Seuraava kotiottelu
TPS - HPK TO 21.3. 18:30 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2010 - 2011

TPS - HIFK

2-5
TI 15.2.2011
HK Areena

Otteluraportti: TPS - HIFK 15.2.2011

TPS - HIFK 2-5 (1-0, 0-4, 1-1)

 

HIFK kaatoi TPS:n 20 minuutissa

Pahasti vajaamiehinen TPS pystyi haastamaan HIFK:n tosissaan vain avauserässä.

TPS:ltä puuttui illan ottelusta pitkäaikaispotilaiden lisäksi viisi muuta pelaajaa. Kuumesairastelu oli vallannut turkulaisjoukkueen pukukopin, ja sivussa olivat Jarkko Hattunen, Tomas Kudelka, Tomas Plihal, Tuomas Suominen ja Marko Virtala.

TPS:n kokoonpanossa nähtiinkin useampia avauskokoonpanoon kuulumattomia pelaajia, kuten Markus Palmroth, Mikko Laine ja vasta 16-vuotias liigadebytantti Rasmus Ristolainen. Lisäksi puolustajat Garrett Raboin ja Jens Skålberg oli siirretty hyökkäykseen pakon sanelemana, sekä Max Kolu siirretty keskushyökkääjäksi samasta syystä.


Tasainen avauserä

TPS:n ja HIFK:n välisen ottelun avauserä oli varsin tasaista vääntöä ja molemmissa päissä nähtiin tasaiseen tahtiin tilanteita. Maalinteossa onnistui kuitenkin vain yksi joukkue ja se oli kotijoukkue TPS.

Kun taistoa oli takana 14.42, Garret Raboin pelasi Joonas Järvisen loistavaan maalipaikkaan, eikä peruspuolustajana tunnettu Järvinen epäonnistunut. Mies laukoi kiekon tarkasti etunurkasta sisään ja 22-vuotiaan puolustajan kauden toinen maali oli tosiasia.

TPS-päävalmentaja Jukka Koivu oli tyytyväinen avauserän otteisiin.

- Oltiin tosi hyvin pelissä mukana. Kaverilla oli ehkä muutama parempi tilanne, mutta mielestäni pojat pelasi hyvin.


0 - 4

HIFK sai ottelun toiseen erään vauhdikkaan alun. Avauserän viime sekunneilla tullut jäähy jäi helsinkiläisiltä hyödyntämättä, mutta välittömästi jäähyn päätyttyä puhui Jeff Hamiltonin ruoska. Mies sai kiekon viivan ja laukoi raudanlujan lämärin yläriman kautta sisään.

Pian seurannut TPS:n ylivoima oli puolestaan katastrofi. Ensiksi Ville Peltonen dominoi kiekkoa ja kulutti jäähystä liki puolet yksinään. Turkulaisjoukkueen ylivoimapeli oli muutenkin ylipäätään melkoista rimpuilua ja, kun ylivoima oli ohi, HIFK oli lähellä maalintekoa. Hannes Hyvönen hyppäsi jäähyaitiosta kaukaloon ja vapautti poikittaissyötöllään Petteri Wirtasen maalintekoon. Atte Engren venyi kuitenkin huikeaan torjuntaan.

Viiden minuutin pelin jälkeen jäällä nähtiin hurja tilanne, kun vain hetkeä aiemmin jäähyaitiosta vapautunut Hannes Hyvönen taklasi keskialueella Max Kolua. Kolu makasi pitkään jään pinnassa, mutta paareja ei tarvittu ja mies pääsi lopulta joukkuetovereiden auttamana pois jäältä. Seuraamukset olivat kuitenkin ankarat, mutta oikeudenmukaiset - Hyvöselle 5+20 minuuttia ryntäämisestä.


TPS pääsi pyörittämään ylivoimaa viiden minuutin ajan, mutta ylivoima oli jälleen todella ponnetonta. Erikoistilannetta kuvaakin parhaiten se, ettei HIFK-vahti Jan Lundellilla ollut koko ylivoiman aikana ainuttakaan torjuntaa. Parhaat paikat olivatkin kotijoukkueen sijasta vierasjoukkueella. Lähimpänä maalintekoa oli loistavaa alivoimapeliä esittänyt Ville Peltonen ja Jerry Ahtola, mutta Engren piti ottelun lukemissa 1-1.

Lopulta väistämätön kuitenkin tapahtui. TPS otti jäähyn ja jäähyä ehti kulua ainoastaan seitsemän sekuntia, kun Ville Peltonen ohitti loistavalla laukauksellaan pahassa maskissa olleen Engrenin.

Peltosen hurja vire jatkui vain minuuttia myöhemmin, kun mies iski kauden 24:en ja illan toisen osumansa. Toisessa erässä nähtiin vielä yksi osuma, kun Hamilton viimeisteli Peltosen tapaan illan toisen osumansa, puolustaja Tommi Kovasen syötöstä. Erätauolle lähdettiin lukemissa 1-4.

TPS taisteli, HIFK varmistellen voittoon

HIFK pääsi päätöserään ylivoimalla, mutta TPS-maalille vaihdettu Joni Ortio selvitti tilanteet varmasti ja kotijoukkue välttyi viidenneltä takaiskumaalilta. Lähes välittömästi erikoistilanteen päätyttyä TPS iski kuin varkain. Markus Palmroth pelasi Jussi Tapion puolittain laidalta läpi ja miehen tulinen veto painui vastustamattomasti verkkoon.

Kun päätöserää oli takana vajaat viisi minuuttia, Jean-Luc Grand-Pierre lähti kaksiminuuttiselle. TPS oli kuitenkin lähellä iskeä jo erän toisen kavennusosuman, kun Joonas Järvinen karkasi läpiajoon. Lundell kuitenkin torjui Järvisen maalintekoyrityksen ja sitä seuranneen Janne Hauhtosen yrityksen. Tilanteesta lähti jäähylle IFK-hyökkääjä Hamilton.

Grand-Pierre sai kuitenkin välittömästi Hamiltonin rangaistuksen jälkeen seuraa TPS:n jäähyaitioon. Jussi Makkonen huitoi itselleen kakkosen ja helsinkiläiset pääsivät hakemaan illan viidettä, 4-3-ylivoimalla. Ylivoima kuitenkin ontui tällä kertaa ja lukemat säilyivät ennallaan.

Kun ottelua oli jäljellä 11 minuuttia, oli Jussi Tapion toinen osuma enemmän kuin lähellä. Tapio pääsi laukomaan pienestä kulmasta, mutta kiekko ei edennyt pystytolppaa pidemmälle. Maali ja samalla ottelun ratkaisu nähtiin kuitenkin toisessa päässä vain vajaat pari minuuttia myöhemmin. Martti Järventie laukoi ja Ortion torjunnasta jääneen irtokiekon ujutti sisään vastikään maajoukkueessakin esiintynyt Petteri Wirtanen.

Ratkaisun synnyttyä ottelun loppu eteni etenkin vierasjoukkueen toimesta varsin laiskoissa merkeissä. TPS oli ottelun viimeisen kymmenminuuttisen aikana huomattavasti aktiivisempi joukkue, mutta maalit jäivät iskemättä. Viimeisiksi tilastomerkinnäksi jäi Eetu Pöystin kaksiminuuttinen.


 

Koivu: "En tiedä, mitä toisessa erässä tapahtui" 

Jukka Koivu myönsi ottelun tauottua, että parempi joukkue vei voiton. Turkulaisjoukkueen päävalmentajaa kuitenkin ihmetytti oman joukkueensa pelaaminen etenkin toisessa erässä.

- Näin alkuun täytyy myöntää, että HIFK pelasi tänään mielestäno todella hyvää kiekkoa. Heillä on kasassa loistava joukkue.

- Yksi asia tässä kuitenkin ihmetyttää todella paljon. En ymmärrä, että mitä toisessa erässä tapahtui Max Kolun loukkaantumisen jälkeen. Meidän pelaaminen loppui täysin ja koko pelillinen ilme katosi. En osaa vielä sanoa, että mistä tämä johtui. Täytyy katsoa videolta ja analysoida ja varmaan jutella myös poikien kanssa.

 

Ottelun videot:

 

Tilastot

 

14.42   1-0   Järvinen (Raboin, Tapio)

22.07   1-1   Hamilton (Peltonen, Järventie)

32.12   1-2   Peltonen (Hamilton, Wirtanen) yv.

33.04   1-3   Peltonen (Haataja)

38.07   1-4   Hamilton (Kovanen)

42.45   2-4   Tapio (Palmroth)

50.35   2-5   Wirtanen (Järventie)

Atte Engren TPS 11+12+0=23

Joni Ortio TPS 0+0+8=8

Jan Lundell HIFK 7+7+5=19

TPS 6x2 min

HIFK 5x2 min + 5+20 min

Yleisö: 5760

Teksti

 

Marko Ollonqvist