Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

TPS - HPK

2-3
TO 6.3.2014

TPS antoi Kerholle oljenkorren

HPK:n haave pudotuspeleihin yltämisestä elää yhä, kun hämeenlinnalaiset onnistuivat ryöstämään Turusta täyden pistepotin maalein 2-3. TPS johti jo 2-0, mutta voittoa kipeämmin kaivannut Kerho nousi päätöserässä tasoihin ja ohi.

Ilta alkoi tepsiläisittäin juhlallisissa merkeissä, kun Nuorten SM-Liigan helmikuun pelaajaksi valittu Jasper Lindsten sekä Nuorten SM-Liigan vuoden valmentajaksi nimetty Juuso Nieminen palkittiin. 

Mustavalkoisten juhlat jatkuivat avauserässä, kun maalinteossa onnistui vain kotijoukkue. HPK otti erän toisella puoliskolla kaksi jäähyä, joista ensimmäistä ehti kulua ainoastaan 35 sekuntia, kun TPS jo iski. Marko Virtala tarjoili kiekon HPK:n alivoimaneliön keskellä odotelleelle Niclas Luceniukselle, jonka komea rannelaukaus viuhui ohi Juuse Saroksen. Näin viime aikoina ahkerasti maalien syöttäjänä kunnostautunut keskushyökkääjä pääsi vihdoin myös itse heiluttamaan verkkoja. HPK:n molemmat jäähyt tulivat Tero Koskirannan vahvan pelaamisen seurauksena - keskushyökkääjä oli läpi ottelun hyvällä jalalla liikkeellä ja haastoi kiekon kanssa rohkeasti.

Toisen erän alussa TPS joutui selvittämään kaksi jäähyä, joista mustavalkoiset nelikot suoriutuivat kuitenkin ilman hädän päivää. Hämeenlinnalaiset onnistuttiin pitämään poissa vaarallisimmista maalintekopaikoista ja Ville Hostikka torjui upeasti ne kiekot, jotka maalille asti tiensä löysivät. Kotijoukkue saikin tappamistaan alivoimista lisää energiaa ja pyöritti hyökkäyspäässä hetkittäin jopa siihen malliin, että näytti kuin hämeenlinnalaisilla olisi ollut kaksi vasemman jalan luistinta - niin vaikea oli vierasjoukkueen pysyä mustavalkoisten mukana. 

Ottelun puolenvälin jälkeen HPK sai jälleen pelin juonesta kiinni ja olisi voinut pistää pelin tasoihin, ellei TPS:n maalia vartioinut Hostikka olisi venynyt elintärkeisiin torjuntoihin. Hostikka oli osaltaan mukana TPS:n 2-0 johtomaalissa, sillä maalivahti merkkautti itselleen syöttöpisteen Tero Koskirannan läpiajosta syntyneeseen maaliin. 

- Kaksi erää pelattiin hyvin. Saatiin pitkiä hyökkäyksiä, pystyttiin pitämään kiekkoa ja hallittiin ajoittain. Päätöserässä olisi pitänyt vain pelata samalla tavalla, hyökkääjä Krister Mähönen tuumaili ottelun jälkeen. 

Kahden erän jälkeen kotijoukkue TPS johti ansaitusti 2-0, mutta niin vain kävi, että päätöserässä se tuttu paniikki ja voitonpelko taisi hiipiä mustavalkoisten puseroihin, sillä HPK tehtaili kiekon kolmesti Hostikan taakse ja anasti HK Areenalta kovasti tarvitsemansa kolme pistettä.

 - Viimeisessä erässä oltiin huonoja, eikä sille oikein ole mitään selitystä - oltiin vain huonoja, totesi Mähönen päätään puistellen.

 - Omalla alueella tuli merkkausvirheitä, että ne olisi pitänyt vaan ottaa huolellisemmin pois. Kyllä kuka vaan tekee maalin tuollaisista paikoista, mitä vastustajalle lahjoitettiin.

Vieraiden kavennusmaali 2-1:een nähtiin ajassa 45.29, kun Juha Kiilholma pääsi niittaamaan Borna Rendulicin laukauksen irtokiekon reppuun. Vielä tässä vaiheessa turkulaisilla eivät kädet kuitenkaan alkaneet tutista, vaan näytti siltä, että kotijoukkue voisi kuin voisikin lähettää hämeenlinnalaiset tappio niskassaan kotimatkalle. 

Kuumenevia tunteitakin nähtiin, kun HPK:n Ossi-Petteri Grönholm taklasi Koskirantaa niin, että hyökkääjä lensi ilkeän näköisesti päätylaitaa päin. Tilanteen seurauksena Matias Sointu nahisteli itsensä kahden minuutin jäähylle puolustettuaan kaltoin kohdeltua joukkuetoveriaan. 

Mutta niin vain hämeenlinnalaiset kampesivat tasoihin, kun varsinaisen peliajan viimeinen kymmenminuuttinen pyörähti käyntiin. 2-2 maalin iski Teemu Rautiainen HPK:n suoraviivaisesta vastahyökkäyksestä.

Hetkeä myöhemmin TPS joutui alivoimalle ja Kerho sai tilaisuutensa ratkaista ottelu ja sen se myös teki. Vain vajaa minuutti ehti hämeenlinnalaisten ylivoimaa kulua, kun kiekko oli kolmatta kertaa TPS-maalissa. Asialla oli Aleksi Laakso, jonka terävälle laukaukselle Hostikka ei mahtanut mitään. 

Pelin viimeisillä minuuteilla Palloseura sai vielä aikaan raivoisaa pyöritystä ja sekä Tuomas Suomisella että Krister Mähösellä oli oivalliset tilaisuudet venyttää peli jatkoajalle, mutta nuori Juuse Saros kesti maalillaan ja hämeenlinnalaiset nappasivat mukaansa erittäin tärkeät pisteet.

- Vaikea sanoa, että mitä siinä taas tapahtui. Ehkä sitten siinä, kun kaveri tuli ensin maalin päähän ja sitten tasoihin, niin alkaa puistaa mailaa ja miettiä, että taasko tässä tapahtuu näin… En osaa sanoa. Vaikeeta on! Mähönen manaili. 

 22-vuotias Mähönen pelasi viime kaudella Liigassa 12 ottelua ja tällä kaudella hyökkääjä on ollut edustusjoukkueen mukana jo 26 ottelussa. HPK:ta vastaan hän pelasi ykkösketjussa Marko Virtalan ja Niclas Luceniuksen kanssa.

-Helppohan noiden kanssa on pelata; pitää vaan etsiä vapaata paikkaa, niin yleensä sieltä napsahtaa joku lätty lapaan. Tänään en vain saanut paikoista sisään, kun olihan mulla tuossa lopussakin aikamoinen tilaisuus tehdä…

Mähönen pelasi alkukaudesta TPS:n A-nuorissa yli-ikäisenä yhdeksän ottelua ja kävi sitten muutaman pelin verran lainalla Kiekko-Vantaassa. Palloseuran pelaajapulan myötä nuori hyökkääjä on kuitenkin saanut vastuuta Liigassa koko ajan enemmän ja enemmän.

- Ei silloin ihan alkukaudesta vielä osannut ajatella, että pelaisin ykköskentässä. Mutta pitää ottaa huomioon, että tässä nyt on tapahtunut kaikenlaista - jonkunhan siellä on pelattava, Mähönen tokaisee virnistäen. 

 TPS pelasikin tänään kovin vajaalla miehistöllä, kun nelosketjussa oli vain hyökkääjä Miikka Tuomainen. Mähönen ei kuitenkaan uskonut pelaajapulan aiheuttaneen merkittävää väsymystä joukkueessa. 

 - Jokainen pelaajahan vain haluaa pelata mahdollisimman paljon, että ei tätä tappiota voi kyllä kunnon loppumisen piikkiin laittaa.

TPS:llä on kautta jäljellä enää kolme ottelua. Seuraavan kerran mustavalkoiset pelaavat lauantaina, kun edessä on vierasreissu Kuopioon, mistä Palloseura yrittää tosissaan hakea sen kauan kaivatun vierasvoiton. 

 - Eiköhän ole aika jo se napata, ettei nyt ainakaan viimeisiksi jäädä. Sen verran pitää olla ylpeyttä, että pistetään Kuopiossa aivan kaikki peliin, Mähönen naulasi.


Teksti: Hanni Hopsu    06.03.14   klo 23.00