Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

Jokerit - TPS

3-2
PE 13.12.2013
Hartwall Areena

Lucian päivä toi valoa Jokereille

TPS:lle jo turhankin tutuksi tullut kuvio toistui nyt myös Hartwall Areenalla, kun 60 minuutin pelin jälkeen taululla olivat tasalukemat 2-2, jatkoajalla ei ratkaisua nähty, ja lopulta Jokereiden Janne Lahti ratkaisi lisäpisteen kotijoukkueelle.

Ottelutapahtuma Hartwall Areenalla alkoi juhlallisuuksilla, kun jäälle levitettiin punainen matto, Jokeri-legenda Petri Varis saapui paikalle perheineen, ja 638 liigaottelun sekä 533 tehopisteen hyökkääjän paita nostettiin ilotulitteiden räiskyessä kattoon.

Avauserä ei kuitenkaan tarjonnut helsinkiläisille syytä juhlaan.

Mustavalkoisten tapettua alivoima hyvällä asenteella erän puolivälin jälkeen sai joukkue peliinsä aivan uutta virtaa ja  vain minuuttia myöhemmin kiekko oli Jokeri-vahti Leland Irvingin selän takana. Niclas Luceniuksen ovela syöttö vapautti Dan Sextonin nokikkain Irvingin kanssa ja kultakypärä hassutti narrivahdin vieden vieraat 0-1 johtoon.

Kotijoukkue sai vielä tilaisuutensa tulla tasoihin, kun kellossa oli vain 8 sekuntia erää jäljellä. Kiekon kilahdettua tolppaan kahdesti jäi se pyörimään TPS:n maalialueelle ja tilanteessa syntyneen hässäkän seurauksena tuomari nosti lopulta kädet päänsä päälle rangaistuslaukauksen merkiksi. Fredrik Norrena kuitenkin nappasi helposti räpyläänsä Jarkko Ruudun yrityksen.

Vieraiden johtomaalin lisäksi avauserässä oli ilahduttavaa katsoa Rasmus Kulmalan pelaamista. 19-vuotias Kulmala ei 173 senttimetrin mittaisena todellakaan ollut kaukalon kookkaimpia kavereita, mutta nuori hyökkääjä ei isompiaan väistele tai taklauksia kavahda.

Samoin loukkaantumisen jäljiltä tositoimiin palannut Brian Willsie oli hyvällä pelipäällä ja etenkin laiturin luistin liikkui erittäin liukkaasti.

- Tuntuu todella hyvältä pelata jälleen, mutta vie aikansa ennen kuin pääsee taas kunnolla peliin mukaan. Tauon aikana kykenin kyllä pitämään itseni kunnossa ja sain jalat hyvin liikkeelle, mutta mailan kanssa oli vaikeuksia ja kiekot kimpoilivat lavastani aivan liikaa. En ole tyytyväinen peliini, sillä minun tulisi tehdä maaleja, mutta en niitä kuitenkaan tehnyt, Willsie itse kommentoi suoriutumistaan.

Ruutu hämmensi jälleen

Toisen erän alkuun TPS joutui alivoimalle, eikä Jokerit tarvinnut kuin 26 sekuntia tasoitusmaalin värkkäämiseen. Riku Hahl löi irtokiekon pienen pienestä kulmasta sisään ja syöttöpisteet maaliin saalistivat Ladislav Nagy ja Nichlas Hardt.

Vastaiskun jälkeen Palloseura pelasi jälleen äkäisen vahvan vaihdon hyökkäyspäässä, josta seurannutta ylivoimaa ei kuitenkaan kyetty hyödyntämään.

Toisen erän toisella puoliskolla kummallakin joukkueella oli tilaisuutensa siirtyä johtoon. Fredrik Norrenan loistotorjunnat nollasivat Jokereiden yritykset, kun taas TPS:n maalipaikat kuivuivat kasaan viime hetkien kiekonmenetysten tai ohilaukauksien myötä. Dan Sexton esitteli totutusti nopeuttaan spurttaamalla Jokeripakkien välistä lähestulkoon läpiajoon, mutta laituri kaatui harmittavasti ratkaisevalla hetkellä.

Aivan erän viime minuuteilla tunteet areenalla kuumenivat saunalukemiin.

Ensin kotijoukkue onnistui saamaan kiekon ohi Norrenan, mutta maali hylättiin korkean mailan takana. Tuomio sai aikaan helsinkiläiskannattajien korviahuumaavan vihellyskonsertin. Vain hetki tästä ja Jokereiden Jarkko Ruutu onnistui kuumentamaan Derek Famularen niin että Famulare mottasi lopulta itselleen 5+20 rangaistuksen ja asteli ulos kaukalosta. Vieraat eivät kumminkaan onnistuneet enää erän loppuun tekemään ylivoimalla maalia, joten erätauolle mentiin tasalukemissa 1-1.

Rangaistuksista rokotetaan

TPS joutui siis aloittamaan päätöserän alivoimalla, kun Famularen viiden minuutin rangaistusta oli vielä reilu kolme minuuttia jäljellä. Mustavalkoiset pelasivat ihailtavaa alivoimapeliä ja etenkin alivoimaekspertit Tapio Laakso ja Marko Virtala tappoivat kellosta lukuisia tärkeitä sekunteja. Mutta niin vain kävi, että kuusi sekuntia ennen kuin rangaistusta kärsinyt Mikko Rantanen vapautui jäähyaitiosta, Hardt iski illan toisen tehopisteensä laukomalla kovan lämärin ohi Norrenan.

- Äh, taistelimme niin hyvin ja oli todella lähellä, että olisimme selvittänee koko alivoiman, vain kuusi sekuntia! On haastavaa tappaa viisi minuuttia alivoimaa ja jätkät kyllä tekivät kaikkensa, joten oli todella harmittavaa, että se takaisku lopulta kuitenkin tuli, Willsie manaili.

Perjantai 13. päivä soi TPS:lle kuitenkin ripauksen onnea, kun reilu minuuttia myöhemmin vierasjoukkue pääsi mukaan Matias Soinnulle merkatun tasoitusmaalin myötä. Soinnun siniviivalta maalille heittämä lörppökiekko kimpoili maaliin kuin ihmeenkaupalla ja hölmistyneitä ilmeitä saattoi bongata niin koti- kuin vierasjoukkueenkin vaihtopenkiltä. Syöttöpisteet maaliin kirjauttivat Steven Seigo ja Marko Virtala.

Jälleen kerran TPS:lle tarjoiltiin voittoa, kun vielä viisi minuuttia ennen loppusummeria Nagy passitettiin jäähypenkille. Palloseuran ylivoima ei kuitenkaan taaskaan kyennyt ratkaisemaan ottelua, vaikka paikkoja siihen olikin. 

Kun loppusummeri sitten soi ja taululla kököttivät lukemat 2-2, saattoi nähdä muutaman paikalle saapuneen mustavalkoisen kannattajan huokaisevan syvään - joko taas?

Lohtupisteet eivät lohduta

Ja niinhän siinä sitten taas kävi, että jatkoaikaa tahkottiin koko viisi minuuttia, jonka jälkeen seurasi turkulaisille jo tuskallisen tutuksi tullut voittomaalikilpailu. TPS onnistui kaatamaan Kärpät syyskuussa Oulussa voittomaalikilpailun myötä, mutta tänään Palloseura jätettiin lisäpisteittä kyseisessä kisassa jo seitsemättä kertaa, kun ainoana onnistujana toimi Jokereiden Janne Lahti.

TPS:n tilanne alkaa olla kuin Päiväni murmelina -elokuvasta. Peli toisensa perään toistaa samaa kaavaa; mustavalkoiset taistelevat armottomalla asenteella, voitonnälkä kurnii jokaisen pelaajan vatsassa ja vastustaja kuin vastustaja laitetaan koville, mutta voittomaalikilpailun myötä voitto karkaa aina käsistä. Tauolla on voitonavaimet jostain kiven ja kallion alta kaivettava.

- Saamme jokusen päivän vapaata, joten jokainen saa ladata akkuja ja viettää aikaa perheen kanssa. Uskon, että se tulee tekemään kaikille hyvää, sillä syksy on ollut henkisesti raskas. Tulemme ehdottomasti myös tekemään kovasti töitä, koska pelissämme on yhä paljon parannettavaa. Tauon jälkeen meidän on väännettävä useamman ottelun voittoputkia - voitto silloin tällöin ei enää riitä ja me tiedämme sen, Willsie toteaa. 

Hyökkääjä itse aloitti pelin Tero Koskirannan ja Matias Soinnun kanssa, mutta pelasi loppuottelun Dan Sextonin ja Niclas Luceniuksen kanssa. Laiturille itselleen pelaaminen maistui ja tappiosta huolimatta Willsien silmissä tuikki jopa pikkupoikamainen into pelata.

Oli turhauttavaa olla sivussa lähes koko kuukausi ja katsoa sivusta, kun joukkue hävisi pelejä. Tänään nautin pelaamisesta niin paljon! Minä tavallaan vain ajauduin pelaamaan heidän (Sexton ja Lucenius) kanssaan, ja kun pelimme kulki, saimme jatkaa yhdessä loppuun. Uskon, että se on ketju, jolla voimme saada paljon hyvää jälkeä aikaiseksi ja suorastaan harmittaa, että edessä on tauko, emmekä pääse pian uudestaan pelaamaan.

Seuraavan kerran Palloseura nähdäänkin vasta 27. päivä joulukuuta vierasottelussa Porin Ässiä vastaan ja 29. päivä HK Areenalla kohdataan KalPa. Toivottavasti tauko tekee tehtävänsä ja mustavalkoisten vuosi vaihtuu voittojen merkeissä.

TEKSTI: Hanni Hopsu