Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2009 - 2010

TPS - Jokerit

4-1
LA 12.9.2009
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - Jokerit 12.9.2009


TPS-Jokerit 4-1

 

Narri nöyrtyi Turkuhallissa

TPS aloitti ottelut upean kotiyleisönsä edessä upealla voitolla. TPS:n kauden alku on ollut positiivinen viime kausiin verrattuna.

TPS aloitti ensimmäisen erän erinomaisesti, ja kypsästi pelannut turkulaisryhmä piti Jokereita välillä pilkkanaan. Päävalmentaja Kai Suikkanen peluutti Ilari Filppulan kenttää nelosessa, ja se toimi. Jokerit joutui peluuttamaan omaa ykköstään tätä energiaketjua vastaan, ja kun Jokereiden ykköskenttä pörräsi turkulaisten nelosketjun kimpussa, TPS:n ykkönen pääsi iskemään.

Puolustaja Darcy Campbell taisteli vahvasti viivalla ja piti väkisin kiekon hyökkäyspäässä. Kiekon nappasi Lapin lahjakkain kiekkoilija Antti Erkinjuntti, joka nousi räväkästi laidalta ja syötti maalinkulmalle nousseelle Ville Vahalahdelle. Vahalahti päätti aloittaa kauden ensimmäisen kotiottelun maalilla ja ohitti Juuso Riksmanin.

Jokerit yrittää mutta ei onnistu

Jokerit yritti päästä peliin mukaan, mutta TPS:n kova karvaus piti narrit aisoissa. Turkulaisten käytettyä maalitilanteensa lähes sataprosenttisesti

Jokerit keskittyi lähinnä roiskimaan kauempaa. Erän lopussa TPS lisäsi johtoaan. Tomas Plihalin uskomaton syöttö tavoitti jäähyaitiosta hiipineen Mike Radjan. Radja koppasi kiekon mukaansa puolen metrin korkeudesta ja karkasi läpiajoon. Lopputyönä hän veivasi Riksmanin kylmästi sivuun.


Päävalmentaja Kai Suikkasella oli muutama painava sana sanottavana uunituoreesta tshekkivahvistuksesta.

- Plihal on pelannut pirun hyvin siihen nähden, että on ollut maassa vasta viisi päivää. Odotan tukka pystyssä, että mitä sieltä vielä tulee, koska missään tapauksessa ei olla nähty vielä parasta Plihalia.

Radjan maali kirvoitti turkulaisyleisön huutoon, jota ei muutamaan vuoteen ole avausottelussa kuultu. Maalien lisäksi erän positiivista antia oli Atte Engrenin vahvat esitykset maalilla. Engren osoitti epäilijöilleen, että hän todella on SM-liigatason maalivahti.

- Engren pelaa niin kuin veteraanimaalivahti, todella rauhallista ja varmaa työskentelyä. Atte on täysin eri ihminen kuin viime keväänä, Suikkanen kehui nuorta suojattiaan.

Tasaisempaa vääntöä

Toinen erä oli molemmilta varovaisempaa peliä, eikä liiallisiin kuljetuksiin juurikaan ryhdytty. TPS teki erän alkuun nopeasti maalin. Mailoja hakattiin ja huidottiin, ja seuraavaksi kiekko oli maalissa. Tekijäksi merkattiin Michal Birner.

Ottelun mahdollinen käännekohta sattui, kun Jukka Hentunen karkasi läpiajoon. TPS-puolustuksella ei ollut muita vaihtoehtoja kuin kaataa Jokeri-hyökkääjä. Rankkaria asettui ampumaan Esa Pirnes, joka ei erehtynyt. Loistavasti pelannut Engren ei voinut kauniille ujutukselle mitään.


Tilanne muuttui yhtäkkiä jälleen jännittäväksi. Jokerit sai selkeästi otteen pelistä, ja loikin muutamia vaarallisen näköisiä paikkoja. Kovin lähelle Engrenin vartioimaa maalia Jokerit ei kuitenkaan päässyt.

 

..ja kaikki TPS:n puolesta

Kolmanteen erään lähdettiin turkulaisten kannalta herkullisesta tilanteesta. Kauteen ennakkosuosikkina lähtenyt Jokerit oli polvillaan TPS:n edessä, ja joukkueiden välillä oli kaksi maalia.

Tämä ei tyydyttänyt turkulaisia, ja kun erä oli lähestymässä puoliväliä, TPS karkasi hyökkäykseen kolmella yhtä vastaan. Ottelussa jo yhden maalin tehnyt Birner leikitteli ja syötteli Tuomas Suomisen kanssa ja pamautti kiekon lopulta ohi epävarmasti pelanneen Juuso Riksmanin.

Koko ottelun ihmeellisen vaisusti esiintynyt Jokerit vajosi lopullisesti turkulaiseen, mustaan pimeyteen ja peli oli pelattu. Loppuaika kului rattoisasti TPS:n yksilösuorituksia ihailtaessa. Upeista harhautuksista huolimatta maaleja ei enää yleisölle esitetty. TPS otti makeaakin makeamman voiton Jokereista seitsemäntuhatpäisen ja kovaäänisen yleisön edessä.

Kotiyleisön vankka tuki lämmitti myös Kai Suikkasen mieltä.

- Jääkiekko on tällä hetkellä Turussa uskomatonta. Fanit eivät tule pelkästään katsomaan pelejä, vaan ovat pelissä mukana. He tulevat tänne elämään ja auttamaan.


 


Lehdistötilaisuudessa tapahtuu

Jokereiden päävalmentaja Hannu Aravirta ei täysin sulattanut tappiota.

- Oltiin pelissä mukana ensimmäiset 30 minuuttia, mutta sitten tuli seinä vastaan. Ei me missään tapauksessa tähän kaaduttu, mutta haluan nyt kuitenkin mainita, että kapea materiaali vaikeutti tänään peliä. Ei meillä mitään ihmemiehiä ole, meillä on suomalaisia pelaajia. Ei meillä ole varaa kuuteen ulkomaalaiseen, kuten köyhällä TPS:llä.

Kai Suikkasta Aravirran jutustelu ei hetkauttanut.

- Meillä ei ole varaa niihin teidän suomalaisiin, Suikkanen kuittasi Jokeri-leiriin.

Ottelun videot:

Tilastot:

10.57 Vahalahti 1-0 (Erkinjuntti, Campbell) YV

16.37 Radja 2-0 (Plihal) VOM

25.31 Birner 3-0 (Suominen)

27.33 Pirnes 3-1 RL

48.21 Birner 4-1 (Suominen)

Torjunnat:

 

Atte Engren 11+10+4=25

Juuso Riksman 11+10+7=25

TPS 3x2 min

Jokerit 6x2 min

Kierroksen muut ottelut:

Blues – Kärpät 2 – 3 (1-1, 0-1, 1-1)

HIFK – HPK 2 – 1 (0-0, 2-1, 0-0)

Ilves- Ässät 3 – 1 (2-1, 1-0, 0-0)

KalPa – Tappara 4 – 2 (0-1, 2-1, 2-0)

Lukko – SaiPa 6 – 2 (2-1, 0-0, 4-1)

Pelicans – JYP 2 – 0 (2-0, 0-0, 0-0)

Teksti ja kuvat:


Joni Piirainen  Marko Ollonqvist  Henri Saloranta