Seuraava kotiottelu
TPS - HPK TO 21.3. 18:30 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2009 - 2010

TPS - JYP

2-0
TI 9.3.2010
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - JYP 9.3.2010

TPS - JYP 2-0

Neljäs kerta toden sanoo - TPS kaatoi JYP:n

TPS väänsi koko joukkueen tasaisella esityksellä kauden ensimmäisen voittonsa JYP:stä. Kolme edellistä kohtaamista olivat päättyneet JYP:n selviin voittoihin, mutta turkulaisjoukkue näytti tiistai-iltana jyväskyläläisille kaapin paikan ja sen paikka on Turussa.

 

Tarkkaa pelaamista

TPS sai heti ottelun alkuun hakea avausmaalia ylivoimalla. Ottelujen alkuun tulevat ylivoimat eivät yleensä tuota tulosta, eikä näin käynyt nytkään. Ottelun alku edettiin rauhallisissa merkeissä, eikä ensimmäiseen viiteen minuuttiin nähty merkittäviä maalipaikkoja. Hanakammin niitä haki kuitenkin kotijoukkue TPS.

JYP pääsi myös koittamaan ylivoimapelinsä tehokkuutta seitsemän peliminuutin jälkeen, ilman tulosta. Jyväskyläläiset saivat rakennettua muutaman maalipaikan, mutta laukaukset suuntautuivat joko yli tai suoraan TPS:n maalia vartioineen Atte Engren syliin. Ihmeitä ei tarjonnut ottelun kolmaskaan ylivoimayritys, joka tarjoutui kotijoukkueelle. Michal Birnerin niukkaa ohilaukausta lähemmäksi maalintekoa ei päästy ja lukemat säilyivät pyöreinä. Erän lopulla JYP-päädyssä nähtiin vielä mukavan näköistä pyöritystä, ja vaikka laukaukset pysähtyivät JYP-vahti Pekka Tuokkolaan, lupasi se kotijoukkueelle hyvää ottelun toiseen erään.

 

TPS valmiimpi - JYP vaisu

Toinen erä käynnistyi juuri niin kuin ensimmäisen erän lopun perusteella sopi odottaa. Ajassa 20.45 Juha-Pekka Hytönen koukki itselleen kaksiminuuttisen ja oli TPS:n kolmannen ylivoimayrityksen vuoro. Ylivoima lähti käyntiin varsin vaisusti, mutta maali nähtiin. Aki Uusikartano nousi laidasta ja tarjoili kiekon komeasti suoralle maalintekosektorille nousseelle Lee Sweattille, eikä mies erehtynyt. 1-0. Samassa tilanteessa Ossi Louhivaara lähetettiin suihkuun, hänen lauottuaan kiekon katsomoon maalin jälkeen. TPS vaikutti kokonaisuudessaan paljon valmiimmalta toiseen erään ja JYP oli selkeissä ongelmissa. Ajassa 24.11 seuraava JYP-pelaaja lähetettiin istunnolle, kun Kalle Kaijomaa otti estämisestä jäähyn. Ylivoima oli kuitenkin varsin vaisua, eikä lisäosumia nähty.

Kaijomaan jäähyn päätyttyä TPS-puolustaja Antti Halonen sai kaksiminuuttisen. Heti ylivoiman alkuun Atte Engren pysäytti JYP:n ”satavarman” maalintekopaikan. Mies torjui poikittaissyötöstä tulleen laukauksen upealla tiikerihypyllään, torjuen kiekon ylänurkasta mailallaan. Jyväskyläläisten ylivoimapeli sekosi torjunnasta täysin, eikä lisätilanteita nähty. Ottelun hallinta siirtyi kuitenkin vierailijoille ja TPS:n seuraava jäähy tuomittiin ajassa 31.50, kun Marko Mäkinen lähti boksiin. Turkulaispuolustus kuitenkin kesti edelleen, Engrenin johdolla.

 


Jäähyilyn päätyttyä TPS tuli jälleen mukaan otteluun. Marko Virtalalle tarjoutui kaksi loistavaa maalintekopaikkaa, mutta Pekka Tuokkola oli maalillaan Engrenin tapaan vireessä pysäyttäen molemmat yritykset. Erä läheni vääjäämättä loppuaan, mutta vielä viimesekunneilla JYP:llä oli paikka tasoittaa. JYP-hyökkääjä Jani Tuppurainen pääsi lataamaan viivalta hirveän kudin, mutta Engrenin hanska heilahti ylänurkan kohdille salaman lailla ja turkulaisvahdin toinen ”game saver” näki päivänvalon.

 

Puolustuksen työvoitto

JYP tuli erän alkuun erilaisella intensiteetillä kuin edelliseen. Ajassa 41.40 Veli-Matti Vittasmäki oli maalin edustalla vaikeuksissa ja joutui ottamaan kakkosen. Vierasjoukkueen iloa kesti kuitenkin vain neljä sekuntia, kun kapteeni Hytönen otti illan toisen jäähynsä. Ajassa 43.11 jäähyaitiossa alkoi olla tungosta, kun Kalle Kaijomaa sai 2+2 minuutin jäähyn osuttuaan korkealla mailalla Antti Erkinjunttia suoraan kasvoihin. Kaijomaan jäähyä edeltäneet jäähyt pelattiin pois ja alkoi TPS:n ylivoima, joka muuttui kahden miehen ylivoimaksi, kun JYP-puolustaja Mikko Viitanen laukoi kiekon katsomoon.

Turkulaisten ylivoima oli kuitenkin täysi fiasko. Laukauksia ei tullut ja ylipäätään kiekon pitäminen jyväskyläläisalueella näytti täysin mahdottomalta omien huolimattomuusvirheiden takia. Kun jäähyshow oli päässyt vauhtiin, jatkoi sitä ajassa 49.04 Jens Skålberg. Ei ollut kuitenkaan kehuttavaa jyväskyläläistenkään ylivoimapelissä ja heti erikoistilanteen päätyttyä kotijoukkue TPS iski illan toisen osuman. Tuomas Suominen pääsi laukomaan pienestä kulmasta ja Tuokkolan hieman huolimattoman jalkatorjunnan seurauksena Michal Birner pääsi iskemään irtokiekon maaliin.


 

Ottelun lopussa nähtiin vielä dramatiikkaa, kun Antti Erkinjuntti tarjoili hieman lisävauhtia JYP:n Mikko Viitaselle. Viitanen ajautui pahannäköisesti päin laitaa ja Erkinjuntille tuomittiin jäähy, muotoa 2+10 min. JYP ei kuitenkaan saanut enää täyttä taistelua päälle, TPS kesti ja voitto sekä Engrenin kauden ensimmäinen nollapeli olivat tosiasia.

Pelin jälkeen TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen oli silmiin nähden tyytyväinen voittoon.

- Saatiin sitä vieraspeleistä tuttua nöyryyttä pelaamiseen. Puolustettiin hemmetin hyvin joukkueena, eikä sieltä ketään yksittäistä pelaajaa voi nostaa muita korkeammalle. Jokainen onnistui tänään.

 

Tämänpäiväisen pelin voitti siis Joukkue isolla J:llä.

Ottelun videot:

 

Tilastot:

22.38 1-0 Sweatt (Uusikartano, Birner) yv.

51.25 2-0 Birner (Suominen, Uusikartano)

 

Torjunnat:

Engren TPS 6+12+7=25

Tuokkola JYP 13+8+4=25

Jäähyt:

TPS 5x2 min + 1x2+10 min

JYP 4x2 min + 1x20 min + 1x2+2 min

Muut ottelut:

Ilves - Ässät 7 - 1 (4-0, 2-1, 1-0)

KalPa - HIFK 4 - 2 (2-0, 0-1, 2-1)

Kärpät - HPK 0 - 4 (0-3, 0-0, 0-1)

Lukko - Blues 0 - 3 (0-1, 0-2, 0-0)

Pelicans - Jokerit 3 - 4 (1-0, 1-1, 1-3)

SaiPa - Tappara 1 - 2 (0-0, 0-2, 1-0)

Teksti:

 

 


Marko Ollonqvist