Seuraava kotiottelu
TPS - HPK TO 21.3. 18:30 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2010 - 2011

TPS - Ässät

4-8
TI 1.3.2011
HK Areena

Otteluraportti: TPS - Ässät 1.3.2011

TPS - Ässät 4 - 8 (2-1, 1-2, 1-5)

Turussa nähtiin maaleja, Ässät jälleen vahvempi

TPS pysyi Ässien mukana kaksi avauserää, mutta kolmannessa erässä turkulaisjoukkueen Ässät-kammo sai jatkoa, porilaisten viedessä päätöserän nimiinsä rumin lukemin 1-5.

Vaihteleva erä

TPS lähti ennakkosuosikki Ässien kimppuun hiukan unella. Ässät otti pelin välittömästi haltuun ja dominoi kiekkoa. Tilanteita sateli tiheään tahtiin, mistä kertoo Atte Engrenin koko erän torjuntalukemat 19.

Maalinteon aloitti kuitenkin kotijoukkue TPS. Marko Virtala taiteli kiekon kanssa Ässät-alueen keskustaan ja laukaisi terävällä rannarilla kiekon ohi Ässien maalilla aloittaneen Juha Järvenpään. Järvenpäällä oli maalista varmasti asiaa omille puolustajille, sillä molemmat kentällä olleet Ässä-puolustajat tekivät maalille karmaisevan maskin.

TPS otti maalin jälkeen ottelun täysin hallintaansa ja kotijoukkueen seuraavaa maalia tarvitsi odottaa ainoastaan kymmenen sekuntia, kun Tuomas Suomisen löysä rannelaukaus livahti todella helposti etunurkasta ohitse epävarman Järvenpään. Syötön maaliin tarjoili Veli-Matti Vittasmäki sekä loistavan pitkän avaussyötön tarjoillut Jean-Luc Grand-Pierre.

Kun maalien makuun oli päästy, oli vierasjoukkue Ässien vuoro maalata. Veli-Matti Vittasmäki lähti istumaan kaksiminuuttista poikittaisesta mailasta ajassa 11.35. Jassa 11.39 kiekko oli jo maalissa, kun Ryan Caldwellin huikea ja tarkka laukaus painui ohi Engrenin. Maalin syöttäjiksi merkittiin Ville Uusitalo ja viime vuonna turkulaisjoukkueen riveissä Suomen mestaruutta juhlinut Aki Uusikartano. Erätauolle lähdettiin samoista lukemista kovasta TPS-painostuksesta huolimatta.

 

TPS pinteessä

Ässät tasoitti heti toisen erän alkuun. Erää oli pelattuna ainoastaan 1.10, kun Tommi Huhtala kieputti kiekon maalin takaa TPS-maalin eteen nousseelle Veli-Matti Savinaiselle, jolla oli helppo työ ohittaa voimaton Engren.

TPS oli lähellä tasoitusmaalia, kun keskimmäistä erää oli takana vajaat viisi minuuttia. Ässien puolustaja Ryan Caldwell menetti kiekon kahteen otteeseen lyhyen ajan sisällä ja Tomas Plihal oli iskeä kotijoukkueen johtoon. Ässien maalille 2-0-maalin jälkeen vaihdettu ykkösvahti Eero Kilpeläinen sai kuitenkin niukasti räpylänsä väliin ja selvitti tilanteen.

Vain vajaat pari minuuttia myöhemmin huippulupaus Joel Armialle tarjoutui tilaisuus ohittaa Engren lähietäisyydeltä. Engren kuitenkin venyi huikeaan torjuntaan, mutta tilanteesta oli seurauksena jäähy vain muutamaa sekuntia myöhemmin. TPS kuitenkin kesti Ässien ylivoimarynnistyksen loistavasti, eikä lisämaaleja nähty.

Jäähyn seurauksena turkulaisjoukkueen peli kuitenkin sekosi entisestään. Ässät painoi päälle jatkuvalla vyöryllä, mutta Engren venyi kerta toisensa jälkeen upeampiin torjuntoihin.

TPS siirtyi 3-2-johtoasemaan, kun toista erää oli jäljellä 4.47. Garrett Raboin kaadettiin ensiksi läpiajotilanteessa ja siitä seuranneen rankkarin jenkki”puolustaja” ampui ranteella tulisesti sisään.

Ässille tarjoutui vielä erän lopulla ylivoimamahdollisuus, kun Mario Valery-Trabucco otti kaksiminuuttisen korkeasta mailasta. Ylivoimatilannetta porilaiset eivät hyödyntäneet, mutta pelikellon näyttäessä 39.05 Ässät iski. Tomas Zaborsky nousi väkivahvasti kiekon kanssa TPS-maalille ja nosti lätyn vastustamattomasti etuylänurkkaan. Tauolle tilanteessa 3-3.

 

Ässät ratkaisi erän alussa

Kotijoukkue TPS pääsi ottelun päätöserään ylivoimalla, kun Ässien Aki Uusikartano otti kaksiminuuttisen vain yhdeksän sekuntia ennen erän päättymistä. Ylivoiman aloittaminen heti erän alusta oli kuitenkin tutun vaikeata ja Eero Kilpeläinen selvisi vähällä työllä vierasjoukkueen maalilla.

Ässät sen sijaan sai päätöserään täydellisen alun. Markus Nordlund epäonnistui omalla alueellaan kiekon haltuunotossa suoraan ilmasta, Severi Sillanpää kiitti ja nosti kiekon loistavasti rystyltä TPS-maalin kattoon pelikellon näyttäessä aikaa 43.22.

Seuraava Ässien maali nähtiin 41 sekuntia myöhemmin, kun Veli-Matti Savinainen käytti TPS-puolustajan mailaa hyväkseen. Mies nosti kiekon maalin edustalla rystyltä, TPS-puolustajan lavan kautta ohi hölmistyneen Engrenin.

TPS nousi peliin vielä mukaan ylivoimalla. Markus Nordlund nosti kiekon hienosti ylös ja vapautti loistavalla syötöllään kovassa vauhdissa olleen Jarkko Hattusen läpiajoon, eikä mies erehtynyt. Maaliin toisen syöttöpisteen sai TPS-vahti Engren.

Kun maalista oli kulunut pari minuuttia, TPS:n Sami Venäläinen ja Ässien Joel Armia lähtivät jäähylle. Molemmat joukkueet hakivat tasavajaalla ahnaasti maaleja, mutta työllistetympi Ässä-vahti Kilpeläinen torjui maalillaan varmasti.

Kun ottelua oli jäljellä vajaat kahdeksan minuuttia, Ässät iski viimeisen niitin turkulaisten verkkoon. Maalia tarkisteltiin videolta, mutta tilanne oli selvä. Viimeistelijänä toimi ottelussa hurjassa vireessä ollut Huhtala. Maalin syöttäjiksi merkittiin jälleen kerran Matti Kuparinen ja Ryan Caldwell.

TPS:n selkäranka napsahti maalin jälkeen lopullisesti poikki. Edellisestä maalista ehti kulua vain reilut kaksi ja puoli minuuttia, kun Tuomas Santavuori surffaili turkulaisuolustuksen läpi ja iski kiekon seitsemännen kerran kotijoukkueen maaliin.

Vierasjoukkue Ässät kaunisteli ottelun lukemia vielä kertaalleen. Veli-Matti Savinainen iski illan kolmannen osumansa ottelussa tehot 1+3 iskeneen Tommi Huhtalan ja tehot 0+4 syötelleen Matti Kuparisen syötöistä.

 

”Tämä on häpeällistä”

TPS:n päävalmentaja Jukka Koivu oli ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa todella pettynyt itseensä ja joukkueeseensa.

- Meillä oli todella huono valmistautuminen jokaiseen erään. Otan sen ehdottomasti omalle kontolleni - täysin ilmeetöntä pelaamista 6 000 maksavan ihmisen edessä. Tämä on häpeällistä. Mutta niin kuin sanoin, niin tämä tulee ehdottomasti minun kontolleni.

Jukka Koivu sääli tilaisuudessa etenkin Atte Engrenin tilannetta.

- Engren jätettiin täysin yksin, ihan yksin. Ei Atte saanut minkäänlaista apua pelaajilta. Maalin edestä hakattiin kuusi maalia. Pelaaja, joka on pitänyt meitä kuutisen viikkoa pystyssä ja sitten kaveri jätetään täysin yksin. Se tässä ottaa päähän.

Ottelun videot:

 

Tilastot

10.35 1-0 Virtala (Raboin)

10.45 2-0 Suominen (Grand-Pierre, Vittasmäki)

11.39 2-1 Caldwell (Uusitalo, Uusikartano) YV

21.10 2-2 Savinainen (Huhtala, Kuparinen)

35.14 3-2 Raboin RL

39.05 3-3 Zaborsky (Caldwell, Armia)

43.22 3-4 Sillanpää

44.03 3-5 Savinainen (Huhtala, Kuparinen)

47.46 4-5 Hattunen (Nordlund, Engren) YV

52.06 4-6 Huhtala (Kuparinen, Caldwell)

54.34 4-7 Santavuori (Sillanpää)

58.45 4-8 Savinainen (Huhtala, Kuparinen)

Atte Engren TPS 19+12+10=41

Juha Järvenpää Ässät 4+0+0=4

Eero Kilpeläinen Ässät 8+4+11=23

TPS 5x2 min

Ässät 4x2 min

Yleisö: 5 632

Teksti

 

Marko Ollonqvist