Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2009 - 2010

TPS - Lukko

4-1
PE 11.12.2009
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - Lukko 11.12.2009

TPS – Lukko 4-1

TPS kaatoi sarjakärjen

Turkulaisryhmä kaatoi vierailija Rauman Lukon isännän ottein. TPS:n voitto perustui ennen kaikkea vahvaan puolustus- ja maalivahtipelaamiseen.

 

Jääkiekkoa isolla J:llä

TPS esitteli tänään kotiyleisölle uuden hankintansa Aatu Hämäläisen. Jo ensimmäisestä vaihdosta lähtien oli havaittavissa KalPasta siirtyneen hyökkääjän vahva pelinopeus ja -rohkeus. Avausmaalikaan ei ollut kaukana, kun mies kikkaili jo ensimmäisessä vaihdossaan koko Lukko-puolustuksen sekaisin ja ajoi maaliin eteen. Lukon ruotsalaisvahti Mikael Tellqvist kuitenkin pysäytti nuorukaisen yrityksen.


Aatu Hämäläinen kulmaväännössä. Kuva: Henri Saloranta

Huolimatta rauhallisesta alusta avausmaali nähtiin jo kolmen minuutin pelin jälkeen ja kauniilla tavalla. Ilari Filppula toi kiekon taitavasti Lukon alueelle ja syötti takaa nousseelle Ville Vahalahdelle, joka laukoi kiekon tarkasti takanurkkaan.

Turkulaisryhmän toistakaan ei kauaa tarvinnut odotella. Viime pelit keskushyökkääjänä Tomas Plihalin loukkaantumisen myötä pelannut Michal Birner kaivoi aloitusvoiton, ja Antti Halosen terävä laukaus ohitti voimattoman Tellqvistin. Maalin jälkeen pelin painopiste siirtyi turkulaispäätyyn. Atte Engren pelasi kuitenkin todella varmasti TPS-maalilla, eivätkä Lukko-hyökkääjät päässeet yllättämään raumalaislähtöistä maalivahtia.

TPS karkasi kolmen maalin johtoon ajassa 13.03 loistavan sommitelman päätteeksi. Tuomas Suominen jätti kiekon Markus Nordlundille, joka antoi loistavan poikittaissyötön Jarkko Hattuselle, eikä Hattunen erehtynyt tyhjän maalin ammottaessa edessä. Erän loppupuolella Lukolle tarjoutui kaksikin kavennusmahdollisuutta, kun Kurtis Mclean ja Janne Keränen pääsivät yrittämään ylivoimalla maalintekoa. Engren kuitenkin jatkoi loistavia otteitaan torjuen molemmat yritykset.

 
Atte Engren oli loistavassa vireessä. Kuva: Henri Saloranta

Ketut heräsivät koloistaan

Toisen erän ensimmäiset 7 minuuttia olivat hyvin rauhallista kiekon siirtelyä ja pelailua keskialueella, kunnes alkoi sarjajohtaja Lukon huikea pyöritys. Laukauksia sateli jatkuvalla syötöllä, eikä loistavasti pelanneen Engrenin nolla enää säilynyt. Ajassa 11.22 Tommi Kovanen purjehti laidasta keskelle ja laukoi. Engrenin torjunnasta pompannut kiekko päätyi Mcleanille, joka siirsi kiekon maaliin. Heti keskialoituksen jälkeen Lukon toinen osuma oli lähellä, kun Olli Palola ja Miikka Tuomainen pääsivät loistopaikkoihin. Engren oli kuitenkin jälleen ohittamaton.

12 minuutin kohdalla nähtiin TPS:n paras tilanne. Huikeasti viime peleissä esiintynyt Filppula nousi laidalta, harhautti Lukko-puolustajan loistavalla jalkakynällä ja yritti nostaa kiekon yli ”Hasek-asentoon” venyneen Tellqvistin. Tellqvist kykeni kuitenkin torjumaan Filppulan yrityksen.

 


Mikael Tellqvist ja "Hasekit". Kuva: Henri Saloranta

TPS oli koko toisen erän täydessä unessa, lukuun ottamatta erän kahta viimeistä peliminuuttia. TPS pääsi Harri Tikkasen jäähyn myötä ylivoimalle, joka pyörikin mallikkaasti. Laukauksia syntyi noin kymmenkunta, mutta huolimatta Tellqvistin hapuilevista otteista, Lukko kesti.

Puolustus on paras hyökkäys

Kolmanteen erään tuli aivan erinäköinen TPS. Jalat liikkuivat ja taklaukset vietiin loppuun saakka. Turkulaisilla oli myös loistavia maalipaikkoja, joista parhaat siunaantuivat Filppulalle ja Birnerille. Myös Lukolla oli omat paikkansa, mutta ensimmäiset 5 minuuttia mentiin pääasiassa mustavalkoisissa merkeissä.

Seitsemän minuutin kohdalla nähtiin todellinen Filppula-show. Mies hyöri ja pyöri Lukon alueella kuin herhiläinen ja lopulta Lukon Juhani Jasu joutui koukkimaan itselleen kaksiminuuttisen. Huolimatta turkulaisten ylivoimapelistä, lähempänä maalintekoa oli kuitenkin vierailija Lukko. Antti Laaksonen puski laidalta läpi ja lähetti loistavan poikittaissyötön maalin eteen nousseelle Lauri Tukoselle. Tukosen yritys pysähtyi kuitenkin Engrenin ”game saveriin”.

Kun maaleja ei tullut, kettupaidat tuskastuivat. Ajassa 17.06 ottelu oli käytännössä ohi, kun Charlie Cook otti kaksiminuuttisen. Cook joutui huitomaan puolittaiseen läpiajoon päässyttä Aki Uusikartanoa, ja tuomiona oli jäähy. TPS ei lähtenyt edes hakemaan ylivoimamaalia, vaan kotijoukkue keskittyi ainoastaan pitämään kiekon itsellään. Tämä toimi, ja puoli minuuttia ennen loppua nähtiin ottelun viimeinen niitti. Suominen hassutteli Lukko-puolustuksen pihalle ja vapautti Birnerin iskemään loppulukemat 4-1 tyhjään maaliin.

TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen oli silmiinnähden tyytyväinen voittoon ja koko joukkueen esitykseen.

- Ollaan keskitytty nyt hiukan enemmän puolustamiseen, koska omissa on ropissut viime aikoina liian paljon. Tänään koko joukkue puolusti loistavasti. Vanha totuus näköjään pätee: Mitä paremmin puolustat, sitä paremmin pääset hyökkäämään. Koko joukkueen tekeminen oli aivan loistavaa ja kruununa sille oli Engrenin loistava maalivahtipeli.

 

Näin voittoputki (kaksi voittoa putkeen) sai alkunsa ja sille haetaan jatkoa heti huomenna Tampereelta.

Ottelun videot:

Tilastot:

03.35 1-0 Vahalahti (Filppula, Venäläinen)

08.37 2-0 Halonen (Birner)

13.03 3-0 Hattunen (Nordlund, Suominen)

31.22 3-1 MacLean (Kovanen)

Torjunnat:

Engren 12+9+7=28

Tellqvist 5+15+4=24

Jäähyt:

TPS 3x2min

Lukko 6x2min

Muut tulokset:

HIFK-Ilves 4-3 (2-1 ,0-0, 1-2, 0-0) VL.

JYP-HPK 5-1 (3-0, 1-1, 1-0)

Teksti:

 

 


Marko Ollonqvist