Seuraava kotiottelu
TPS - HPK TO 21.3. 18:30 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2010 - 2011

Kärpät - TPS

4-3
TI 22.2.2011
Oulun Energia Areena

Otteluraportti: Kärpät - TPS 22.2.2011

Kärpät - TPS 4-3 JA.

 

TPS kaatui taistellen

TPS taisteli lukuisista poissaoloista huolimatta Oulussa karhun lailla, mutta lopulta Kärpät korjasivat kaksi pistettä, TPS:n joutuessa tyytymään yhteen.

Ottelu lähti käyntiin Kärppien hallinnassa ja Atte Engren oli alusta lähtien täystyöllistetty. TPS:llä oli vaikeuksia saada peliään käyntiin ja kotijoukkue Kärpät painoi kiekon kerta toisensa jälkeen turkulaisjoukkueen alueelle.

Jo alusta alkaen oli kuitenkin nähtävissä, että Kärppä-maalivahti Ville Hostikka oli hyvin epävarma, eikä missään tapauksessa Engrenin tasolla. Harvat laukaukset, joita TPS sai kohti maalia, Hostikka pompotti jatkuvasti.

Huolimatta Kärppien kovasta painostuksesta, avauserässä nähtiin ainoastaan yksi maali. Siitä vastasi kotijoukkue Oulun Kärpät, pelikellon näyttäessä aikaa 09.21.

Maali syntyi kun Kärpät toimitti kiekon maalin eteen. Engren pysäytti laukauksen, mutta kiekko jäi pelattavaksi. Pitkän härdellin päätteeksi Kärppien Kamil Kreps kävi survomassa kiekon ja Engrenin maalinperukoille. Tuosta maalista riittäisi puhuttavaa pidemmäksikin aikaa, sillä tilanne olisi pitänyt viheltää jo aikapäiviä sitten poikki. TPS-pelaajat kyseenalaistivat maalin, mutta tuomarit eivät ja näin oululaisjoukkue johti ottelua 1-0.


Uudestisyntynyt TPS

TPS oli toiseen erään tultaessa huomattavasti pirteämmällä pelituulella. Jukka Koivu oli omien sanojensa mukaan painottanut pukukopissa erityisesti joukkueen keskialueen pelaamista ja se näkyi.

Kotijoukkue oli ajoittain hätää kärsimässä, kun TPS ohjasi Kärppien pelin ansaan, niin sanotulla trap-pelaamisella. Tämän myötä TPS pystyi katkaisemaan kotijoukkueen hyökkäyksiin lähdöt ja vaikeuttamaan oululaisten avauspeliä. Seurauksena oli se, että TPS pääsi vaarallisiin kiekon riistoihin ja sitä myötä myös hyviin hyökkäyspään tilanteisiin.

Tulostaululla ei kuitenkaan tapahtunut muutosta. Kärpät oli ahdingossa, mutta joukkue kesti TPS:n rynnistyksen, huolimatta kiekkoja koko illan pompotelleesta maalivahti Ville Hostikasta.

Myös TPS-päädyssä nähtiin muutamia todella vaarallisia tilanteita, mutta Atte Engren oli tuttuun tapaansa huikeassa vireessä ja mies venyi ilmiömäisiin torjuntoihin.

 

 

 

 

Tasatahtia

Ottelun kolmas erä oli selkeästi ottelun vauhdikkain, maalirikkain ja sen myötä myös jännittävin. Maaleja nähtiin yhteensä viisi kappaletta, joista ensimmäisen iski vierasjoukkue TPS.

Kärppien ylivoimapeli oli tehotonta ja todella vaisua. Lepsun ylivoimapelin myötä turkulaisjoukkue iski alivoimalla. Marko Virtala karkasi kiekonriiston seurauksena 2-1-hyökkäykseen kultakypärää päässään Antti Erkinjuntin loukkaantumisen seurauksena kantaneen puolustaja Markus Nordlundin kanssa. Kaksikko pelasi jäljelle jääneen Kärppä-puolustajan ulos tilanteesta ja Nordlund ohitti Virtalan poikittaissyötöstä maalivahti Hostikan, tarkalla laukauksellaan ylänurkkaan.

TPS sai entistä paremmin ottelun juonesta kiinni ja edellisestä osumasta ehti kulua aikaa vain reilut viisi minuuttia, kun vierasjoukkue siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon. Turkulaisjoukkue pelasi ylivoimaa ja ylivoimapyörityksessä näkyi selkeästi se, että joukkue oli ehtinyt viimeinkin keskittymään myös ylivoimapelin lainalaisuuksiin.

Kiekkoa liikuteltiin tarpeeksi kauan, kunnes se päätyi poikittaissyöttönä jälleen hyökkääjänä pelanneen Garrett Raboinin lapaan. Mies laukoi suoraan syötöstä ja lavasta lähtenyt maatiainen painui helpohkon oloisesti Kärrpä-vahti Hostikan haaroista sisään.

Kärpät kuitenkin vastasi välittömästi. Jens Skålberg kaatui omalla alueellaan ja Ivan Huml nappasi kiekon. Tshekkihyökkääjä syötti kiekon välittömästi maanmiehelleen Petr Tenkratille, joka vapautti niin ikään tshekkipuolustaja Jan Snopekin maalintekoon.

Seuraavaksi oli kotijoukkue Kärppien siirtyä johtoasemaan. Mikko Alikoski vapautti pitkällä syötöllään Juho Keräsen läpiajoon ja mies viimeisteli upeasti. Maalin myötä alkoi jo näyttää siltä, että TPS lähtee tyhjin käsin takaisin lentomatkalle.

TPS haki kuitenkin tosissaan tasoitusosumaa ja pitkän pyörityksen päätteeksi turkulaiset onnistuivat viemään ottelun jatkoajalle, kellojen seisahtuessa aikaan 56.20. Kiekko jäi pyörimään TPS:n kovan painostuksen seurauksena Kärppä-maalin eteen. Pitkän taistelun jälkeen Joonas Järvinen nappasi kiekon, kiersi maalin ja ohitti vanhanaikaisella maassa maanneen Hostikan.

 

Karvas tappio

Kärpät tuli tasoitusmaalista sisuuntuneena jatkoajalle ja ratkaisi ottelun ajassa 61.41. Tuomas Suominen menetti kiekon vaarallisesti omalla alueella Pavel Rosalle. Varjojen mailla koko kauden vaellellut tshekki siirsi kiekon viivaan Ilkka Mikkolalle, jonka laukauksen ohjasi taidokkaasti ilmasta sisään puolustaja Mikko Lehtonen. Jatkoaikatappion lisäksi joukkueelle toi lisäharmia Tomas Plihalin loukkaantuminen.

TPS-päävalmentaja Jukka Koivu ei halunnut selitellä tappiota, mutta TPS-legendaa harmitti etenkin ottelun avausmaali.

- Kyllä isot herrat saisivat taas katsoa ja kertoa oman mielipiteensä avausmaalista. Se oli meille valtava takaisku ja, kun itseluottamus ei ole muutenkaan huipussaan, oli siitä vaikea nousta. On se kummallista, jos Kärpät eivät tuollaisella nipulla pärjää ilman apuja.

 

- Täytyy olla kuitenkin tyytyväinen pisteeseen, sillä Kärpät on loistava joukkue ja tämän illan peli olisi voinut päättyä miten tahansa.

Kovassa maalivireessä viilettävä Joonas Järvinen oli Koivun kanssa samoilla linjoilla.

- Molemmat joukkueet iskivät vuorotahtiin maaleja. Peli olisi voinut päättyä kuinka tahansa.

Huolimatta kovasta maalivireestään, Järvinen ei ole ollut kovinkaan tyytyväinen pelaamiseensa.

- Onhan se hienoa iskeä maaleja ja kyllähän se hiukan nostaa itseluottamusta. Mutta toisaalta, omiin tuntuu kolisevan samaa tahtia maaleja, kun olen kentällä, joten plus/miinus-saldo näyttää puhdasta nollaa.

 

Lentävä lähtö

Turkulaiset matkasivat Oulun vieraspeliin lentämällä ja tuntuivat olevan asiasta todella mielissään.

- Kyllähän se on huomattavasti helpompaa. Tärkeää on, ettei tarvitse istua bussissa montaa tuntia ja tappaa hotellilla aikaa, sillä se on sekä henkisesti että fyysisesti raskasta, Joonas Järvinen totesi.

Myös Jukka Koivu oli varsin tyytyväinen, ettei näin pitkää matkaa tarvinnut taittaa linja-autolla.

- Jos olisimme tulleet tänne bussilla, se olisi tarkoittanut yhtä unetonta vuorokautta. Nyt sitä ei tule ja se näkyy varmasti torstain KalPa-ottelussa. Uskon sen näkyvän kokonaisuudessaan tämän viikon otteluissa ja vielä ensi viikollakin, Koivu totesi Oulun lentokentällä.

Järvinen uskoi sen näkyneen jo Kärpät-ottelussa.

- Kyllä se varmasti näkyi jokaisen otteissa. Jos olisimme tulleet tänne bussilla, en usko, että olisimme ottaneet täältä pistettä. Minun peliini se ainakin vaikutti.

 

Ottelun videot:

 

 

 

 

Tilastot

 

09.21   1-0   Kreps (Donskoi)

41.02   1-1   Nordlund (Virtala, Raboin) AV

46.29   1-2   Raboin (Nordlund, Birner) YV

49.22   2-2   Snopek (Tenkrat, Huml)

53.32   3-2   Keränen (Alikoski, Mikkola)

56.20   3-3   Järvinen

61.41   4-3   Lehtonen (Mikkola, Rosa)

Ville Hostikka Kärpät 8+7+7+0=22

Atte Engren TPS 13+11+11+2=37

Kärpät 3x2 min

TPS 3x2 min

 

 

Teksti

 

Marko Ollonqvist