Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

Jokerit - TPS

5-2
KE 26.2.2014

TPS kaatui kahdeksan minuutin katastrofiin

90-luvun mahtijoukkueiden Jokereiden ja Turun Palloseuran kaikkien aikojen viimeinen kohtaaminen Helsingissä ei muodostunut suureksi klassikoksi. Isännät hakkasivat vieraansa maanrakoon toisen erän alussa iskien kahdeksassa minuutissa neljä maalia. Lopputulokseksi kirjattiin lopulta 5-2.

Tammikuun lopussa Jokerit kävi Turussa pelaamassa Liigaa vihoviimeisen kerran, jolloin lukemat TPS:n kannalta olivat rumat 1-7 helsinkiläisten järjestettyä paikalle saapuneille yli 1000 narrifanille kunnon näytöksen. Helmikuun 26. päivänä TPS kävi sitten vuorostaan hyvästelemässä rakkaan vastustajansa Helsingissä ja lahjoitti läksiäislahjana isännille täyden pistepotin.

Vielä avauserässä näytti siltä, että klassikkojoukkueet voisivat tarjota yleisölle viihdyttävän ja tasaisen ottelun. TPS oli hyvin mukana ja onnistui rakentelemaan mainiota tilanteita Leland Irvingin vartioimalle maalille. Myös kotijoukkue rynnisti muutamaan vaaralliseen hyökkäykseen, mutta TPS-maalilla 30 torjunnan verran ottelussa huhkinut Fredrik Norrena venyi upeisiin torjuntoihin. 

Yhden maalin mustavalkoiset kumminkin isännille lahjoittivat jo ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen aikana. Pelikello pysähtyi ajassa 10.28, kun turkulaisten löysä pelaaminen omalla alueella tarjosi puolustaja Esa Lindellille mahdollisuuden nousta tontiltaan maalintekosektoriin ja täräyttää illan avausmaali Janne Lahden hienosta syötöstä. TPS:n paras maalintekopaikka osui Marko Virtalalle, joka pääsi karkaamaan Niclas Luceniuksen kanssa ylivoimahyökkäykseen. Lucenius esitteli jälleen kiekollisia taitojaan tarjoilemalla Virtalalle herkullisen passin, mutta vaikka Virtala kuinka tälläsi suoraan syötöstä, eteen ehti Jokeri-vahti Irving.

- Avauserässä mentiin aikalailla edestakaisin. He onnistuivat saamaan yhden maalin eteen, mutta se ole ehdottomasti tasainen erä, puolustaja Steven Seigo kommentoi. 

Toiseen erään lähdettäessä TPS-leirissä oli kuitenkin vielä toivoa taistella pisteistä, mutta Jokerit murskasi ne haaveet 8 minuutissa takomalla viisi maalia kuin liukuhihnalta. Narrien maalintekojuhlat alkoivat jo minuutin ja 17 sekunnin pelaamisen jälkeen. Alkutahdit murskajaisille löi Steve Moses, joka riisti Antti-Jussi Niemen avustuksella kiekon laidassa, surffasi kenenkään estelemättä keskelle ja laukoi kiekon ohi Norrenan.

Alle kaksi minuuttia tästä ja vieraiden lepsua omanalueenpelaamista piti pilkkanaan Markus Hännikäinen, joka tälläsi Jarkko Ruudun nappisyötöstä illan ensimmäisen osumansa. Jälleen ehti kulua vain pari minuuttia ja maalista 4-0:aan vastasi Henrik Koivisto, joka            2 vastaan 1 -hyökkäyksessä malttoi kiertää heittäytyneen TPS-puolustajan ja laukoi kiekon reppuun.

Ja vielä kertaalleen TPS:ää nöyryytettiin Rocky-elokuvasta tutuin sävelin, kun Hännikäinen teki illan toisen maalinsa Lahden erinomaisesta lättysyötöstä; taululle lukemat 5-0 kellon näyttäessä 29.18. 

Viidennen maalinsa jälkeen isännät saattoivat pyyhkiä tomut käsistään ja todeta, että tämä olikin sitten tässä - ja niinhän se oli, sillä TPS ei kyennyt enää hirvittävää eroa kiinni kuromaan, vaikka se onnistuikin lukemia hieman kaunistelemaan.

En tiedä, mitä erän alussa oikein tapahtui. Jokerit tuli todellakin meitä kovempaa; he halusivat kiekkoa enemmän ja voittivat kaikki kaksinkamppailut, me pelasimme löysästi omalla alueella ja he käyttivät sen hyväkseen ja kiekko päätyi maaliimme kerta toisensa jälkeen, Seigo kommentoi katastrofaalista erän alkua.

 - Palasimme tauolta ja olimme aivan ruosteessa. Itsekään en saanut pelistä missään vaiheessa oikein kiinni, enkä päässyt omalle tasolleni ja sama koskee koko joukkuetta.  Etenkin puolustuspäässä se näkyi helppoina virheitä ja kaksinkamppailuiden häviämisenä.  

Mustavalkoisten lohtumaali syntyi ajassa 31.12 siirretyn rangaistuksen aikana. Tapio Laakson laukaus kimposi päätylaudasta maalinkulmalle, missä kyttäillyt Niklas Friman pääsi napauttamaan kiekon häkkiin tehden samalla kauden avausmaalinsa.

-Emme antaneet periksi, vaikka olimme 5-0 tappiolla. Onnistuimme heti heidän viidennen maalin jälkeen iskemään avausmaalimme. Mutta totta kai kun tilanne on 5-0, on vaikea päästä takaisin peliin, mutta silloin pienet asiat ovat tärkeitä; taklaus, hyvä laukaus, alivoimantappo, laukauksen peitto. Ei saa katsoa taululle ja miettiä tilannetta, vain on löydettävä takaisin intensiteetti ja jatkaa pelaamista ja yrittää kiriä maali kerrallaan. Jostain syystä me emme 5-1 maalimme jälkeen vain saaneet kaivattua energiaa, Seigo pohti.

Päätöserässä ei ihmeitä nähty. Isäntien etumatka oli neljä maalia, joten TPS saattoi lähinnä kerätä kunnian rippeensä ja yrittää tehdä lukemista siedettävämmät. Kavennusmaali 5-2:een nähtiin minuutti ennen loppusummeria, kun Tero Koskirannan veto livahti helpohkosti ohi Irvingin.

- En halua sanoa, että kyse on pelkästään ylpeydestä, mutta luonnollisestikaan sitä ei halua hävitä selvin lukemin, vaan haluaa vielä taistella ja iskeä maaleja - ja pitää kuitenkin aina muistaa, ettei saa antaa periksi, sillä mitä vain voi tapahtua, Seigo totesi. 

Niin kuin loppulukematkin paljastavat ei mustavalkoisissa kovin moni onnistumisilla juhlinut. Norrena pelasi jälleen vahvasti ja Lucenius taituroi muutamaan otteeseen Jokerit-pelaajat kuutamolle. Sanomattakin on silti selvää, että koko joukkueella on syytä potkia itseensä rutkasti lisää asennetta ja taistelutahtoa, jotta kauden viimeiset kuusi peliä saadaan pelattua kunniakkaasti.

 - Nyt kyse on ylpeydestämme ja kunniastamme. Me emme missään nimessä halua olla viimeisinä kauden päättyessä ja haluamme kuroa eroa edellä oleviin joukkueisiin mahdollisimman pieneksi. Tavoitteemme oli totta kai olla pudotuspeleissä, mutta nyt kun se juna on karannut,  meidän on asetettava uusia tavoitteita, jotta jokainen pysyy motivoituneena ja on valmis taistelemaan pisteistä loppuun asti, Seigo summasi.

Seuraavan kerran TPS pelaa lauantaina, kun se kohtaa jälleen kerran aina lämpötilaa HK Areenalla nostattavan Lukon.

Teksti: Hanni Hopsu    26.02.14    klo 23.40