Seuraava kotiottelu
TPS - HPK TO 21.3. 18:30 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2010 - 2011

TPS - SaiPa

3-2
TO 25.11.2010
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - SaiPa 25.11.2010

TPS - SaiPa 3-2 ja. (0-2, 2-0, 0-0, 1-0)

TPS kaatoi SaiPan Turkuhallin 20-vuotis juhlaottelussa

 

TPS kaatoi SaiPan toistamiseen muutaman päivän sisällä, tällä kertaa jatkoajalla. Ottelun ratkaisuosuma syntyi vain 26 sekuntia ennen jatkoajan päättymistä, Tomas Plihalin toimesta. Ottelun todellinen sankari (Turkuhallin lisäksi) oli 54 kertaa kiekon eteen venynyt Atte Engren.


 

Haluton avauserä

TPS:n pelaaminen avauserässä ei ollut lähelläkään sitä, mitä Turkuhallin 20-vuotisjuhlaottelun avajaisseremoniat antoivat ymmärtää. SaiPa tuli ottelun alkuun selvästi paremmalla jalalla ja, kun takana oli reilut puolitoista minuuttia, Atte Engren yllätettiin ensimmäisen kerran. Mikko Pukka laukoi viivasta ja hirveässä maskissa ollut Engren oli voimaton. Syötöt avausosumaan antoivat Antti Aarnio ja Jarno Koskiranta.

Neljännen peliminuutin kohdalla nähtiin todellinen Tomas Plihal-show. Mies pyöritti SaiPa-puolustusta yksin puolisen minuuttia, mutta maalinteossa tshekkipeluri ei onnistunut. 0-2- osuma nähtiin reilun kymmenen minuutin jälkeen. Mario Valery-Trabucco antoi SaiPa-päädyssä harhasyötön, josta Dale McTavish karkasi läpiajoon. McTavish kahvitti näppärästi Engrenin ja vierasjoukkue karkasi kahden maalin johtoon.

TPS oli koko avauserän pinteessä. Peli oli tahmeaa ja halutonta. Paras paikka illan kolmanteen maaliin syntyikin SaiPan Jesse Mankiselle, mutta loistavien harhautuksien päätteeksi Engren esti miehen maalintekoyrityksen. Kaiken oleellisen avauserästä kertovat myös maalivahtien torjunnat. Engren joutui venymään kiekon eteen 16 kertaa, kun Andreas Bernard selvisi neljällä torjunnalla.

 

TPS vei, SaiPa vikisi

TPS oli vielä toisen erän alkuminuutit hiukan unessa, mutta ajassa 23.43 peli kääntyi turkulaisille, kun kotijoukkue iski kavennusosuman. Maali oli todellinen koulumaali. Tomas Kudelka nousi röyhkeästi, mutta taidokkaasti vieraiden alueelle, syötti maalin nurkalle nousseelle Valery-Trabuccolle, joka siirsi kiekon Bernardin haaroista maaliin.

Parin minuutin päästä SaiPan Jarno Koskirannalla oli loistava paikka viedä vieraat jälleen kahden maalin karkumatkalle. Koskiranta karkasi puolittaiseen läpiajoon, harhautti, mutta Engren venyi uskomattomaan jalkatorjuntaan.

TPS sai ylivoimamahdollisuuden, kun Tomas Plihalia rikkonut Jarno Lippojoki lähti jäähylle. Ylivoima lähti käyntiin välittömästi ja Plihal löysi maalin nurkalle nousseen Marko Kivenmäen. Bernard kuitenkin venyi loistavaan torjuntaan, mutta tilanteen jälkeisistä kahinoista yleisön lemmikki Pauli Levokari lähti jäähylle.

TPS:n kahden miehen ylivoima tuotti viimein tasoitusmaalin. Ensiksi Markus Nordlundin raudanluja laukaus kilahti tolppaan, mutta seuraavalla kerralla sihti oli vieläkin tarkempi. Miehen kova ”lämäri” painui vastustamattomasti ylänurkkaan ja Bernard oli voimaton.

TPS-niminen hurrikaani pyöri koko erän ajan SaiPa-päädyssä, mutta TPS sai olla tarkkana etenkin vieraiden vastaiskujen kanssa.

SaiPan parhaat paikat syntyivätkin nimenomaan vastahyökkäyksistä. Ensiksi Jyri Junnila tarjoili Koskirannalle loistavan poikittaissyötön. Koskirannan veto painuikin kohti ylänurkkaa, mutta Engren torjui laukauksen käsittämättömästi ja esti Koskirannan maalintekoyrityksen. Heti perään vierailijat riistivät kiekon kesken turkulaispainostuksen ja karkasivat 4-1 - hyökkäykseen, mutta Engren oli jälleen vahvempi, torjuen kaikki kolme SaiPa-hyökkääjien yritystä. Näin lisäosumia ei enää nähty ja tauolle lähdettiin lukemista 2-2.


 

Tasaista ja varovaista vääntöä

Päätöserä lähti käyntiin tasaisissa merkeissä. Ensimmäinen todellinen tilanne nähtiin vasta viiden peliminuutin jälkeen, kun Ville Vahalahti petasi Nordlundille loistavan maalipaikan, mutta Nordlundin kovan laukauksen edessä oli Bernardin hanska.

Tilanteet olivat harvassa ja ottelun kolmas erä oli varsin tapahtumaköyhä. Puolittaisia tilanteita nähtiin paljon, mutta ei todellisia maalipaikkoja. Erän aikana lähimpänä maalintekoa oli jo kertaalleen osunut Dale McTavish. Miehen laukaus kimmahti Engrenin kautta ylärimaan vain nelisen minuuttia ennen loppua, mutta maali jäi syntymättä. TPS:n paras paikka oli puolestaan Antti Erkinjuntilla, joka pääsi ilmasta laukomaan kiekon kohti maassa makaavaa Berardia, mutta laukaus painui niukasti ylitse.

 

26 sekuntia aikaa ja SaiPa on lyöty

Jatkoaikaa oli kulunut parisen minuuttia, kun TPS:n Tomas Kudelkalle siunaantui loistava paikka ratkaista ottelu. Mies ajoi maalille ja pääsi yrittämään maalintekoa poikittaissyötöstä, mutta Kudelka kaadettiin törkeästi ja laukaus epäonnistui.

Kun jatkoaikaa oli jäljellä 26 sekuntia, TPS iski. Ylivoima pyöri ja Sami Venäläinen pelasi loistavan poikittaissyötön Vahalahdelle. TPS-kapteeni oli kuitenkin päättänyt, että osumasta tehdään yleisölle kaunista katseltavaa. Vahalahti ei laukonut, vaan pelasi vielä poikittaissyötön maalille nousseelle Tomas Plihalille ja miehellä oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään maaliin. Näin TPS nousi vain pisteen päähän edellä olevista SaiPasta ja Pelicansista.


”Tuomarit p**koivat housuihin”

Turkulaisten päävalmentaja Riku-Petteri Lehtonen ja SaiPa-valmentaja Ari-Pekka Selin moittivat molemmat ottelun tuomaritoimintaa.

- Ei tänään tiennyt, että mitä jäällä saa tehdä. Täytyy ottaa asia esille erotuomaritarkkailijan kanssa, Selin totesi pettyneenä.

Lehtonen oli asiassa samaa mieltä ja turkulaisvalmentajaa harmitti erityisesti kolmannen erän lopun tapahtumat.

- Ottelun lopussa olisi pitänyt viheltää vastustajalle useampikin jäähy, mutta tuomarit paskoivat housuihin, eivätkä uskaltaneet viheltää.

Lehtonen ihmetteli myös joukkueen vaisua esiintymistä etenkin ottelun avauserässä.

- Me oltiin ihan lumiukkoja ekassa erässä. Olis ajatellu, että ilme olisi ollut erilainen, kun päästiin pitkästä aikaa pelaamaan kotona. Toinen erä oli taas jo ihan hyvää kiekkoa, mutta kolmannessa jäädyttiin uudestaan. Esitykseen ei voi olla missään tapauksessa tyytyväinen. Onneksi Engren oli maalilla loistavassa vireessä tänään.

 

Ottelun videot:

 

 

Tilastot:

 

01.38   0-1   Pukka (Aarnio, J. Koskiranta)

10.11   0-2   McTavish

23.43   1-2   Valery-Trabucco (Kudelka, Tapio)

28.54   2-2   Nordlund (Vahalahti, Venäläinen) YV2.

64.34   3-2   Plihal (Vahalahti, Venäläinen) YV.

Atte Engren 16+18+18+2=54

Andreas Bernard 4+14+9+4=31

TPS 3x2 min

SaiPa 5x2 min

Yleisömäärä: 7050

Teksti

 

Marko Ollonqvist