Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2009 - 2010

TPS - SaiPa

5-2
TI 2.2.2010
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - SaiPa 2.2.2010

TPS - SaiPa 5-2

 

TPS kaatoi SaiPan ylivoimalla

TPS oli tänään pulassa SaiPan kanssa viidellä viittä vastaan pelattaessa, mutta turkulaisten loistava erikoistilannepelaaminen riitti tuomaan täydet kolme pistettä. Tomas Plihalin hattutempun siivittämänä loppulukemat olivat TPS:lle 5-2.

Vaisu, vaisumpi, TPS

Ottelun ja erän alkuminuutit mentiin vahvasti keltamustissa väreissä. SaiPa loi painetta TPS-päätyyn, ja Antti Halonen joutui koukkimaan itselleen kaksiminuuttisen. SaiPa loi tilanteita, mutta kunnolliset laukaukset jäivät puuttumaan ja Atte Engren selvisi maalillaan helpolla.

Hiukan ennen seitsemättä peliminuuttia TPS:lle tarjoutui ylivoimamahdollisuus. Paras paikka siunaantui kuitenkin SaiPalle ja Joni Tuomiselle, kun mies karkasi TPS-puolustuksen huolimattomuuden seurauksena läpiajoon. Engren kuitenkin venyi loistavaan torjuntaan, ja TPS-maali säilyi koskemattomana.

Omat paikkansa oli kuitenkin turkulaisjoukkueellakin, joista paras Antti Erkinjuntilla. Mies kahvitti SaiPa-puolustuksen ja Ville Hostikan, mutta hänet kaadettiin, minkä seurauksena oli jäähy. Tilanteesta seuranneella ylivoimalla Sami Venäläinen pääsi loistopaikkaan maalinedustalle, mutta sohi kiekon niukasti ohi. Ensimmäinen erä oli kokonaisuudessaan SaiPan ja turkulaisten oli kiittäminen SaiPa-hyökkääjiä ja etenkin Engreniä taukolukemista 0-0.

TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen ei ollut tyytyväinen näkemäänsä.

- Kyllä alku oli täysin hakemista. SaiPa vei peliä ja me pidettiin suurin piirtein peukut pystyssä, ettei ne onnistu maalinteossa.

 


Vuoristorataa

Erän alku mentiin vahvasti päästä päähän, mutta molemmat maalit säilyivät koskemattomina, aina 25 minuutille saakka. Lappeenrantalaisten ylivoimapeli koitti ja Saipa iski. Sami Venäläiselle tuomittiin hiukan kyseenalainen jäähy ja ajassa 25.06 kiekko oli TPS-maalissa. Shayne Toporowski otti aloitusvoiton ja kiekko päätyi Tuomisen lapaan. Tuominen laukoi ja laukauksen ohjasi ohi Engrenin SaiPa-paidassa toista otteluaan pelannut Carlo Grünn.

Ottelun toista maalia saatiin odotella aina 34 peliminuutille saakka. Petr Pohl kiersi hienosti laidalta keskelle, syötti maalintekosektorille Anssi Löfmanille ja taululla komeili vierasjoukkueelle komeat lukemat 0-2. Jäähyjä jaettiin vuoron perään ja heti maalin jälkeen vuoro ylivoimapelistä siirtyi TPS:lle ja turkulaisjoukkue iski. Ilari Filppula piti kiekkoa rauhallisesti p-pisteen tuntumassa, pelasi alle Lee Sweattille ja jenkkipakin terävä laukaus painui vastustamattomasti ohi SaiPa-vahti Hostikan.


Ajassa 38.06 TPS nousi tasoihin. Nyt oli Tomas Plihalin vuoro viimeistellä Filppulan esityöstä. Filppula piti kiekkoa tutusti p-pisteellä, katsoi rauhassa ja antoi keskelle syötön Plihalin lapaan. Tshekki kiitti ja kumarsi, liruttaen kiekon Hostikan jalkojen välistä maaliin.

Suikkaselle oli varsin selvää, miksi joukkue nousi toisessa erässä mukaan peliin.

- Toisen erän loppuun päätettiin yksinkertaistaa peliä. Heitettiin Venäläinen maalille ja ruvettiin laukomaan. Sitte tilanne oli se 2-2.

 


 

Erikoistilanteet kaiken A ja O

Heti erän alkuun TPS karkasi 3vs.1 hyökkäykseen. Michal Birner syötti Plihalille, joka jatkoi Erkinjuntille, mutta mies suti kiekon puolityhjästä maalista yli. Maalinteko tasamiehityksellä vaikutti olevan TPS:lle liian vaikeaa, mutta ylivoima kuitenkin toimi loistavasti. TPS siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon, illan kolmannella ylivoimamaalillaan. Asialla oli jälleen sama kolmikko kuin edellisessäkin osumassa. Filppula pelasi kiekon Sweattille, jonka laukauksesta seuranneen irtokiekon siirsi maaliin toistamiseen Plihal.

Seuraavaa osumaakaan ei tarvinnut kauaa odotella. Plihal ja Max Kolu karkasivat 2vs.1 hyökkäykseen, mutta Kolun laukaus suuntautui ohi maalin. Plihal kuitenkin poimi kiekon päätylaudoista, ajoi maalille ja nosti kiekon tyylikkäästi ohi Hostikan. Plihalin hattutemppu oli näin valmista kauraa ajassa 46.49.


SaiPa lähti kolme minuuttia ennen loppua hakemaan kavennusosumaa pienellä riskillä. Vierailijoilla oli ylivoimatilanne ja lisäksi SaiPa-päävalmentaja Ari-Pekka Selin, päätti ottaa Hostikan maalinsuulta pois. Riski ei kuitenkaan tällä kertaa kannattanut, kun Antti Erkinjuntti iski viimeisen niitin Birnerin syötöstä tyhjään maaliin.

Suikkanen oli tyytyväinen täyteen kolmeen pisteeseen, etenkin kun joukkueessa riehuu melkoinen flunssa-aalto.

- Plihal heitti uskomattomat kolme pussia ja Filppula neljä syöttöpistettä, huolimatta kuumetaudista. Lisäksi joukkueen kokoonpano eli viä ottelun alla. Aamulla Suomisen (Tuomas) piti pelata ja Erkinjuntin ei, mutta en tiä, millä tavalla tartunta on sitte poikien välillä siirtyny, kun iltapäivällä asia käänty täysin päinvastaiseksi, Suikkanen vitsaili voitokkaan ottelun jälkeen.

Ottelun videot:

 

Tilastot:

25.06 0-1 Grünn (Tuominen, Toporowski) yv.

34.43 0-2 Löfman (Pohl, Kaksonen)

35.44 1-2 Sweatt (Filppula) yv.

38.06 2-2 Plihal (Filppula, Sweatt) yv.

44.07 3-2 Plihal (Sweatt, Filppula) yv.

46.49 4-2 Plihal (Kolu, Vittasmäki) av.

59.31 5-2 Erkinjuntti (Birner, Filppula) tm.

 

Torjunnat:

Engren 8+14+11=33

Hostikka 7+10+6=23

 

Jäähyt:

TPS 6x2 min

SaiPa 7x2 min

 

Muut tulokset:

HIFK – KalPa 2-5 (0-1, 2-2, 0-2)

JYP – Pelicans 2-5 (0-2, 2-2, 0-1)

Lukko – HPK 2-4 (0-1, 1-1, 1-2)

Tappara – Blues 2-3 vl. (1-1, 1-0, 0-1)

Ässät – Kärpät 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)

Teksti:


Marko Ollonqvist