Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2010 - 2011

TPS - JYP

1-4
LA 16.10.2010
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - JYP 16.10.2010

TPS - JYP 1 - 4 (1-1, 0-2, 0-1)

 

Ei ollut TPS:n ilta vielä lauantainakaan. Avausmaali meni jälleen vastustajalle ja niin meni täydet kolme pistettäkin. Illan tehomies oli JYP:lle kaksi maalia iskenyt Eric Perrin, joka takasi vierasjoukkueelle 1-4-voiton.

TPS:n kurssiin ei tunnuta saavan muutosta millään. Kotiyleisölle esiteltiin jälleen uusi puolustaja, tsekki Tomas Kudelka, mutta näin pitkässä tappioputkessa yksi mies ei tee kesää synkän syksyn tilalle.

Jos paistaa tappiputki joukkueen pelillisestä ilmeestä, näkyy se luonnollisesti TPS:n päävalmentaja Heikki Leimeessäkin. Leppoisana ja sympaattisena tunnettu Leime oli ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa poikkeuksellisen kireänä. Esimerkiksi kaikki toimittajien esittämät kysymykset eivät miestä miellyttäneet.

- Sanotaanko näin, että annat mulle miettimisaikaa pari minuuttia. Nyt on liian vaarallinen ja myrkyllinen hetki vastata tuohon, Leime totesi erääseen kysymykseen.

Leime oli myös itse pelistä varsin vaitonainen.

- Eka maali, minkä JYP teki, meni liian helposti. Onneksi päästiin mukaan melko nopeasti tasoitusmaalin myötä, mutta sitten JYP:n toinenkin maali oli kohtuullisen helppo ja tässä tilanteessa, missä me ollaan, niin se maali oli liikaa.

Vieraiden päävalmentaja Risto Dufva antoi positiivista palautetta kotijoukkue TPS:lle.

- Harvoin sitä vastustajan peliä kommentoidaan, mutta täytyy sanoa, että mikäli TPS:n tilanne olisi vähä erilainen kuin se nyt on, niin tänään tuloskin olisi voinut olla erilainen. Odotettiin taistelevaa kotijoukkuetta ja sitä se olikin.

 


Yksinkertaista ja tasapainoista kiekkoa

Itse ottelun avauserä tarjosi kaksi maalia, ja tasapainoisesti pelanneen turkulaisjoukkueen. Ensimmäinen erä olikin toistaiseksi tämän kauden tasapainoisinta kiekkoa TPS:ltä. Turhat ja ylimääräiset virheet vältettiin huomattavan yksinkertaistetulta pelillä.

Erän ja ottelun avausmaali nähtiin JYP-ylivoimalla ja maalin saa ottaa piikkiinsä TPS-vahti Atte Engren. Ilman maskia p-pisteen takaa lähtenyt Jyrki Välivaaran veto painui helpohkon oloisesti etunurkasta sisään ja jyväskyläläiset saivat ilmaisen johdon.

TPS pääsi iskemään kuitenkin nopean kuittauksen vastahyökkäyksestä. Kiekkoa siirreltiin sulavasti ja turkulaisten avausmaalin viimeisteli pienestä nurkasta taidokkaasti Antti Erkinjuntti. Loistavan syötön maaliin tarjosi Tomas Plihal.

Tasoitusmaalin jälkeen JYP:n ote herpaantui ja TPS painoi päälle. Turkulaisten peli ei kuitenkaan edelleenkään ole tarpeeksi suoraviivaista ja laukaukset jäävät aivan liian vähäisiksi.

- Laukauksia ei edelleenkään tule. Suoraviivaisuutta peräänkuulutan edelleen, Leime puhui joukkueen ongelmista.

Käytännössä ottaen koko erän sanoma molempien joukkueiden osalta oli varovainen ja virheitä välttelevä peli, eivätkä ylivoimayrityksetkään tarjonneet sen ihmeempiä.


 

 

JYP ratkaisi toisessa

Toinen erä ja etenkin sen alku mentiin täysin TPS-päädyssä. JYP pyöritti ja TPS oli hätää kärsimässä. Pahoilta maalipaikoilta kuitenkin vältyttiin, sillä TPS peitti laukaukset varsin hyvin.

Huolimatta tästä, ensimmäisenä kiekon laittoi maaliin JYP illan toisella ylivoimaosumalla. Jo neljä maalia kahdessa ottelussa viimeistellyt tuore JYP-vahvistus Eric Perrin sai kiekon maalin taakse ja nosti pelivälineen vanhanaikaisella rystyltä maalin kattoon. Maali oli ehdottomasti yksi kauden upeimmista.

Vain pari minuuttia ehti kulua edellisestä, kun JYP karkasi kahden maalin johtoon. Engren torjui vielä loistavasti Vili Sopasen vaarallisen laukauksen, mutta Turo Asplundin rystylaukaus maalin läheisyydestä yllätti kovan maskin takana olleen TPS-vahdin ja 25-vuotiaan keskushyökkääjän uran ensimmäinen liigamaali oli tosiasia.

JYP jäädytti tästä eteenpäin peliä loistavasti ja erässä nähtiin maalien lisäksi ainoastaan muutama hyvä paikka. Erän lopun paras paikka siunaantui JYP-puolustaja Antti Jaatiselle. Mies pääsi laukomaan vapaasti maalinedustalta, mutta Engren torjui laukauksen loistavasti, pitkälti hyvän vastaantulonsa ansiosta.

Oma paikkansa oli myös TPS:llä ja Tomas Plihalilla, joka pääsi hakemaan kavennusta Erkinjuntin poikittaissyötöstä, mutta ainoastaan 14 kertaa koko ottelun aikana torjunut Joni Myllykoski otti Engrenin tavoin loistavan torjunnan.

 

Takaa-ajo tyrehtyi

TPS tuli ottelun päätöserään aggressiivisesti karvaten. TPS hallitsikin pitkälti voimakkaan karvauksen ansiosta erän ensimmäistä viisiminuuttista, mutta kun maalia ei tullut, JYP iski jälleen maalin ja samalla ottelun lopullisen ratkaisun.

Ratkaisijana oli JYP:n ottelun paras hyökkäystrio Jani Tuppurainen - Eric Perrin - Antti Virtanen. Miehet liikkuivat loistavasti ja niin liikkui kiekkokin. Maali oli oikea koulumaali ja riemukin vierasleirissä sen mukainen, kun Perrin sivalsi takatolpalta kiekon reppuun. TPS:n takaa-ajo tyrehtyi viimeistään tähän JYP:n neljänteen maaliin ja jyväskyläläiset olivatkin lähempänä seuraavaa osumaa kuin TPS. Sitä ei kuitenkaan koskaan nähty ja TPS:n 12 perättäinen tappio sai sinettinsä.

Ottelun videot:

Tilastot:

 

03.21   0-1   Välivaara (Tuppurainen) yv.

05.54   1-1   Erkinjuntti (Plihal, Nordlund)

26.32   1-2   Perrin (Sopanen, Makkonen) yv.

27.23   1-3   Asplund (Makkonen, Sopanen)

48.02   1-4   Perrin (Tuppurainen, Virtanen)

TPS 7x2 min

JYP 6x2 min

Atte Engren TPS 8+16+12=36

Joni Myllykoski JYP 4+4+6=14

Teksti

 

Marko Ollonqvist