Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

Tappara - TPS

6-2
LA 15.2.2014

Tappara pisti TPS:n halki, poikki ja pinoon 

Viimeisellä liigakierroksella ennen olympiataukoa TPS kohtasi Tapparan. Sarjakakkonen ei sortunut surffailuun, vaikka vastassa olikin sarjakakkonen sarjataulukon toisesta päästä, vaan kirvesrinnat pelasivat ryhdikkään pelin ja kaatoivat Palloseuran näytöstyyliin maalein 6-2.

Sairastuvan ylimiehityksestä kärsivällä TPS:llä oli kokoonpanossaan Tapparaa vastaan peräti kahdeksan A-juniori-ikäistä pelaajaa, kun Niclas Luceniuksen sairastumisen myötä nähtiin jälleen uusi liigadebytantti; tällä kertaa tilaisuutensa sai vasta 17-vuotias Teemu Lämsä.

 -Vaikka noin paljon hävittiinkin, niin oli se ihan hienoa päästä kokeilemaan, että miltä äijien peleissä tuntuu pelata ja miten pärjää vauhdissa.  Mä en ole ollut yhdelläkään liigajäällä edes, että tulin vaan sitten ihan suoraan pelaamaan, joten olihan se alkuun aika hakemista. Pikkuhiljaa pääsi vähän paremmin, hyökkääjä jutteli pelin jälkeen. 

Isäntäjoukkueen lasaretissa taas olivat vain Tomas Plihal ja Teemu Aalto. Raymond Sawada puolestaan ei mahtunut kokoonpanoon, sillä hänen tilalleen nousi nuori Henrik Haapala. Voisikin siis sanoa, että toisin kuin TPS:n Kai Suikkasella Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorvella oli valinnanvaraa ketjuja kootessaan. 

Rehellisyyden nimissä avauserä näyttikin siltä, että vastakkain oli isät ja pojat. Tappara pyöritti peliä TPS:n puolustuspäässä ja mustavalkoiset yrittivät parhaansa mukaan päästä katkomaan syöttöjä, purkamaan ja vaihtamaan uudet miehet kentälle. Vain muutaman kerran TPS pääsi hyökkäyksen tapaiseen, eikä Tappara-vahti Juha Metsolankaan tarvinnut koskea kiekkoon kuin kahdesti koko erän aikana. 

Olikin TPS:n onni, ettei Tappara onnistunut viimeistelemään avauserässä kuin kaksi maalia, sillä niin kurinalaista, rohkeaa ja liikkuvaa peliä kotijoukkue pelasi. Ajassa 12.45 puolustaja Nick Bailen syötti oivaltavasti Josh Greenin läpiajoon, ja kanadalaishyökkääjä napautti kiekon vuorenvarmasti ohi Ville Hostikan. Maalin jälkeen isännät jatkoivat dominointiaan ja rakentelivat maalintekopaikkoja yksi toisensa perään, mutta TPS selvisi takaiskuitta aina erän viimeiselle minuutille asti. Kun kellossa oli enää 50 sekuntia jäljellä KalPasta tamperelaisten riveihin siirtynyt Jukka Voutilainen juhli ensimmäistä maaliaan Tapparan paidassa lyötyään Bailenin laukauksen irtokiekon maaliin. 

Green juhli hattutemppua

Toinen erä alkoi TPS:n kannalta mahdollisimman vaikeasti, kun Brian Willsie joutui jäähylle ja Tappara pääsi heti pyörittämään ylivoimaansa. Jo tasaviisikoin mustavalkoiset pesukoneeseen pistänyt isäntäjoukkue lisäsikin johtoaan 3-0:aan, kun Voutilainen iski illan toisen osumansa päästyään laukomaan vapaasti turkulaisneliön keskeltä.

TPS kavensi 3-1:een vain minuuttia myöhemmin. Tapparan maalia aitiopaikalta rangaistusaitiosta katsellut Willsie kuittasi jäähynsä riistämällä kiekon hyökkäyssinisellä ja tarjoilemalla Mikko Rantaselle erinomaisen syötön. Nuori hyökkääjäpä sitten otti ja vieden Metsolan kuutamolle viimeistellen samalla kauden viidennen maalinsa.

Vierasjoukkueen kavennuksen jälkeen ei kumpikaan joukkue saanut oikeastaan pitkään aikaan mitään aikaiseksi kaukalossa, kun Tapparakaan ei enää hallinnut peliä yhtä ylivoimaisesti kuin avauserässä - pikemminkin molemmat joukkueet vain sahasivat keskialueella pääsemättä siniviivan yli kunnon hyökkäyksiin.

Kirvesrinnat kumminkin iskivät vielä yhden maalin ennen erätaukoa - komean maalin iskivätkin. Jukka Peltola kiersi maalin taakse ja näytti jo siltä, että hyökkääjä koettaisi pyöräyttää vanhanaikaisen, mutta Peltola antoikin herkullisen syötön parhaaseen sektoriin hiippailleelle Greenille, joka napautti illan toisen osumansa ja vei Tapparan jälleen kolmen maalin johtoon.

Päätöserässä TPS yritti vain tappaa aikaa minuutin kerrallaan ja selvitä ottelusta pienin tappionumeroin, sillä Tappara oli tehnyt selväksi, ettei se tekisi sitä virhettä, että alkaisi löysäillä ja antaisi sitä kautta mustavalkoisille mahdollisuutta päästä peliin mukaan.

Tamperelaisyleisön hiljentävä hetki nähtiin erän puolivälissä, kun TPS:n pelatessa ylivoimaa kahden maalin mies Voutilainen osoitti, että rinnassa sykkii nyt Tappara-sydän; Niklas Frimanin pommittaessa siniviivalta, entinen KalPa- kapteeni heittäytyi kudin eteen, minkä seurauksena hän poistui tuskasta irvistellen pukusuojaan, eikä enää palannut kaukaloon. TPS:n ylivoima kuoli Voutilaisen uhrautuvan blokkauksen myötä, ja vain hetkeä myöhemmin Tappara lisäsi johtoaan jo 5-1:een, kun Green kruunasi iltansa kypärätempullaan.

TPS sai vielä pientä lohtua 5-2 kavennusmaalista; Tero Koskiranta voitti kulmassa kaksinkamppailun, ja maalinkulmalla kyttäillyt Tuomas Suominen sai kunnian viimeistellä sentterin erinomaisesta poikittaissyötöstä.

Loppulukemat 6-2  täräytti Peltola, kun peliä oli enää reilut kolme minuuttia jäljellä.

-Tappara oli ihan selkeästi parempi. 6-2 lukemat olivat ihan oikeutetut, kun ei meillä ollut missään vaiheessa mitään saumaa, Lämsä totesi.

Nuorella Liigadebytantilla on kuitenkin tänä keväänä vielä isoja pelejä edessä, sillä A-junioreiden pudotuspelit alkavat 4.maaliskuuta  ja huhtikuussa pelataan alle 18-vuotiaiden MM-kisat, missä myös Lämsällä on tavoitteena olla mukana. 

 - Hyvin ollaan joukkueen kanssa pärjätty sarjassa, joten innokkain mielin pudotuspeleihin lähdetään. Ja on se hienoa päästä pelaamaan pleijareihin, kun ei mulle ole niistä paljonkaan aiempaa kokemusta. MM-kisoihin on tottakai kova hinku päästä pelaamaan - tähtäimessä on olla siellä mukana, Lämsä tuumaili.

Mustavalkoisille ei pelistä juuri mieltä piristäviä muistoja jäänyt. Mestaruudesta taistelevalla materiaalilla pelaava isäntäjoukkue pelasi hyvällä asenteella ja hoiti homman kunnialla kotiin. 

Nuori Mikko Rantanen oli jälleen TPS:n parhaimmistoa ja nuorukainen nautti selkeästi siitä, kun sai pelata kokeneen Willsien kanssa. Kaksikon tekemä TPS:n avausmaali olikin osoitus mainiosti toimivasta yhteistyöstä.

TPS:llä on nyt edessään puolentoista viikon tauko, joka todella tulee tarpeeseen, sillä mustavalkoiset ovat jo pitkään joutuneet sinnittelemään vajaalla miehistöllään loukkaantumisten ja sitkeän vatsapöpön napsittua pelaajia yksi toisensa jälkeen sairastuvalle. Tauon jälkeen kokoonpanoon palaavatkin Camilo Miettinen, Tapio Laakso sekä Rasmus Kulmala. Toivottavasti myös joukkueessa kiertänyt tauti saadaan vihdoinkin taltutettua, jotta sairastumiset eivät enää verottaisi miesvahvuutta. 

Tositoimiin TPS palaa 26.helmikuuta, kun se matkaa Hartwall Areenalle hyvästelemään Helsingin Jokerit. 


Teksti: Hanni Hopsu   15.02.14   klo 23.15