Seuraava kotiottelu
TPS - HPK TO 21.3. 18:30 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2010 - 2011

Ilves - TPS

2-4
TO 27.1.2011
Hakametsän jäähalli

Otteluraportti: Ilves - TPS 27.1.2011

Ilves - TPS 2-4 (1-2, 1-0, 0-2)

TPS kävi kostoreissulla - jumbosija jäi menneisyyteen

TPS paikkasi tammikuun alussa kärsityn kotitappion Ilvekselle, hakemalla pisteet Tampereelta lukemin 2-4. Illan hahmoja olivat Atte Engren, Janne Hauhtonen ja Tuomas Suominen. Voitollaan TPS nousi häntäpäässä Pelicansin ohitse.

Janne Hauhtonen peräänkuulutti turkulaisjoukkueelta taistelutahtoa ja sisua, Jukka Koivun astuttua TPS:n päävalmentajaksi. Tämän päivän ottelussa Hauhtonen nousi itse ottelun avainhahmoksi, iskien tehot 1+1 ja ottelun voittomaalin.

Jukka Koivu onkin saanut TPS:n voittamaan pelejä peliesityksistä huolimatta. Se on aina hyvän joukkueen merkki. Ilves-ottelu olikin tosin jo paljon parempi kuin edellinen Hämeenlinnassa pelattu finaalien uusinta.

Joukkueen tekemisestä huokuu tällä hetkellä täysin erilainen olemus, kuin missään vaiheessa aiemmin kuluvaa kautta. Terve itseluottamus on palannut TPS-pelaajien päähän ja joukkueen viimeistely on ensiluokkaista. TPS tuleekin olemaan loppukaudesta todellinen kiusankappale jokaiselle joukkueelle.

TPS aloitti vahvasti

TPS:ltä puuttui illan ottelusta joukkueen ykköspakkipari Markus Nordlund-Steve McCarthy, jotka molemmat loukkaantuivat tiistaina pelatussa HPK-ottelussa. Se ei kuitenkaan näkynyt millään tavalla joukkueen otteissa ja ajassa 09.08 Veli-Matti Vittasmäki vei vierasjoukkue TPS:n johtoon, Nordlundin saappaisiin istutetun Markus Palmrothin syötöstä. Toisena syöttäjänä maaliin merkittiin Tomas Plihal.

TPS jatkoi maalin jälkeen vahvasti. Vierasjoukkueen 0-2- johto-osuma olikin yksi koko kauden kauneimmista. Viime aikoina vahvassa pelivireessä ollut Jussi Tapio kynäsi koko Ilves-puolustuksen täydellisesti solmuun ja vapautti jenkkipuolustaja Garrett Raboinin maalintekoon, kellon näyttäessä aikaa 13.29. Toisen syötön maaliin antoi Hämeenlinnassa kaksi maalia iskenyt Mario Valery-Trabucco.

Ottelun avauserä oli kaikin puolin tasainen. TPS kontrolloi peliä kuitenkin vakuuttavasti ja näyttikin siltä, että erätauolle lähdetään turkulaisjoukkueen kahden maalin johtoasemassa.

Ilves oli kuitenkin eri mieltä, eikä tamperelaisten maali varmasti miellyttänyt TPS-päävalmentaja Jukka Koivua. Koivu manasi tiistain HPK-ottelun erätauolla TPS:n purkukiekkoja, jotka suuntautuivat jatkuvasti katsomoon. Sama tapahtui nyt Garrett Raboinin toimesta ja Ilves iski välittömästi ylivoiman päätyttyä. Ilves-kapteeni Pasi Määttänen sai kiekon maalin nurkalle ja ujutti limpun sisään Atte Engrenin selän kautta.

 

Vaikea toinen erä

TPS:n otteet heikkenivät merkittävästi toiseen erään lähdettäessä. Liekö taustalla Ilveksen avauserän loppuun iskemä avausosuma vai mikä, mutta etenkin turkulaisjoukkueen kurinalaisuus oli kateissa.

Illan ottelussa tehot 1+1 iskenyt Sami Venäläinen, lähti kaksiminuuttiselle kampituksesta, ajassa 30.36. Olikin jälleen TPS-vahti Atte Engrenin vuoro nousta esiin ja sen hän myös teki. 22-vuotias maalivahti pysäytti Ilveksen maalintekoyritykset kerta toisensa jälkeen, upeaakin upeammilla torjunnoilla.

Kaikkeen ei kuitenkaan Engrenkään pysty ja Ilves tasoitti ajassa 36.07, jälleen erän loppupuolella. Palmroth joutui koukkimaan Ilves-ylivoiman aikana maalintekoyritykseen päässyttä Toni Rajalaa. Tilanteesta vihellettiin Ilvekselle rankkari, eikä Rajala erehtynyt. Mies taituroi todella kauniin osuman, ohittaessaan upeiden harhautusten päätteeksi Engrenin ja siirtämällä kiekon rystyltä ylänurkkaan.

 

Koivun opit alkavat näkyä

TPS tuli ottelun kolmanteen erään samanlaisella draivilla kuin ensimmäiseen. Jukka Koivu oli erätauolla lypsänyt turkulaispelaajien päähän aimo annoksen itseluottamusta ja se näkyi jäällä. TPS ajoi hanakasti Ilves-maalille, eikä mustelmiakaan kaihdettu.

Paras esimerkki tästä nähtiinkin, kun ottelun päätöserää oli takana vain reilut pari minuuttia. Tamperelaisille varsin tuttu Sami Venäläinen laukoi ja maalin eteen parkkeerannut Janne Hauhtonen ohjasi vierasjoukkueen jälleen johtoon.

Ottelun edetessä kohti loppuaan Ilves painoi väkisin kiekon TPS-päätyyn ja aloitti takaa-ajon. Etenkin Ilveksen nuorisoketju Toni Rajala-Matias Myttynen-Joonas Rask oli vireessä, mutta yksi mies oli kuitenkin liikaa myös heille. Atte Engren jatkoi TPS-maalilla loistavia otteitaan, pysäyttäen useita loistavia maalipaikkoja upeilla torjunnoillaan.

TPS-puolustus kesti ottelun loppuun saakka mallikkaasti ja ottelun lopullinen ratkaisu syntyi ajassa 59.43. Ilves oli vetänyt Miika Wiikmanin pois maalinsuulta ja haki ratkaisua ilman maalivahtia. Se kuitenkin kostautui, kun Sami Venäläinen latasi kiekon tyhjään maaliin. Syöttäjäksi osumaan merkittiin hyvinkin ratkaisevassa roolissa ollut Janne Hauhtonen.

 

”Toinen taisteluvoitto”

Jukka Koivu oli ottelun jälkeen tyytyväinen joukkueensa pelaamiseen.

- Toinen tällainen taisteluvoitto putkeen. Ei pelillisiä hienouksia kuin hetkittäin ja ajoittain, mutta totta kai olen äärettömän tyytyväinen kolmeen pisteeseen, Koivu kertoi Nelosen haastattelussa.

Koivun mukaan Ilves oli ottelussa hallitsevampi osapuoli.

- Ilves ansaitsi täysin kavennus- ja tasoitusmaalit. He tulivat vaihto toisensa jälkeen kaikkien viisikoiden voimin kovaa päälle, mutta täytyy myöntää, että meillä oli jälleen tuuria mukana, kun saatiin iskettyä erän alkuun nopeasti se johtomaali.

Kysyttäessä Koivulta, mihin hän on tyytyväinen joukkueensa peliesityksissä, sanoma oli varsin selvä.

- Olen todella tyytyväinen joukkueen taisteluun. Tietenkin, jos pelillisiä seikkoja katsotaan, niin olen tyytyväinen siihen, että me pyritään pelaamaan kiekkoa koko ajan ylöspäin, eikä joka ainoan avauksen jälkeen palauteta kiekkoa takaisin alas.

Maalikooste:

 

Tilastot

09.08 0-1 Vittasmäki (Palmroth, Plihal)

13.29 0-2 Raboin (Tapio, Valery-Trabucco)

18.48 1-2 Määttänen (Kesä, Korhonen)

36.07 2-2 Rajala YV. RL

42.21 2-3 Hauhtonen (Venäläinen, Suominen)

59.43 2-4 Venäläinen (Hauhtonen) TM

Miika Wiikman Ilves 10+5+9=24

Atte Engren TPS 9+15+9=33

Ilves 3x2 min

TPS 5x2 min

Teksti

Marko Ollonqvist