Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2010 - 2011

TPS - HPK

3-2
MA 29.11.2010
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - HPK 29.11.2010

Viime vuoden finaaliparin, TPS:n ja HPK:n kohtaaminen oli tasainen kamppailu. TPS näytti kuitenkin mestarin tapaan viime vuoden hopeajoukkueelle kaapin paikan, tosin vasta voittomaalikilpailun päätteeksi, HPK:n tasoitettua vain 32 sekuntia ennen ottelun loppua. Ottelun ehdoton sankari oli jälleen turkulaisjoukkueen veräjänvartija Atte Engren.

Hengetön avauserä

HPK:n Miikka Männikkö oli lähellä avausmaalia vain puolentoista minuutin pelin jälkeen. Atte Engren torjui ensimmäisen kiekon eteensä ja Männikkö pääsi yrittämään vielä irtokiekosta, mutta Engren venyi maalilla loistavaan torjuntaan. Erän ja ottelun ensimmäiset viisi minuuttia olivat varsin löysää pelailua, mutta kun pelikello näytti aikaa 5.17, HPK iski TPS-puolustuksen nukahduksen seuruksena. TPS-puolustus menetti kiekon Miikka Männikölle, joka vapautti Janne Kolehmaisen maalintekoon. Taululle lukemat 0-1.

Kahdentoista peliminuutin kohdalla Kaspars Saulietis oli hyödyntää Tuomas Suomisen harhasyötön, mutta harhautettuaan Engrenin ulos tilanteesta, mies kilautteli ainoastaan sivurautoja. Kun erää oli jäljellä viitisen minuuttia, HPK:n toinen maali oli entistä lähempänä. Juuso Puustinen karkasi hirveällä vauhdilla turkulaispuolustukselta läpiajoon, mutta Engren venyi loistavaan jalkatorjuntaan.

TPS nousi alivoimalla tasoihin ja todella onnekkaalla tavalla. Marko Virtala pelasi kiekon vastahyökkäyksessä Janne Hauhtoselle, jonka syöttö kimpoili Santeri Alatalon jaloista HPK-maaliin. Lukuun ottamatta maaleja, joista toinen syntyi varsin onnekkaasti, oli ottelun avauserä täysin hengetön ja mitäänsanomaton, molemmin puolin.

TPS otti komennon

Ottelun toinen erä oli varsinaista vääntöä. Todelliset maalipaikat olivat edelleen todella vähissä. TPS:n erän alun paras paikka nähtiin ylivoimalla. Marko Virtala pääsi laukomaan terävästi ja irtokiekossa oli ensimmäisenä kiinni Marko Kivenmäki. Maalilla oli kuitenkin sen verran ruuhkaa, ettei Kivenmäki saanut sudittua kiekko ohi maassa makaavan HPK-vahti Juha Metsolan. HPK:n osalta paras paikka siunaantui ottelussa jo toistamiseen hämeenlinnalaisten latvialaisvahvistus Kaspars Saulietikselle. Engren kuitenkin veti jälleen pidemmän korren ja ottelu säilyi tasalukemissa.

Ottelu eteni samoissa lukemissa aina erän 15 minuutille, kunnes kotijoukkue TPS iski. Veli-Matti Vittasmäki avasi hienosti Markus Nordlundille, joka ajoi röyhkeästi HPK-alueelle. Nordlund löysi maalille nousseen Jarkko Hattusen, joka laukoi kiekon suoraan syötöstä, hiukan helpohkon näköisesti etunurkasta sisään.

Erän viimeinen viitonen oli kokonaisuudessaan kotijoukkue TPS:n. HPK oli ahdingossa ja turkulaisjoukkueella oli useampikin paikka iskeä 3-1 johto-osuma. Lähimpänä maalia oli Tomas Plihal, joka ajoi röyhkeästi Metsolan vartioimalle maalille, mutta HPK:n kakkosvahti pysäytti kiekon vaivoin. HPK kesti aina erän loppuun ja tauolle lähdettiin lukemista 2-1.

TPS taisteli, HPK iski

Päätöserä lähti käyntiin TPS:n osalta mollivoittoisesti, kun vain puolen minuutin jälkeen Jens Skålberg sai kaksiminuuttisen. TPS kuitenkin kesti HPK:n ylivoimapyörityksen, pitkälti vuoren varmasti pelanneen Atte Engrenin ansiosta.

TPS oli alivoimansa jälkeen todella pitkään alakynnessä. Ajoittain vaikutti siltä kuin joukkue olisi vain odotellut ottelun päättymistä ja luottanut siihen, että Engren hoitaa homman kotiin. Myös kapteeni Ville Vahalahden poissaolo näkyi. Mies loukkasi takareitensä ottelun toisessa erässä ja matka jatkui kaukalon sijasta kohti sairaalaa.

Päätöserä jatkui koko pitkän matkan samalla kaavalla - HPK pyöritti, Engren kesti. TPS ja Engren eivät kuitenkaan kestäneet loppuun saakka. Kun ottelua oli jäljellä 32 sekuntia, tasoitusosuma oli tosiasia. HPK pelasi ilman maalivahtia ja pitkän pyörityksen päätteeksi Arsi Piispanen löysi maalin kulmalle nousseen Puustisen, joka iski ottelun tasoihin. TPS saa olla kuitenkin tyytyväinen heikon kolmannen erän jälkeen tasatilanteeseen, sillä päätöserän torjunnat menivät seuraavasti: Engren 14 - 1 Metsola.

TPS voittoon voittolaukauksilla

Jatkoaika oli kotijoukkue TPS:n. Paras paikka siunaantui taiturimaisesti kiekollisena nousseelle Nordlundille. Mies kuitenkin kaadettiin törkeästi, tilanne kuivui kasaan ja jäähy jäi tuomareilta viheltämättä.

Ottelu eteni lopulta aina voittomaalikilpailuun saakka. Joukkueet onnistuivat ja epäonnistuivat tasatahtiin aina viidensiin vetäjiin saakka. Engren pysäytti Joona Karevaaran yrityksen ja, kun Virtala onnistui omassaan, oli kaksi pistettä kotijoukkue TPS:n.

TPS-päävalmentaja Riku-Petteri Lehtonen oli tyytyväinen suojattiensa taisteluun.

- Kyllähän meidän peliä sekoitti se, että Steve McCarthy sai kiekon lämmittelyssä takaraivoon ja joutui jättämään ottelun väliin. Max Kolu veti hirveällä kiireellä varusteet niskaan ja hyppäsi pakin paikalle. Sitten menetettiin vielä Vahalahti kesken ottelun, joten tällä miehistöllä täytyy olla tyytyväinen kahteen pisteeseen. Tällä hetkellä pisteet ratkaisevat, ei se, miten ne saavutetaan.

Ottelun videot:

Tilastot:

 

05.17   0-1   Kolehmainen (Männikkö)

16.29   1-1   Hauhtonen av.

35.03   2-1   Hattunen (Nordlund, Vittasmäki)

59.28   2-2   Puustinen (Piispanen, Viitaluoma) im.

65.00   3-2   Virtala vl.

Engren 9+10+14+1=34

Metsola 5+11+1+3=20

TPS 2x2 min

HPK 2x2 min

Teksti

 

Marko Ollonqvist