Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

TPS - Ässät

2-3
PE 7.2.2014

TPS:n puhti loppui - Ässät kiri voittoon

TPS aloitti pirteästi, mutta mitä pidemmälle ilta eteni, sitä enemmän turkulaisten otteista alkoi paistaa fyysinen ja henkinen väsymys. Aneemisesti pelannut Ässät nousi lopulta kahden maalin takaa 3-2 voittoon Sami Lähteenmäen osuttua ylivoimalla vain minuutti ja 42 sekuntia ennen päätössummeria.

 Avauserässä minuutit tikittivät vauhdilla, kun pelissä ei juuri katkoja vihelletty. Kummankin joukkueen luistin kulki varsin mukavasti, mutta kiekonhallinnan kanssa olikin sitten hieman enemmän vaikeuksia. Syötöt lipsuivat niin koti- kuin vierasjoukkueellakin ohi kohteistaan, ja kun syöttö sitten saatiin kaverin lapaan osumaan, ei vastaanottavan pelaajan ensikosketus ollut pehmeimmästä päästä. Niinpä monet lupaavat hyökkäykset kuivuivatkin kasaan, kun kiekko hukattiin viimeistään laukaisupaikassa. Yksi maali ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen aikana kumminkin nähtiin; TPS:n paljon parjattu ylivoima toimi kerrankin, kun kakkosviisikko onnistui viimeistelemään illan avausmaalin jo ajassa 6.22. Veli-Matti Vittasmäki tarjoili fiksun poikittaissyötön Matias Soinnulle, jonka laukaus painui ohi Rasmus Rinteen. Tilanteessa Tero Koskiranta teki Rinteen nokan edessä loistavaa maskia.

Avauserä olikin pitkälti mustavalkoisten hallintaa, vaikka Ässä-vahdille vain kolme torjuntaa kirjattiinkin. TPS sai kuitenkin vietyä kiekkoa reippaasti hyökkäysalueelle ja luotua oivia maalintekotilanteita.

Eritoten huomion kiinnitti turkulaisten junioriketju, eli Niklas Salo- Niklas Friman- Hannu Kuru, joka sai mukavasti peliaikaa. Aina jäälle päästessään trio liikkui sähäkästi ja pisti patapaitojen päät pyörälle. 

 - Meidän ketju sai ihan hyvin peliä tänään auki ja päästiin kiitettävästi tekopaikoillekin, mutta ei sitten pomppinut niin, että olisi maaliin asti kiekkoa saatu. Hienojen jätkien kanssa saan pelata; molemmat on taitavia kundeja, Hannu Kuru tuumaili ottelun jälkeen, eikä pettymyksestä huolimatta kyennyt olla hymyilemättä ketjukavereistaan puhuessaan.

Toisen erän TPS aloitti räväkästi. Pelikellossa ehti tikittää vain 47 sekuntia, kun vasenta laitaa ylös rynninyt Niclas Lucenius heitti kiekon puolihuolimattoman näköisesti maalille, ja takatolpalle liukunut Marko Virtala napautti läpyskän häkkiin: 2-0 taululle. Muutamaa minuuttia myöhemmin TPS:n pelatessa ylivoimalla Virtalalla oli tilaisuus lisätä kotijoukkueen johtoa entisestään, mutta sillä kertaa laituri esiintyi tuhlaajapojan roolissa.

Myös vierasjoukkue onnistui maalaamaan toisessa erässä kertaalleen. Porilaisten hyökkäys ei näyttänyt järin vaaralliselta, mutta niin vain kiekko löysi tiensä turkulaisten maaliin. Ville Hostikka pudotti Henri Heinon laukauksen eteensä, Sami Lähteenmäki halusi irtokiekkoa ahnaimmin ja sai palkinnoksi iskeä kavennusmaalin.

Hetkeä myöhemmin Hostikka kuitenkin osoittautui olevansa mies paikallaan turkulaisten veräjänvartijana. Ensin maalivahti torjui komeasti Eero Elon läpiajon, jossa patapaitaa kuitenkin rikottiin niin, että tämä pääsi kokeilemaan maalintekoa uudemman kerran rangaistuslaukauksen muodossa. Hostikka veti jälleen pidemmän korren ja esti Elon maalintekoyritykset toistamiseen. 

Maalien lisäksi toisesta erästä mieleen jäi nelosketjun vasemmassa laidassa viilettänyt taskuraketti Niklas Salo, joka kertaalleen rakenteli herkullisen maalintekopaikan; patapakit eivät pysyneet hyökkääjän mukana lainkaan, kun tämä pyöri väkkäränä hyökkäyspäädyssä ja heitti lopulta mainion poikittaissyötön maalille, mutta syötölle ei ollut vastaanottajaa.

Salo on sellanen väkkärä! Kunnon rotta, joka liikkuu paljon ja tekee hulluna töitä, Kuru kehui laitapariaan. 

"Miehiä enemmän vessassa kuin kopissa"

 Jo toisessa erässä näkyi viitteitä siitä, että mustavalkoisilla alkoi jaloissa painaa, ja päätöserässä Ässät kampesikin ensin tasoihin ja sitten viime hetken maalilla ohi. Porilaisten 2-2 tasoitusmaali syntyi jo kahden minuutin pelaamisen jälkeen. Aivan niin kuin Ässien ensimmäinen maali niin myös toinen osuma syntyi kuin varkain. Severi Sillanpää laukoi viivasta heppoisen näköisen laukauksen, ja yhtäkkiä patapaitojen kädet singahtivat jäähallin kattoa kohti ja turkulaiset katselivat hämillään Hostikan selän takana lepäävää pelivälinettä.

Kaveri sai tasoituksen vähän tuurillakin. En nähnyt edes, että mistä se kiekko maaliin livahti. Sen jälkeen menikin peli vähän roiskimiseksi. Meidän olisi pitänyt vaan luottaa omaan tekemiseen loppuun asti ja sitten hyökkäyspäässä toimittaa enemmän kiekkoa maalille - me ei mun mielestä lauottu tänään tarpeeksi paljon, Kuru mietti syitä tappioon.

Läpi päätöserän vierailla oli hitusen parempi ote pelistä. Lopullinen ratkaisu nähtiin varsinaisen peliajan toiseksi viimeisellä minuutilla. TPS sai koko illan ainoan rangaistuksensa ajassa 57.38, eikä Ässät tarvinnut kuin 40 sekuntia voittomaalin järjestämiseksi. Sami Lähteenmäki nousi röyhkeästi maalintekosektoriin ja pyssytti kiekon maalin oikeaan ylänurkkaan. Minuutti ja 42 sekuntia ei riittänyt mustavalkoisille tasoitusmaalin iskemiseen, joten koko pistepotti karkasi harmillisesti Poriin.

Tuomarilinja oli mitä oli, mutta itse me pelattiin tyhmästi; otettiin keskialueen jäähy ja Ässäthän sitten rankaisi siitä. Ihan omaa tyhmyyttämme tämä peli mokattiin ja hävittiin, Kuru totesi silminnähden pettyneenä.

TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen puolestaan harmitteli ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa joukkueen vajaamiehisyyttä. Tänäänkin riveissä oli kuulemma viitisen pelaajaa, jotka eivät olleet täysin kunnossa. Suikkanen totesikin, että oman haasteensa iltaan toi se, että erätauolla pelaajia oli lähes enemmän vessassa kuin pukukopissa. Päävalmentaja ei kuitenkaan halunnut sairastumisilla ja loukkaantumisilla tappiota selitellä, vaan myönsikin vieraiden olleen päätöserässä parempia.

Tappiosta huolimatta huomista HIFK-peliä Helsingissä voi odottaa hyvillä mielin, sillä mustavalkoisten otteista jäi mieleen myös positiivia seikkoja. Kultakypärä Niclas Lucenius oli erinomaisella pelipäällä ja sentteri esitteli muutaman kerran huikaisevia harhautuksiaan.

Debyytissään vakuuttanut Matias Pulli pelasi jälleen miehekkäästi osoittaen, ettei tiistain onnistunutta suoritusta voi laittaa vain ensimmäisen ottelun taian piikkiin.

Ja toki nelosen nuorisoketju onnistui täyttämään oman paikkansa erinomaisesti. 

 - Meidän tehtävä on luistelulla tuoda energiaa joukkueeseen, karvata aktiivisesti ja pitää huoli, ettei vastustaja pääse meitä vastaan tekemään maaleja, oikea laitahyökkääjä Kuru selvitti ketjunsa roolia.

Viime keväänä liigassa debytoinut Kuru kiitteli mahdollisuudestaan pelata edustuksessa ja vakuutti kokemuksen olleen hieno.

- On mahtavaa olla mukana, kun saa nähdä, että mikä se oma taso on, ja että mitä ominaisuuksia tarvitsee vielä kehittää, jotta vielä joskus pääsee tälle tasolle. Mulla luistelun ja voimatason pitää ehdottomasti parantua - aika raakilehan mä olen vielä.

-Hienoa on päästä Helsinkiin pelaamaan. HIFK:llä on erityinen fanikulttuuri, Kuru tuumasi huomisesta koitoksesta.


Teksti: Hanni Hopsu   08.02   klo 00.30