Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2012 - 2013

TPS - SaiPa

1-2
LA 22.9.2012
HK Areena

SaiPa nouti nihkeän voiton

TPS:n ja SaiPan kohtaamisesta ei tullut maalijuhlaa. Kolmen osuman ilta päättyi vieraiden niukkaan 2-1-voittoon.


Edelliset ottelunsa 1-5-lukemin hävinneet TPS ja SaiPa hakivat lauantai-illasta positiivista päätöstä viikolleen. Tasaväkisessä kohtaamisessa pisteet päätyivät SaiPan laariin viimeisten minuuttien maalilla.

Ottelun ensiminuutit löivät alkutahdit, joista ei missään vaiheessa poikettu. Nopeatempoinen peli antoi molemmille joukkueille mahdollisuuksia viritellä hyökkäyspeliään, mutta Antero Niittymäki ja Jani Nieminen eivät antaneet mitään ilmaiseksi.

- Kova on puristus. Yritystä on, mutta tekeminen on jäykkää. Maaleja ei saada aikaan oikein mistään, eikä saada sen seurauksen lisää energiaa - päinvastoin, TPS:n päävalmentaja Pekka Virta kommentoi.

TPS:n ensimmäinen huippupaikka osui ottelun alussa Corey Locken kohdalle. Locke pelasi Brian Willsien maalipaikkaan ja suuntasi tämän laukauksen aiheuttaman paluukiekon perään. Pomppukiekko osoittautui kuitenkin liian hankalaksi osuttavaksi ja avausmaali jäi syntymättä.

Locke oli lähellä kauden toista maaliaan myöhemminkin ensimmäisessä erässä ylivoiman aikana. Kanadalaissentterin laukaus kilahti sillä kertaa ylärimaan. SaiPan hyökkäyspeli sen sijaan oli avauserässä aseeton ja Niittymäki selvisi ensimmäisestä 20-minuuttisesta vain kolmella torjunnalla.

Perjantaina Jokereita vastaan TPS:n ainoan maalin tehnyt Willsie sai oman maalipaikkansa heti toisen erän alkuun. Palloseuran 2-1-hyökkäys päättyi Willsien omaan ratkaisuun, mutta kova lämäri pamahti päätylaitaan.

Rissanen rankaisi

Toisen erän pääteemaksi nousi ylivoimapeli. Tilaisuuksia siunaantui TPS:lle kolme ja SaiPalle yksi. Turkulaisylivoiman tavaramerkkinä oli lauantaina rightin puolen viivalaukaus, kun Rasmus Ristolainen ja Willsie tykittivät suoria laukauksia siniviivan tuntumasta kuin liukuhihnalta onnistumatta kuitenkaan maalihanojen avaamisessa.

Veskareista ensimmäisenä antautumaan joutuikin lopulta Niittymäki. SaiPan erän ainoa ylivoima kantoi hedelmää puolessa minuutissa, kun Jaakko Rissanen vei vieraat johtoon.

- Toisessa erässä 11 laukausta maalin ohi ylivoimilla, sitten kaverille ylivoima ja 1-0 heille. Se syö joukkuetta rotan lailla. Paikkoja oli riittävä määrä, Virta harmitteli.

TPS ei takaiskusta lannistunut, vaan nousi tasoihin neljä minuuttia myöhemmin nopean hyökkäyksen päätteeksi. Marko Virtala kiihdytti ylös vasenta laitaa, syötti kiekon keskelle Lockelle ja tämä jatkoi vielä oikealle Willsielle. Laituri ohjasi kiekon maaliin luistimellaan ja pitkän videotarkistuksen jälkeen osuma todettiin sääntöjenmukaiseksi. Maali oli Willsien kolmas yhtä moneen otteluun ja piste Locken neljäs viiteen peliin. Kaksikko löytyykin TPS:n sisäisen pistepörssin piikkipaikoilta.

Ratkaisu vasta viime hetkillä

Kolmas erä käynnistyi maalien ollessa tasan 1-1 ja laukaustenkin niukalla marginaalilla TPS:n hyväksi 38-22. Tasaisuudelle ei näkynyt vieläkään loppua, vaan joukkueet väänsivät pitkään ilman merkittäviä maalipaikkoja.

Erän puolivälin tienoilla tekopaikat alkoivat kuitenkin kasaantua TPS-päätyyn. Turkulaismaalilla Niittymäki osoitti olevansa mies paikallaan pysäyttäessään muun muassa 2-1-hyökkäyksen ja kaksi läpiajoa. Niittymäki ja TPS:n alivoimakentät kestivät myös yhden alivoiman ongelmitta.

Varsinaisen peliajan viiden viimeisen minuutin käynnistyessä jatkoaika alkoi jo häämöttää horisontissa. SaiPan latvialaishyökkääjä Roberts Jekimovsilla oli kuitenkin muita ajatuksia. Kotijoukkueen puolutusvirhe koitui kohtalokkaaksi ajassa 56.16 Rissasen poikkisyötön tavoittaessa Jekimovsin TPS-maalin edessä. Jekimovs otti kiekon haltuun luistimellaan ja onnistui vielä kääntämään pelivälineen maaliviivan toiselle puolelle.

Toista kertaa TPS ei enää kyennyt tasoittamaan. Virta käytti aikalisän puolitoista minuuttia ennen päätössummeria ja otti samalla kuudennen kenttäpelaajan jäälle, mutta yksikään Palloseuran viimeisistä pakoista ei riittänyt uuteen osumaan.

- Onnistumisia tämä nyt huutaa. Nyt nuollaan haavoja yksi päivä ja katsotaan sitten mitä saadaan ensi viikolla aikaiseksi, Virta päätti.

TPS:llä on seuraavaksi edessään pitkä pelitauko. Mustavalkoiset luistelevat kaukaloon seuraavan kerran vasta ensi torstaina, jolloin ohjelmassa on vierasottelu HPK:ta vastaan.