottelu, joka tarjoaa mahdollisuuden kasvojen pesuun.

-  Lauantaisen pohjakosketuksen jälkeen oli hyvä, että tällä viikolla on saatu ajatuksia vähän muualle. Nyt päästään aloittamaan puhtaalta pöydältä. Kyllä meillä joukkueesta tunnetta yhä löytyy, eikä me olla luovutettu; viime lauantaistakin käteen jäi vain se, että huomenna jokainen lähtee taistelemaan voitosta ihan taatusti.


Teksti: Hanni Hopsu  30.01.14  klo 16.30