Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

Pelicans - TPS

4-0
LA 4.1.2014

Pelicans mursi kotikirouksensa TPS:n kustannuksella

Mihin katosi se TPS, joka hienolla pelillä nappasi voiton Tapparasta kotikaukaulossaan perjantai-iltana? Lahdessa sitä ei ainakaan näkynyt! Pelicans oli hävinnyt edelliset kuusi kotiotteluaan, mutta putki päättyi Palloseuraa vastaan lahtelaisten napattua pisteet selkein 4-0 lukemin.

Avauserä oli erittäin tasainen, vaikka torjuntoja Jere Myllyniemelle kirjattiinkin vain kolme Fredrik Norrenan kolmeatoista torjuntaa vastaan. Tilastoista huolimatta kumpi tahansa joukkue olisi voinut verkkoja heiluttaa, vaan eipä heiluttanut. TPS:n parhaat maalintekopaikat osuivat Matias Soinnulle ja Brian Willsielle, mutta kummankin laukaukset painuivat ohi maalin. Tämä olikin Palloseuran ongelma läpi erän, mistä kielii Myllyniemen torjuntojen vähäisyys. Mikko Rantanen pääsi puolestaan jälleen väläyttelemään harhautuksiaan, mutta maalille asti kiekko ei tietään löytänyt.

Myös kotijoukkueella oli paikkansa, mutta Norrena piti huolen, että myöskin lahtelaisten maalisarake näytti ensimmäisten 20 minuutin jälkeen nollaa.

Toiseen erään mustavalkoiset tulivat vauhdilla, ja Steven Seigo oli lähellä viedä joukkueensa johtoon noustessaan rohkeasti hyökkäämään ja kilautettuaan terävän laukauksensa tolppaan.

Viidennen peliminuutin kohdalla tapahtui kuitenkin kenties se käänteentekevä episodi. TPS:n puolustuksen johtohahmo Shaone Morrisonn rusikoi kulmassa poikittaisella mailalla Pelicansin Tomi Pekkalaa ja kanadalaiselle tuomittiin tilanteesta raa’asti 5+20. Pekkala käväisi pukukopissa paikattavana ja palasi jäälle turkulaisten alivoiman päätyttyä.

Tuon viiden minuutin aikana isännät pääsivät iskemään ottelun avausmaalin, kun Tyler Redenbach syötti maalinedustalla kyttäilleelle perjantaina 400. liigaottelunsa pelanneelle Timo Pärssiselle, joka ohjasi läpyskän häkkiin.

Vaikka TPS päästikin pitkän alivoimansa aikana vain yhden maalin omiin, Morrisonnin puuttuminen joukoista näkyi selvästi. Lisäksi yhdenkin maalin takaa-ajoasema sai aikaan pelaajissa väkisin pusertamista, mikä pahensi tilannetta vain entisestään. 

TPS:n näkyvin pelaaja oli Dan Sexton, joka polki jälleen tapojensa mukaisesti puolittaiseen läpiajoon, mutta Myllyniemi veti pidemmän korren. Amerikkalaisen läpiajo tosin kuvasi sekin mustavalkoisten pelaamista; hyökkääminen oli Sextonin harteilla ja laituri jäi jatkuvasti surullisen yksin.

Palloseuran tuskaillessa hyökkäyspäässä ja sählätessä puolustuspäässä, isännät kaappasivat pelinhallinnan itselleen, eivätkä antaneet turkulaisille enää saumaa päästä peliin mukaan.  Vielä kolme minuuttia ennen toista erätaukoa pussinokat lisäsivät johtoaan 2-0:aan, kun Pekka Saarenheimo kipaisi yksin läpi Vili Sopasen syötöstä ja ujutti kiekon maaliin.

Myllyniemelle toinen nollapeli putkeen

Vaikka TPS lähtikin päätöserään kahden maalin takaa, mistä se on kuluvalla kaudella jokusen kerran vielä kamppailuun mukaan noussut, ei Lahdessa tällä kertaa kiriä kuitenkaan nähty.

Pelicans vei viimeistä kaksikymmenminuuttista heti alusta lähtien ja lisäsi johtoaan kolmeen maaliin ennen erän puoltaväliä. Henri Laurila laukoi kovaa siniviivasta ja Miikka Männikkö ohjasi kiekon reppuun. Maalin jälkeen Norrenan tunteet kuumenivat ihan olan takaa, sillä Männikön maila kävi tilanteessa varsin korkealla. Tommi Paakkolanvaaran iskettyä lopulliset 4-0 lukemat taululle, useampikin mustavalkoinen pelaaja poltti päreensä. Seurauksena käytöskympin itselleen lunasti Niclas Lucenius puolustettuaan Pavel Rosan huitomaksi joutunutta ketjukaveriaan Sextonia. Milan Jurcina istui myös viimeiset sekunnit jäähyaition puolella, ja aivan loppuun Norrenalle tuomittiin vielä pelirangaistus.

Kotijoukkueen kannalta erityisen hienoa oli se, että TPS:n jäätyä täysin nollille, perjantaina Lukkoa vastaan maalinsa puhtaana pitänyt Myllyniemi torjui toisen nollapelin putkeen. 

Pelicans selkeästi janosi voittoa ja joukkueen päävalmentaja Hannu Aravirta totesikin ennen peliä NelonenPron haastattelussa, että mitta kotona kärsityistä tappioista alkoi olla täysi.

- Faneilta on pyydettävä anteeksi, kun ollaan kotona pelejä sössitty. Vaikka olemme välillä olleet hyvin mukana ja hallinneet peliä, niin niitä yhden maalin tappioita on silti tullut. Kenties olemme olleet liian optimistisia tai yrittäneet näyttää kotiyleisön edessä ja hakeneet liian hienoja osumia.

Aina voi jossitella, olisiko pelin kaava ollut erilainen, mikäli TPS ei olisi menettänyt Morrisonnia riveistään, mutta ainakin viiden minuutin ylivoimansa myötä lahtelaiset saivat pelistä napakamman otteen. Siitäkin huolimatta mustavalkoiset saavat katsoa peiliin; joukkueen puolustus näytti aika ajoittain luvattoman kurittomalta ja hyökkäyspäässä syöttösuuntien antaminen oli välillä liki olematonta, jolloin kiekkoa tyydyttiin roiskimaan täysin osoitteettomasti. Norrenaa ei oman maalin varjelussa tuettu tarpeeksi, kun taas hyökkäyspäässä ne muutamat yrittäjät jäivät aivan liian yksin. TPS:ltä vaaditaan jälleen suuren suuria harppauksia pelin joka osa-alueella, jotta seuraavassa pelissä voidaan pisteistä taistella. 

TPS pelaa seuraavan ottelunsa keskiviikkona 8. tammikuuta, kun vieraaksi HK Areenalle saapuu Lappeenrannasta SaiPa.


Teksti: Hanni Hopsu