Seuraava kotiottelu
TPS - HPK TO 21.3. 18:30 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2010 - 2011

TPS - Tappara

6-5
TO 21.10.2010
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - Tappara 21.10.2010

TPS - Tappara 6 - 5 ja. (1-3, 2-1, 2-1, 1-0)

 

Torstai-illan kamppailu tarjosi kaikkea, mitä hyvältä jääkiekko-ottelulta voi ja pitää odottaa. Maaleja, taklauksia, draamaa ja kotijoukkueen ensimmäisen voiton hyvin pitkään aikaan.

 

Valmentajanvaihdos oli herättänyt kotijoukkueen. Jo ensimmäisestä erästä lähtien kotijoukkue taisteli ja oli energinen. Peli kulki, mutta avauserän vei kuitenkin vierailija Tappara lukemin 1-3.

- Haettiin peliin draivia, tunnetta ja intohimoa. Laukaukset ja maalipaikat oli meille, mutta vastustaja iski maalit. Avauserän lataus meni hiukan yli, joka ilmeni tappioaseman muodossa ja siitä otan osani omille niskoilleni, TPS:n päävalmentajana toiminut Riku-Petteri Lehtonen totesi.

 


Tappara iski ottelun avausmaalin ylivoimalla. Stephen Guolla löysi toisesta laidasta vapaaksi jääneen Pekka Saravon, joka ajoi kohti maalia ja hassutti kiekon torjuntavastuussa olleen Joni Ortion haarojen välistä sisään.

Ottelun toisen maalin iski niin ikään Tappara. Hyvää TPS-mylläkkää seurasi 3 vs. 1-hyökkäys turkulaisten päätyyn ja muutamaa näppärää syöttöä seurasi poikittaissyöttö, josta kiekon iski sisään Kevin Doell. Ortio oli tilanteessa täysin voimaton.

Vierailija Tappara oli viitisen minuuttia ennen erän loppua siirtyä kolmen maalin johtoon. TPS-maalin takana tapahtui karmaiseva kiekoinmenetys, kun Doell ryösti kiekon. Mies pääsi yrittämään kolmesti, mutta Ortio kesti.

Minuutti tästä ja Ortiostakaan ei enää ollut estämään tamperelaismaalin syntyä. Guolla antoi maalin takaa näppärän syötön maalin eteen ja kiekon sisään laittoi Tuomas Vänttinen.

Erän loppupuolella TPS nousi kuitenkin peliin mukaan. Jarkko Hattunen sai loistavan vapauttavan syötön Marko Virtalalta, karkasi läpiajoon ja iski kiekon maalivahti Harri Säterin kilpikäden puolelta ylänurkkaan. Yhtä kylmäpäistä viimeistelyä olisi toivottu myös Max Kolulta ja Ville Vahalahdelta, joilla oli avauserässä Hattusen tapaan läpiajo.


Uudesti syntynyt TPS

TPS tuli erään valmiimpana kuin Tappara ja kontrolloi peliä. Kotijoukkueen etsikkoaika tuli neljännen peliminuutin kohdalla, kun Nestori Lähde kaatoi Ortion maalin edustalla. Ylivoima pyöri, mutta laukaukset jäivät uupumaan. Ote kuitenkin siirtyi entistä enemmän turkulaisjoukkueelle ja lähimmäksi maalia pääsi Joonas Järvinen, jonka kova lyöntilaukaus siniviivasta kilahti tolppaan.

Paine jatkui ja Pekka Saravo lähti kaksiminuuttiselle. Ylivoiman parhaat tilaisuudet siunaantuivat varsin pirteästi esiintyneelle Hattuselle ja tsekki Michal Birnerille, mutta erikoistilannepelaaminen ja tässä tapauksessa ylivoima, oli TPS:n osalta edelleen varsin tehotonta.

Vastoin ottelutapahtumia, seuraavan maalin iski jälleen Tappara. Doell pelasi hienon poikittaissyötön Shayne Toporowskille ja Tapparan alivoimamaali oli tosiasia.

Turkulaisten kuittaus tuli kuitenkin varsin nopeasti ja ylivoimalla. Toni Kluuskeri nousi ennakkoluulottomasti maalille, laukoi tolppaan ja siitä kimmonneen irtokiekon siirsi maaliin kapteeni Vahalahti. TPS nousi todenteolla mukaan peliin Antti Erkinjuntin maalin myötä, joka syntyi edellisen tapaan ylivoimalla. Mies teki vahvan nousun laidalta, ampui kiekon pienestä kulmasta maalille ja kiekko kimposi Harri Säterin varusteista sisään.


Tasoihin, ohi ja jatkoajalle

TPS:n paine jatkui edellisen erän tapaan ja parhaaseen maalipaikkaan pääsi Mario Valery-Trabucco. Kanadalaispelurin terävä rannelaukaus ylivoimalla oli liian tarkka, kilahtaen ylärimaan. Epäonnistunutta yritystä seurasi kuitenkin hyvin pian maali, kun Valery-Trabucco onnistui. Marko Kivenmäki kiersi maalin ja syötti kiekon Super-Mariolle, joka laukoi tasoituksen.

TPS siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa ja koko kaudella toista kertaa johtoon, kun pelikello näytti aikaa 47.02. Max Kolu riisti kiekon ja karkasi alivoimalla läpiajoon. Kolu ei toistanut avauserän virhettä, vaan laukoi kiekon tarkasti ylänurkkaan.

Johtoasema ei kuitenkaan kestänyt kauaa. Tappara iski ottelun tasoihin 52 sekunnin päästä. TPS-maalilla oli valtava mylläkkä, jonka päätteeksi Toporowski iski illan toisen maalinsa.

Erän edetessä kohti loppuaan peli muuttui todella varovaiseksi. Molemmat joukkueet tuntuivat odottelevan jatkoaikaa, varmistaakseen pisteen. Näin myös kävi, ja ottelu eteni jatkoajalle.

TPS pelasi jatkoajasta noin kolme ja puoli minuuttia ylivoimaa. Parhaat paikat siunaantuivatkin ylivoimalla Antti Erkinjuntille ja Ville Vahalahdelle, mutta voitto-osumaa ei vielä nähty. Peli näytti etenevän vääjäämättä kohti voittolaukauskilpailua. Toisin kuitenkin kävi. Kun jatkoaikaa oli jäljellä enää 21 sekuntia, TPS iski illan kolmannen yv-maalinsa ja ottelun voittomaalin. Viimeistelijänä toimi uuteen loistoon päässyt Antti Erkinjuntti, ja näin TPS päätti piinavan 13 ottelun tappioputken.

TPS:n päävalmentajana Riku-Petteri Lehtonen oli huojentunut helpotuksesta ottelun jälkeen.

- Pitkästä aikaa on mukava ja helppo tulla lehdistön eteen. Ei tarvitse selitellä mitään. Ei vielä saatu sitä täyttä kolmea pistettä, mutta näkisin, että on vielä tärkempää, että noustiin 3-0- ja 4-1-tappioasemista ottelun voittoon. Jos tämä ei nosta pelaajien itseluottamusta, niin en ymmärrä, mikä sitten nostaisi.

 

Ottelun videot:

 

Tilastot:

 

08.25   0-1   Saravo (Guolla, Koskela) yv.

10.35   0-2   Doell (Pekkala, Leimu)

16.08   0-3   Vänttinen (Guolla, Koskela)

18.39   1-3   Hattunen (Virtala)

33.50   1-4   Toporowski (Doell, Ilvonen) av.

34.51   2-4   Vahalahti (Kluuskeri, Venäläinen)

37.44   3-4   Erkinjuntti (Vahalahti) yv.

45.15   4-4   Valery-Trabucco (Kivenmäki, Venäläinen) yv.

47.02   5-4   Kolu av.

47.54   5-5   Toporowski (Doell, Ilvonen) yv.

64.40   6-5   Erkinjuntti (Birner, Nordlund) yv.

Joni Ortio 7+4+14+2=27

Harri Säteri 14+8+6+1=29

TPS 6x2 min +10 min

TAP 9x2 min + 10 min

Teksti

 

Marko Ollonqvist