Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2009 - 2010

TPS - Kärpät

1-2
TI 16.3.2010
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - Kärpät 16.3.2010


TPS nappasi elintärkeän pisteen

Illan ottelusta TPS:ltä puuttuivat loppukauden sivussa olevat Aki Berg, Antti Reivonen ja kokoonpanoluettelosta löytynyt David Beckham. Itse ottelu päättyi Kärpien voittoon jatkoajalla lukemin 1-2. Todella positiivinen asia oli kuitenkin se, että ottelusta irtosi piste, samalla kun Blues, Jokerit, Ässät ja Pelicans kompuroivat omissa otteluissaan. TPS:n pahin uhkaaja Tapparakin kaatoi Ilveksen vasta jatkoajalla.

Ottelun alku oli todella tarkkaavaista peliä. Tilanteita ei juurikaan nähty ja molemmat joukkueet keskittyivät kiekon kontrolloimiseen. Ensimmäiset varsinaiset tilanteet nähtiinkin vasta reilun kuuden minuutin kohdalla, Kärppien Antti Aarnion jäähyn myötä. Niin nähtiin myös ottelun avausmaali. Jens Skålberg lähti laukomaan viivasta, kiekko kimpoili miessumpussa Kärppä-maalin edessä, ja lopulta kiekko kimmahti Antti Halosen kautta Kärppävahti Tuomas Tarkin haaroista sisään.

Seuraavaksi tapahtui TPS-päädyssä. Kaksi TPS-puolustajaa, Joonas Järvinen ja Antti Halonen passitettiin molemmat jäähyaitioon 11 sekunnin sisään. Kärppien kahden miehen ylivoima oli kuitenkin varsin vaisua ja Kärppien harvat tilanteet päättyivät viimeistään David Leggion erinomaisiin torjuntoihin.

Kun jäähyilyn makuun oli päästy, lähti Aarnio jälleen jäähyboksiin. Tällä kertaa rangaistus oli muotoa 2+2min. TPS:n ylivoima näytti kuitenkin juuri samalta kuin Kärppien vastaava ja avauserä kokonaisuudessaan, eikä lisämaaleja nähty. Muutamat, vielä erän lopulla tulleet tilanteet TPS:n Leggio ja Kärppien Tarkki napsi haltuunsa varmasti, ja tauolle lähdettiin kotijoukkueen johtolukemissa 1-0.

Tappelu ja tasoitus

TPS pääsi toisen erän alkuun ylivoimalla ja saman tien myös Kärppien Mikko Lehtonen lähti jäähylle. Kahden miehen ylivoimaa kesti vain parisenkymmentä sekuntia, eikä yhden miehen ylivoimakaan tuottanut tulosta. Erikoistilanteen paras paikka siunaantuikin vieraiden Pavel Rosalle, mutta Leggio venyi hienoon jalkatorjuntaan.

Paine siirtyi hetkellisesti TPS:n päätyyn ja Leggio nappasi upeasti Kristian Kuuselan laukauksen räpyläänsä. Kärpiltä parasta osaamista esitti kolmikko, Rosa-Mika Viinanen-Lukas Kaspar, joka oli Kärppien kentällisistä oikeastaan ainoa, joka sai luotua painetta turkulaispäätyyn. Muuten peli pyöri vahvasti Kärppien päädyssä ja parhaat maalipaikat siunaantuivat Marko Virtalalle ja Tomas Plihalille. Tarkki jatkoi kuitenkin tarkkoja otteita maalillaan.

Tunteet kävivät kuumana pitkän aikaa ja lopulta lähti. Kuusela ja Plihal ottivat mittaa toisistaan keskiympyrässä ja nyrkki/painiottelun voitti Plihal. Molemmat pelaajat passitettiin suihkuun ja Plihalille määrättiin lisäksi kaksiminuuttinen tappelun aloittamisesta. Tilannetta seuranneella Kärppien ylivoimalla nähtiin myös maali. Mikko Lehtonen sai Pavel Rosalta loistavan syötön keskelle TPS:n aluetta ja Kärppäpakki laukoi kiekon varmasti ohi voimattoman Leggion. Kellot pysähtyivät aikaan 34.45. Tappelun ja maalin jälkeiset, erän viimeiset viisi minuuttia muistutti enemmän tai vähemmän ensimmäisen erän varovaista ja virheitä välttelevää peliä, ja tauolle lähdettiin tasalukemissa 1-1. 

Pitkän kaavan kautta

Erä lähti Kärppien osalta vauhdikkaasti liikkeelle. Kun hiukan vajaat kaksi minuuttia oli pelattuna, Kaspar tarjosi Mikko Lehtoselle loistavan paikan iskeä illan toinen osuma, mutta mies laukoi kiekon räikeästi yli maalin. Paine TPS:n päädyssä jatkui ja Lehtonen pääsi jälleen yrittämään maalintekoa. Leggio torjui laukauksen ja siitä seuranneessa irtokiekossa oli ensimmäisenä kiinni Mikko Alikoski. Leggio kuitenkin torjui Alikoskenkin yrityksen ja lukemat säilyivät ennallaan.

Paine turkulaispäädyssä kasvoi entisestään, kun TPS:n Virtala otti kakkosen kaadettuaan Pekka Saarenheimon nurin. Kärpät pelasi kuitenkin huomattavasti paremmin tasaviisikoin, kuin ylivoimalla, ja TPS selvisi alivoimastaan varsin helpolla. Pelissä tuli jälleen hiukan rauhallisempi vaihe ja seuraava olennainen tapahtuma nähtiin ajassa 52.31. Kärppien Ilkka Mikkola otti itselleen kaksiminuuttisen, vaan ei maittanut TPS:lle ylivoima sen paremmin kuin Kärpillekään. Vieraiden alueelle pääsy tuotti vaikeuksia ja kolmas erä jatkui maalittomana loppuun saakka. Oli edessä jatkoaika.

Ratkaisumaalia ei kovinkaan pitkään tarvinnut odotella. Jatkoaikaa ehdittiin pelata ainoastaan 16 sekuntia, kun peli oli ohitse. TPS:n paketti hajosi ja Markus Nordlundin ja Lee Sweattin välit puolustuksessa kasvoivat liian suuriksi. Kärppien paras pistemies Pavel Rosa huomasi tämän ja vapautti syötöllään Jari Viuhkolan läpiajoon. Kärppäsentteri ei erehtynyt ja Leggio oli voimaton. 1-2. Pelin jälkeen TPS-leiriin tuli kuitenkin hyviä uutisia, sillä pahimmat uhkaajat taapersivat ja kaikki on edelleen omissa käsissä.

- Saatiin kuitenkin se yksi piste. Mistä sitä tietää, tämä voi hyvinkin olla juuri se ratkaiseva piste, TPS-päävalmentaja Kai Suikkanen iloitsi.

Kaikki on kuitenkin edelleen auki.

- Kiihkeä viikko edessä, mutta niinhän se urheilussa pitää ollakin, kun alkaa olemaan ratkaisun paikat, Suikkanen jatkoi.

Ottelun videot:

 

 

Tilastot:

07.30 1-0 Halonen (Skålberg, Vahalahti) yv.

34.45 1-1 Lehtonen (Rosa, Viitakoski) yv.

60.16 1-2 Viuhkola (Rosa)

 

Torjunnat:

Leggio TPS 12+7+14+0=33

Tarkki Kärpät 6+14+4+0=24

 

Jäähyt:

TPS 6x2min, 1x5+20min

Kärpät 8x2min, 1x5+20min

 

Muut tulokset:

Blues – HIFK 1-3 (0-1, 1-1, 0-1)

HPK – KalPa 1-5 (1-2, 0-0, 0-3)

Jokerit – Lukko 1-2 (1-0, 0-1, 0-1)

Pelicans – JYP 1-3 (0-1, 0-1, 1-1)

Tappara – Ilves 4-3 ja. (1-0, 2-1, 0-2, 1-0)

Ässät – SaiPa 3-5 (1-3, 1-1, 1-1)

Teksti:


Marko Ollonqvist