Seuraava kotiottelu
TPS - Ässät LA 26.1. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2013 - 2014

HPK - TPS

5-4
PE 22.11.2013
Ritari-areena

Tepsille taistelutappio Hämeenlinnassa

TPS kaatui saappaat jalassa HPK:ta vastaan voittomaalilaukausten myötä lukemin 5-4. Suurella sydämellä taistelleet turkulaiset nousivat neljä kertaa tasoihin, mutta saivat palkinnokseen vain yhden lohtupisteen. 

Vauhdikas avauserä vauhdikkaalle ottelulle

Ensimmäinen oli aivan päinvastainen verrattuna siihen, mitä TPS:n ja HPK:n edellinen kohtaaminen Turussa tarjosi, sillä nyt liikkuivat niin miehet kuin kiekkokin. Milan Jurcina sai esitellä laukaustaan ylivoimalla jo ensimmäisellä kympillä, mutta maaliin asti kuti ei kiitänyt, vaan pysähtyi maskissa häärineeseen Camilo Miettiseen, jolle epäilemättä jäi mustelma muistoksi slovakin vedon napakkuudesta.

Kotijoukkue siirtyi johtoon ottelun puolessa välissä, kun Otto Paajanen ohjasi Teemu Rautiaisen maalille heittämän kiekon häkkiin. TPS:n vastaus tuli kuitenkin viisi minuuttia myöhemmin. HPK:n puolustus nukkui täysin, ja Tero Koskiranta syötti maalin takaa Francis Parélle, joka laukoi tarkasti yläkulmaan. Kerholaiset heräsivät vasta mustavalkoisten tuulettaessa tasoitusmaaliaan.

Erätauolle mentiin kuitenkin HPK:n 2-1 johdossa, kun vain minuutti ja kolme sekuntia oli kellossa jäljellä. Asialla oli hienoa syksyä pelaava Borna Rendulic, joka maalin myötä rikkoi viime kauden 12 pisteen ennätyksensä.

Tiiviimmin meidän täytyy puolustaa, ja aivan liikaa tuli kiekonmenetyksiä. Nöyremmin pitää pelata omassa päässä ja miettiä, että milloin voi pelata rohkeasti ja milloin on parempi vaan pistää kiekkoa kohti päätyä, päävalmentaja Kai Suikkanen kommentoi avauserää Nelonen Pron haastattelussa.

Alivoimataistelu riitti viimeiseen sekuntiin

Toisessa erässä peli jatkui vauhdikkaana ja intensiivisenä. HPK painoi ensimmäiset minuutit päälle hurjalla sykkeellä, mutta TPS kesti ja tuli sisukkaasti taas tasoihin.

Tadas Kumeliauskaksen esityö maaliin oli hatunnoston arvoinen. Liettualaishyökkääjä taklasi kovaa HPK-pelaajaa siniviivalla, nappasi kiekon itselleen, kiihdytti maalia kohti ja tarjoili rystyltä poikittaissyötön Rasmus Kulmalalle, joka niittasi läpyskän ohi Juuse Saroksen.

2-2 tasatilanteessa mentiin jälleen päästä päähän kovaa kyytiä ja maalipaikkoja siunautui kummallekin joukkueelle. Erän puolenvälin jälkeen TPS:n peliä alkoivat sotkea jäähyt, kun kolme turkulaista passitettiin boksiin peräkanaa. Mustavalkoisten alivoima pelaaminen oli sisukasta ja näytti jo siltä, ettei HPK kykenisi hyödyntämään miesylivoimaansa, mutta niin vain sekunti ennen kuin Rasmus Kulmala oli tuomionsa kärsinyt, kiekko oli Ville Hostikan selän takana Teemu Rinkisen toimesta. Niinpä TPS joutui lähtemään erätauolle taas takaa-ajoasemassa. 

- Kyllä mä tykkään Tadaksen kanssa pelata. Niin kuin tossa maalissa nähtiin, niin kaveri on iso pelaaja, joka luistelee ja syöttelee hyvin. On se aina hieno juttu, kun pääsee Liigassa pelaamaan ja pitää muistaa nauttia joka hetkestä, tuumaili 2-2 tasoitusmaalin iskenyt Rasmus Kulmala, joka pelasi kolmosketjussa Tadas Kumeliauskaksen ja Marko Virtalan kanssa. 

Rankkareilla ratkaisu

Päätöserään TPS sai loistavan alun, kun jo kahden minuutin jälkeen mustavalkoiset juhlivat tasoitusmaalia jo kolmatta kertaa. Tällä kertaa asialla toimi Dan Sexton, joka ohjasi Francis Parén laukauksen maaliin.

Illan teeman mukaisesti seuraavan maalin iski jälleen kotijoukkue HPK. Kirvelevä takaisku oli jälleen seurausta omanpään kiekonmenetyksestä ja nimensä pöytäkirjaan kirjautti kapteeni Ville Viitaluoma.

Mutta edes Kerhon 4-3 maali ei saanut TPS:ää luovuttamaan, vaan mustavalkoiset painoivat päälle sinnikkäästi ja nousivat kuin nousivatkin jälleen kerran tasoihin. Vasta yhden maalin tyhjiin tänä syksynä nakanneen Shaone Morrisonnin kauden toinen osuma tuli mitä tärkeämpään paikkaan ja toi turkulaiset jälleen mukaan taistelemaan pisteistä.

Viimeiset kymmenen minuuttia yleisö sai nauttia intensiivisestä, maksimisykkein sydämiä koettelevasta kamppailusta, jossa niin oranssi- kuin valkopaidoillakin oli tilaisuutensa iskeä viimeinen naula arkkuun. Mutta niin vain ylityöt kutsuivat taas, kun 60 minuuttia ei riittänyt tuomaan ratkaisua paremmuudesta.

Jatkoajalla TPS:n mahdollisuudet kuivuivat rangaistukseen, jonka myötä HPK sai oivan tilaisuuden pistää peli poikki neljällä kolmea vastaan. Vieraiden alivoimatriot kuitenkin taistelivat niin periksiantamattomalla asenteella, ettei kiekko käynyt lähelläkään maaliverkkoja. Täten jo kolmatta kertaa puolentoista viikon sisällä TPS joutui luopumaan lisäpisteestä voittomaalikilpailussa, kun tällä kertaa ainoana onnistujana toimi tehottomuudesta koko syksyn kärsinyt Joonas Vihko. Toisena mustavalkoisilta laukoneen Francis Parén suoritusta tarkasteltiin videolta minuuttitolkulla, mutta lopulta päätuomari levitti kätensä ja laukomista jatkettiin neljänteen pariin asti, jossa ratkaisu nähtiin.

Varsinaista vuoristorataa erästä toiseen; paljon oli hyviä suorituksia mutta sitten taas vastapainona ihan katastrofiratkaisuja. Kahteen pisteeseen voidaan olla tyytyväisiä tällaisen pelin jälkeen, totesi Vihko ottelun jälkeen Nelonen Prolle.

Pidempi, parempi TPS

Yhden pisteen tuominen Hämeenlinnasta tuskin lämmittää kaikkensa jäällä antaneita mustavalkoisia. TPS:ltä nähtiin kaukalossa sellaista sisukkuutta, jota ei ole vielä tällä kaudella nähty. Neljä kertaa joukkue kasasi itsensä takaiskun jälkeen ja nousi mukaan taistelemaan voitosta. Valtavan määrän minuutteja jäällä urakoinut 193cm pitkä Milan Jurcina näytti tuoneen lisäsenttejä jokaiselle valkopaidalle.

-  Jurcinan rooli tulee olemaan sellainen, että paljon jääaikaa tulee tippumaan. Ylivoimaan saadaan hänestä viivaan sellainen kaveri, jolta kuti lähtee. Hän on kuitenkin viimeksi pelannut MM-kisoissa keväällä, että ei voi odottaa, että mikään uskomaton ihmeidentekijä on tullut, mutta ryhtiä hän tuo joukkueeseen varmasti, Kai Suikkanen kaavaili uuden puolustajan roolia ottelun alla. 

Niclas Luceniuksen loukkaantuminen toi jobinpostia turkulaisleiriin ensimmäisessä erässä ja sentterin paikan kakkosketjussa otti Francis Paré. Kanadalaisen laidoilla viilettivät Dan Sexton ja Matias Sointu, ja tämä kolmikko äityikin hurjaan pelivireeseen. Sointu saalisti kolme syöttöpistettä, Sexton ja Paré 1+1 mieheen.

Päävalmentaja Suikkanen oli ottelun jälkeen Nelonen Pron haastattelussa silminnähden pettynyt.

Äärimmäinen ketutus tässä on päällimmäisenä. Viisi peliä on hävitty maalilla, kolme kertaa rankkareilla, niin kyllä se jokaista koettelee. Pelillisesti pystytään tasaiseen kamppailuun vastustajasta riippumatta eikä sen tarvitse paljon parantua, että saataisiin pisteitä pussiin.

Suikkanen oli kuitenkin ylpeä joukkueen osoittamasta periksiantamattomuudesta.

- Pelaajien asenteessa ei ole mitään vikaa ja joukkueessa on hyvä. Joka jätkä siellä jäällä taistelee. Huomenna on uusi taistelu uusin mielin. Kyllä tämä tästä kääntyy.


Teksti: Hanni Hopsu