Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2009 - 2010

TPS - Lukko

2-3
TI 17.11.2009
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - Lukko 17.11.2009

TPS – Lukko  2 – 3

Lukko jälleen liian kova

TPS taipui Rauman Lukolle tiukan kamppailun jälkeen. TPS:n kannalta ottelun positiivisinta antia olivat Tomas Plihalin ja Ville Vahalahden vahvat esitykset.

Tiistai-iltana Turussa iskivät yhteen kauden ehkä kaksi suurinta yllättäjää. Liigaa ylivoimaisesti johtava Rauman Lukko sekä hyvin kautensa aloittanut TPS. Ottelun alku osoitti sen, mikä myös tilastoista näkyy. Ottelu alkoi vahvalla Lukko-pyörityksellä, ja TPS oli helisemässä nopeiden raumalaisten vyöryessä kohti David Leggion vartioimaa maalia.

Ottelun ensimmäistä maalia ei tarvinnutkaan odotella kovin pitkään, sillä vajaan neljän minuutin jälkeen Leggio joutui kaivamaan kiekon ensimmäistä kertaa selkänsä takaa. Lukon vaarallinen ykkösnyrkki iskeytyi suoraan turkulaisten kasvoihin, kun Janne Keränen ohjasi kiekon ensin kohti maalia ja siirsi sen lopulta Leggion torjunnasta maaliin. Seuraava vaihto näytti siltä, että jatkoa on luvassa. TPS-puolustus kuitenkin kesti.

Turkulaiset pääsivät peliin kunnolla mukaan, kun Harri Tikkaselle vihellettiin jäähy. Kiekkoa siirreltiin puolelta toiselle, mutta varsinaiset maalipaikat jäivät näkemättä. Sama kaava toistui myös, kun Kurtis McLean istui kaksiminuuttista poikittaisesta mailasta. Lukko taasen pääsi kokeilemaan ylivoimansa tehokkuutta erän lopulla, kun Michal Birner komennettiin jäähyaitioon huitomisesta. Turkulaisten alivoima oli kuitenkin vähintään yhtä hyvää kuin raumalaistenkin, ja maalit jäivät tekemättä.


 

TPS pääsee mukaan

Toinen erä oli TPS:n kannalta murheellinen, sillä erän alussa kapteeni Aki Berg joutui jättämään kaukalon loukkaantumisen vuoksi. Kyseessä on vanha tuttu polvivamma, joka vihoittelee jälleen. Vamman vakavuutta ei vielä tiedetä.

Maalintekoa toisessa erässä jatkoi Lukko. Yksi kauden ehkä tyylikkäimmistä osumista syntyi ajassa 26.45, kun Miikka Tuomainen karkasi läpiajoon. Tuomainen ajoi TPS-maalin kulmalle, käänsi selkänsä ja syötti rystyllä kiekon maalin eteen, josta sen maaliin napautti sairaslistalta palannut Justin Morrison. TPS ei kuitenkaan antanut periksi, ja seuraavat 10 minuuttia olivat turkulaisten. TPS:n ensimmäinen osuma nähtiin erän puolessa välissä. Markus Nordlund antoi loistavan läpisyötön, ja pirteästi esiintynyt Tomas Plihal ohitti hienolla harhautuksella Petri Vehasen. TPS näytti saaneen juonenpäästä kiinni.


Erän loppupuolella nähtiin hyvin kyseenalainen tuomio, kun Antti Haloselle vihellettiin 2+10 minuuttia päähän kohdistuneesta taklauksesta. Videolta näkyi selvästi, kuinka Lukko-pelaaja luisteli suoraan päin Halosta pää alhaalla.

Myös TPS:n pävalmentaja Kai Suikkanen ihmetteli Halosen tuomiota.

- Jos kaukalon pienin mies luistelee pää alhaalla, niin kai se taklaus osuu vähän päähän, Suikkanen ihmetteli.

- Ei tätä sääntöä ole varmaan kehitetty sen takia, että tuolla luisteltaisiin kyyryssä, hän lisäsi.

Tämän ylivoiman Lukko käytti hyödykseen. Tommi Kovasen viivalaukaus muutti suuntaa Joonas Järvisen jalasta ja pomppi ohi hölmistynen Leggion. Erätauolle lähdettiin Lukon 1-3-johdossa.

Vahalahden paikat

Kolmannen erän alku ei tarjonnut tilastoihin muuta merkintää kuin yhden jäähyn. Tilanteita nähtiin molemmissa päissä, mutta viimeistely ei onnistunut. Ville Vahalahti sai mahdollisuuden kokeilla maalintekoa lempipaikaltaan, kun kiekko tippui aivan maalinkulmalle, ja edessä oli tyhjä maali. Petri Vehanen onnistui kuitenkin peittämään ”Vahan” laukauksen olkapäällään.

Erän loppupuolella TPS sai mahdollisuuden pelata lähes minuutin 5-3-ylivoimaa. Tässä kohdassa päävalmentaja Kai Suikkanen päätti ottaa aikalisän. Tätä ylivoimaa TPS ei hukannut. Ville Vahalahti katsoi, mietti ja laukoi kiekon verkon perukoille. TPS tuli jälleen peliin mukaan, mistä myös turkulaisyleisö syttyi, ja TPS-huudot täyttivät Turkuhallin. Vahalahdella oli vielä muutama loistava paikka tuoda peli tasoihin, mutta paikat jäivät käyttämättä.


- Olisihan siinä ollu paikka tehdä toinen pussi, mutta ei ollu taito tai onnen jumalat kohdallaan, Suikkanen kertaili ottelun loppua.

TPS yritti viimeisellä minuutilla vielä ilman maalivahtia, mutta voitto karkasi Raumalle yhden maalin erolla. Edelliseen Lukko-kamppailuun verrattuna TPS:n peli oli kuitenkin huomattavasti pirteämpi. Tällä kertaa Lukko sai totisesti taistella pisteistä. TPS jäi kuitenkin tyhjin käsin.

- Harmittaa tietysti, kun turpaan tuli, mutta täytyy olla ylpee viimesestä erästä. Pelattiin ihan hyvä peli sarjan ylivoimaisinta joukkuetta vastaan.

- Peli olisi kuitenkin ollut voitettavissa, TPS-käskijä harmitteli.

Ottelun videot:

Tilastot:

03.43 0 – 1 Keränen (Morrison, Pettinen)

26.45 0 – 2 Morrison (Tuomainen, Honkaheimo)

29.59 1 – 2 Plihal (Nordlund, Järvinen)

38.55 1 – 3 Kovanen (Cook, Petruzalek) YV

54.41 2 – 3 Vahalahti (Halonen)

Torjunnat:

Leggio: 10+7+3=20

Vehanen: 7+8+5=20

Jäähyt:

TPS: 4x2min + 10min

Lukko: 7x2min

Yleisöä 6329

 

Kierroksen muut ottelut:

Blues – Ilves 2 – 1 (0-0, 0-0, 2-1)

Ässät – HPK 2 – 1 (0-1, 1-0, 1-0)

Teksti:

 


Henri Saloranta