Seuraava kotiottelu
TPS - Kärpät TO 20.12. 18:30 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

Lukko - TPS

2-0
LA 1.2.2014

TPS:llä mutkia matkassa

Vastoinkäymisten koettelema TPS lähtee lauantaina metsästämään voittoa Raumalle, missä se kohtaa ailahtelevan ja aina arvoituksellisen Lukon.  Turkulaisten tueksi Kivikylän Areenalle matkaa kaksi bussilastillista mustavalkoisia kannattajia.

Siinä missä TPS joutui vielä perjantai-iltana kokemaan harmittavan tappion Tampereen Ilvestä vastaan, sai Lukko pyhittää ottelua edeltävän päivän siihen valmistautumiselle. Raumalaiset sen sijaan pelasivat viimeksi torstaina, jolloin Lukko kävi noutamassa SaiPalta pisteet vakuuttavalla 1-4 voitolla. Onnistuneen ryöstöretken myötä Lukko on juhlinut täyttä pistepottia viimeisissä kolmessa ottelussaan, joita kuitenkin edelsi kolmen ottelun tappioputki. Lukko onkin kaikin puolin arvaamaton joukkue; TPS:ää se on kuluvalla kaudella ryöpyttänyt kahdesti: ensin Raumalla maalein 6-2 ja sitten Turussa maalein 2-5, mutta tammikuun alkupuolen kohtaamisen Turussa TPS vei nimiinsä jalkapallolukemin 1-0. 

Aallonharjalta aallonpohjalle edestakaisin seilaaminen on silti tuonut raumalaisten tilille pisteitä siihen tahtiin, että tällä hetkellä Lukko on sarjataulukossa viidennellä sijalla kahden pisteen päässä yhden ottelun vähemmän pelanneesta JYPistä. 

 Turun Palloseura puolestaan on esittänyt kauden pirteintä peliään tammikuussa, jossa 36 tarjolla olleesta pisteestä TPS on taistellut itselleen 16. Joukkueen pistelinko Dan Sextonin lähdettyä KHL:ään, huolet joukkueen hyökkäyspään pelaamisesta nousivat esiin, sillä lähes piste per peli -tahdissa nakutellut amerikkalainen jätti jälkeensä suuret saappaat täytettäväksi. Kukaan yksittäinen mustavalkoinen ei noihin saappaisiin ole kyennyt hyppäämään, mutta joukkue on yhtenä rintamana nostanut tasoaan. Selkeästi suurin ryhtiliike on tapahtunut TPS:n puolustuspelaamisessa. Vaikka viikko sitten lauantaina joukkue kyykkäsikin kotona siihen malliin, että omassa päässä verkko heilui peräti seitsemän kertaa, niin kaiken kaikkiaan vastustajan olot mustavalkoisten puolustusalueella on onnistuttu vihdoin tekemään astetta tukalimmiksi. Vaikka maalivahtikaksikko Ville Hostikka ja Fredrik Norrena ovatkin saaneet uurastaa hurjien torjuntamäärien edestä, ovat kenttäpelaajat kuitenkin tukeneet veräjänvartijoitaan pakottamalla vastustajan pysymään ulkona vaarallisimmasta maalintekosektorista.

Pelaako Nummelin vihdoinkin?

Kultakypärää Lukossa koko kauden kantanut Ville Vahalahti on jatkanut tasaista pisteiden nakutteluaan myös tämän vuoden puolella. Paraisten poika on viimeisessä 10 ottelussa tehnyt tehot 4+6 ja hyökkääjän kokonaissaldo on 18+23, minkä myötä hän on koko Liigan pistepörssissä toisena. Kaudella 2011-2012 50 tehopisteen ennätyksensä tehnyt Vahalahti on enää 10 pisteen päässä uudesta ennätyksestä, kun pelejä Lukolla on jäljellä vielä 13.

Vahalahden lisäksi tammikuussa oivasta pelivireestä on nauttinut kaudesta toiseen loukkaantumisten koettelema Lauri Tukonen, joka tälläkin kaudella on saanut tililleen vasta 28 ottelua. Joulutauon jälkeen tositoimiin palannut hyökkääjän pistetili on viimeisissä 10 ottelussa karttunut kahdeksan pisteen verran neljän maalin ja neljän syöttöpisteen muodossa. Tukosen kanssa samassa tahdissa kaukalossa on tuhojaan tehnyt Vahalahden tutkapari Aaron Gagnon, joka on yhdeksässä viime pelissä tehnyt seitsemän tehopistettä. Vahalahden oikeus kultakypärään ei kuitenkaan ole uhattuna, sillä joukkueen sisäisessä pistepörssissä toisena olevalla kanadalaisella on kaiken kaikkiaan kasassa 14+13 pistettä, eli 14 vähemmän kuin Vahalahdella.

Huomiota sopii kiinnittää myös kolmoskentässä viilettävään 20-vuotiaaseen nuorten maailmanmestari Joni Nikkoon, joka on rymistellyt Liigassa 36 ottelussa 17 tehopisteen verran - papukaijamerkin arvoinen suoritus nuorelta A-juniori-ikäiseltä hyökkääjältä!

Katseiden kääntyessä Lukon puolustusosastoon mielenkiintoisinta lienee se, pelaako Petteri Nummelin vihdoin turkulaisia vastaan. Kauden mittaan niin aivotärähdyksestä kuin nivusvammastakin kärsinyt konkaripuolustaja ei aiemmissa kolmessa kohtaamisessa ole mustavalkoisia vastaan luistimia jalkaansa kiskaissut. Tällä kaudella pelaamissaan 29 ottelussa 41-vuotias Nummelin on todistanut, että peliäly toimii yhä terävänä ja oivaltavat syötöt napsahtelevat raumalaisten lapoihin ihailtavasti; ”Petu” on merkkauttanut 5+16 pistettä.

Nummelinin vierellä häärii pakkipariaan kuusi vuotta nuorempi Ilkka Mikkola, joka kuuluu niihin Liigan pelaajiin, jotka ovat kuluvalla kaudella osoittaneet, että pistesaldotkin voivat vain kasvaa ikävuosien lisääntyessä. 6+21 pisteensä myötä kahdeksan suomenmestaruutta urallaan voittanut Mikkola on jo sivunnut kuusi vuotta vanhaa ennätystään!

Tolppien väliin hyppää varmasti jälleen yhtä ottelua lukuun ottamatta koko kauden ajan torjuntavastuun kantanut Ryan Zapolski, jota 46 uurastettua ottelua eivät näytä uuvuttaneen.

TPS:n sairastuvalla tungosta

Ilvestä vastaan menetetyt pisteet eivät jääneet ainoaksi vastoinkäymiseksi perjantai-iltana, vaan turkulaisten murheena on lisäksi entisestään pidentynyt sairaslista. Kultakypärä Niclas Lucenius sairastui aivan ottelun alla, Rasmus Kulmala joutui loukkaantumisen takia jäämään sivuun jo ensimmäisen erän jälkeen ja Camilo Miettinen tippui pelistä pois viimeisessä erässä tultuaan myös kipeäksi. Entuudestaan lasaretissa ovat jo Tapio Laakso, Derek Famulare, Tadas Kumeliauskas ja Markus Seikola. Lisäksi Markus Palmroth on sivussa vielä kaksi ottelua.

Päävalmentaja Kai Suikkanen tuskaili perjantaisessa lehdistötilaisuudessa joukkueen kyvyttömyydestä pelata kiekollista peliä, ja totta olikin, etteivät mustavalkoiset kyenneet pitämään kiekkoa ja rakentamaan kunnon hyökkäyksiä. Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka Palloseuran pelaaminen olikin kaikkea muuta kuin hallittua ja kaunista, niin se kaatui vasta aivan loppuhetkinä syntyneen maalin myötä.

Maalivahdit Hostikka ja Norrena ovat monissa tammikuun otteluissa antaneet loistavien suoritustensa myötä turkulaisrykmentille mahdollisuuden voittaa - toisinaan silloinkin, kun turkulaiset ovat pelitapahtumien saralla olleet alakynnessä. Niinpä huomistakaan pistepottia ei ole jaettu mihinkään ennen kuin koko ottelu on pelattu.

TPS:ää Raumalle lähtee kannustamaan kaksi bussilastillista mustavalkoisia kannattajia, joten joukkueella on tavallista vierasottelua enemmän tukijoita katsomonkin puolella.

Vaikeuksia Palloseuralla on, sitä ei voi kieltää, mutta niin kuin tuttu klisee kuuluu: vaikeudet on tehty voitettaviksi!


Teksti: Hanni Hopsu 01.02.14   klo 00.30