Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

Lukko - TPS

2-0
LA 1.2.2014

Raumalla ei taistelupisteitä jaossa

TPS taisteli Raumalla sinnikkäästi vajaamiehisenäkin ja tappoi peräti minuuttitolkulla alivoimaa, mutta mustavalkoiset eivät saaneet palkinnoksi pisteen pistettä. Lukko nappasi täyden potin maalein 2-0 Aaron Gagnonin sinetöityä viimeisen osumin tyhjiin.

Ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen aikana sai kerran jos toisenkin hieraista epäuskoisena silmiään; jäällä oli aivan eri TPS kuin mitä edellisenä iltana Turussa nähtiin. Vaikka kiekko yhä hieman polttikin lavoissa ja toisinaan syöttöjen vastaanotot muistuttivat betonisista käsistä samettisten käsien sijaan, niin mustavalkoisten liike oli kuitenkin erittäin terävää ja pirteää. Erän puolivälin jälkeen TPS lisäsi vain puita pesään ja painoi raumalaisten päälle vieläkin lujempaa. Varsinkin ykkösketju Willsie-Virtala-Rantanen kykeni pyörittämään kiekkoa pitkiä pätkiä hyökkäyspäässä. Myös kakkosketju koostumuksessa Suominen- Koskiranta- Sointu onnistui luomaan muutamia hyviä tilanteita.

Niin vain kumminkin kävi, että kotijoukkue pääsi iskemään avausmaalin, kun ensin Mikko Rantaselle tuomittiin kaksiminuuttinen kampituksesta ja hieman myöhemmin Milan Jurcinakin passitettiin jäähylle. Lukko käytti kahden miehen ylivoimansa hyödykseen muutamassa sekunnissa, ja taululle lukemat 1-0. Asialla oli Steven Zalewski, ja syöttöpisteet itselleen nappasivat Aaron Gagnon ja Janne Keränen.

Vielä erän loppuhetkillä Brian Willsie ja Tero Koskiranta karkasivat alivoimalla 2 vastaan 1 -hyökkäykseen, mutta Willsie ei onnistunut nostamaan kiekkoa Ryan Zapolskin patjan yli.

Toiseenkin erään TPS tuli vauhdilla, mutta kuudennen minuutin kohdalla Brian Willsien hermot pettivät ja kanadalainen sai 5+20 keihästettyään Harri Tikkasta sekä vielä kahden minuutin tilannetta edeltäneestä kampituksesta. Palloseuralla oli siis tapettavaan hirmuiset seitsemän minuuttia alivoimaa. Koko mustavalkoiselle laumalle voikin antaa rehdit selkääntaputukset siitä, kuinka upeasti joukkue selvitti koko pitkän alivoiman paikalle saapuneiden yli sadan TPS-kannattajan tukiessa omiaan äänekkäästi.

Erittäin hyvä taisteluilme oli joukkueella koko 60 minuuttia. Avauserä oli meiltä hyvä. Harmillisesti kaveri pääsi viidellä kolmea vastaan iskemään maalin, mutta me ei annettu sen vaikuttaa, vaan uskottiin kovasti siihen omaan tekemiseen. Toisessa erässä seitsemän minuuttia putkeen alivoimaa, ja en ole kyllä tuollaista alivoimantappoa varmaan ennen nähnytkään - erittäin vahva suoritus meiltä se, keskushyökkääjänä jälleen pelannut Niklas Friman tuumaili.

 Muita tilastomerkintöjä ei toisessa erässä tullutkaan, eikä siitä Willsien ulosajoa ja turkulaisrykmentin sinnikästä alivoimantappoa lukuun ottamatta mitään muuta mieleen jäänytkään.

Päätöserässä TPS haki tasoitusta periksi antamattomasti ja olisi sen kieltämättä ansainnutkin.

Joukkue luisteli, taklasi, karvasi ja kamppaili ahkerasti, mutta ei saanut palkintoa töiden paiskimisesta. Mustavalkoisten pelatessa kuudella pelaajalla ilman maalivahti ottelun viimeisillä minuuteilla pääsi Aaron Gagnon kuittaamaan päätöslukemat 2-0 tyhjään maaliin. TPS lähti kotimatkalle tyhjin käsin, mutta kenties toiveikkaimmin mielin, sillä se osoitti kykenevänsä taistelemaan voitosta lukuisista vastoinkäymisistä ja vaikeasta pelaajavajauksesta huolimatta.

- Ei auta voivotella. Hyvin taisteltiin, ja taistella pitää jatkossakin. Päätä vain pystyyn ja kovalla asenteella eteenpäin. Kovaa asennetta vaaditaankin koko joukkueelta joka ilta, jotta pystytään pisteistä taistelemaan jatkossakin, sanaili Friman ja lähetti kiitoksensa myös kannattajille, jotka jaksoivat kannustaa omiaan aina loppuun asti:

- Hieno tunteikas peli, jossa oli mukava pelata. Kiitokset faneille - hienoa tukea läpi ottelun, ja se sytytti joukkueenkin. Harmittaa vietävästi heidänkin puolestaan, ettei pystytty voittamaan.

Ylävitoset ansaitsisi joukkueen nuoriso-osasto: Alivoimaminuutteja oli taistelemassa muun muassa nelikko Krister Mähönen, Niklas Friman, Niko Karhu ja Jere Pulli - keski-ikä on vain hivenen päälle 20 vuotta. Friman antoi jäälle kaikkensa vaihdosta toiseen, vaikka pelasikin jälleen itselleen vieraammalla hyökkääjän tontilla. Mikko Rantanen jatkoi vahvoja otteitaan ja pelasi jälleen upean ottelun haastaen rohkeasti kiekollisena ja jakaen oivaltavia syöttöjä ketjukavereilleen. Myös Friman jakoi tunnustusta ikätovereilleen:

- Jokainen antoi itsestään kaiken, mitä vain irtosi. Paljon jouduttiin alivoimaa tappamaan ja siitä saatiin vielä lisää taistelufiilistä. Jätkiä on poissa, mutta sitä kautta muut ovat saaneet mahdollisuuksia. Se pitää riittää, että antaa kaikkensa tuolla kentällä, ja tänään me mun mielestä annettiinkin.

Maininnan arvoinen on myös Manu Honkasen liigadebytti.               17-vuotias pääsi hyppäämään ensi kertaa askiin jo heti ottelun ensi minuuteilla ja esiintyi edukseen läpi ottelun. 

 - Honkasen Manu tuli hienosti mukaan. Ei ollut helppo paikka hänellekään tulla käytännöllisesti katsoen ihan suoraan a-junnuista liigapeliin, Friman kehui liigatulokasta.

Mainittakoon myös se, että TPS:ssäkin 1998-2001 pelannut Lukon Ilkka Mikkola saavutti lauantaina jo 800 liigaottelun rajapyykin, eikä puolustaja osoita merkkejä väsymisestä, sillä oululaissyntyinen pelaaja on vain pisteen päässä uudesta ennätyksestään.

TPS:ltä uutteraa taistelua vaaditaan seuraavan kerran tiistaina, kun HK Areenalle vyöryy pohjoisen puhuri sarjakärki Kärppien saapuessa Palloseuran vieraaksi.


Teksti: Hanni Hopsu   01.02.14   klo. 22.00