Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2009 - 2010

TPS - HIFK

4-2
LA 10.10.2009
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - HIFK 10.10.2009

TPS kaatoi HIFK:n paremmalla viimeistelyllä

Kotijoukkue TPS:n vieraaksi saapui Helsingistä IFK. Joukkueiden väliset ottelut eivät totutusti ole jättäneet mitään sattuman varaan.

Molemmat aloittivat ottelun kovaa, ja tempo oli alkuminuuteista alkaen vauhdikas. Vieraat pääsivät kokeilemaan 5-3 vastaan TPS:n alivoimapelaamista. Maalissa David Leggio osoitti kuinka erinomaiseksi maalivahdiksi mies on kehittynyt Turussa. Loistavia pelastuksia, ja turkulaisyleisö räjähti koviin suosionosoituksiin miehen otteista.

TPS meni johtoon ylivoimalla ajassa 11.50, kun kovaan iskuun päässyt Aki Uusikartano ohjasi kultakypärä Michal Birnerin loistavasta syötöstä maalin edestä kiekon sisään. Molemmat joukkueet jatkoivat aggressiivista pelaamista, ja jäähyjen sävyttämän erän päätti Antti Halosen saama rangaistus. Maalissa Leggio torjui 14 laukausta.

 

Vaikea erä

Toisen erän alku oli turkulaisille hankala. IFK:n latautunut ryhmä sai luotua monia tilanteita, mutta ratkaisut puuttuivat. Varsinkin ensimmäisessä erässä pimennossa olleen Mikael Granlundin pelaaminen oli huomattavasti parempaa. Pohjoisesta etelään matkannut nuorukainen osoitti sen, miksi miehestä on alkukaudesta kohistu.

IFK jatkoi pyöritystään, ja kiekko löysi tiensä tolppien väliin. Puoli tuntia oli pelattuna, ja helsinkiläiset tasoittivat. Keskialueen virheestä, entinen turkulainen Jerry Ahtola, nousi laidasta ja ohitti tarkalla rannelaukauksella Leggion. Tasoitus oli varsin ansaittu.

TPS:n peli jumittui täysin, ja IFK:n hyökkäykset vyöryivät jatkuvasti kohti turkulaismaalia. TPS:n peli aaltoili erän aikana rajusti, varsinkin alivoimapelaamisen takia joukkue ei saanut kuormitettua pelaajiaan tasaisesti. Lisäharmia toi Antti Reivosen erässä saama sormivamma.

TPS ei kuitenkaan takaiskuista lannistunut, ja erän lopulla kotijoukkue sai pelistä kiinni. Ajassa 39.22 Uusikartano iski illan toisen maalin. Miehen loistava rannelaukaus siniviivalta ohitti povilleen tippuneen Jan Lundellin ja vei turkulaiset johtoon.

 

Ratkaisun hetket

Kolmannen erän alkuun vierailijat tulivat ryminällä. Heti alussa Max Wärn toimitti kiekon mielestään maaliin tasoituksen merkiksi. Tilannetta tarkasteltiin videotuomarin avustuksella. Ei maalia.


 


 

Kun helsinkiläiset eivät maalinteossa onnistuneet, turkulaiset iskivät heti seuraavasta tilanteesta. Birnerin laukauksen torjunut Lundell ei pystynyt enää pysäyttämään huippuluokan viimeistelyyn yltäneen Uusikartanon laukausta. Miehen hattutemppu oli saanut sinettinsä, yli 9000 katsojan todistaessa tilannetta.

Uusikartano oli myös itse hieman ihmeissään kovasta vireestään.

- En oikein tiedä, mistä tämä vire johtuu. Kiekot vain löytävät jostain syystä tiensä verkkoon.

Hattutempun viimeistellyt hyökkääjä oli myös hiukan kummissaan ketjunsa tehoista.

- Eihän me mikään taitokentällinen olla. Tehdään vaan ihan älyttömästi töitä illasta toiseen ja se on toiminut. Kyllä tässä on vähän itse kukin yllättynyt.

Turkulaisten hurmos jatkui, ja TPS loi tilanteita vierailijoiden maalille kuin liukuhihnalta. Nerokkaissa syötöissä oli sitä jotain, mistä turkulaisyleisö nauttii. TPS:n peli oli kolmannessa erässä omaa luokkaansa. Antti Erkinjuntin tyhjään maaliin heittämä kiekko ratkaisi hienon ottelun turkulaisille. Lopussa Ahtola pääsi vielä iskemään maalin edestä vapaasti kavennuksen, mutta siihen illan tilastot päättyivät.


 

TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen hehkutti taiston tauottua koko joukkuetta.

- Loistavaa alivoimapelaamista jälleen kerran. Leggio otti taas nipullisen huipputorjuntoja, ja meidän kolmoskentällinen, Uusikartanon johdolla, oli uskomaton.

Negatiivisia asioita Suikkanen ei löydä. Kommenttikin kysymykseen oli varsin humoristinen.

- Jos tässä jotain huonoja asioita pitää väkisin etsiä, niin ehkä se on sitten tuo mun paskainen auto tuossa pihassa.

HIFK-valmentaja Kari Jalonenkaan ei voinut olla pettynyt.

- Kyllä me kaikkemme tänään tehtiin voiton eteen. Se ei vaan TPS:ää vastaan riittänyt. Ehkä hiukan jäi jossiteltavaa niistä neljästä tolppalaukauksesta. Jos oltaisiin oltu vähän terävämpiä maalipaikoissamme, niin ehkä ne tolppalaukauksetkin olisivat uponneet.

 

Ottelun videot:

 

 

Tilastot:

11.50 1 - 0 Uusikartano (Birner, Suominen) yv.

29.01 1 - 1 Ahtola (Kankaanperä)

39.22 2 - 1 Uusikartano (Campbell, Erkinjuntti)

43.52 3 - 1 Uusikartano (Birner, Suominen)

58.24 4 - 1 Erkinjuntti (Vahalahti) tm.

59.25 4 - 2 Ahtola (Petrell)

Torjunnat:

Leggio 14+12+6=32

Lundell 7+5+7=19

Jäähyt:

TPS 7x2min + 10min

HIFK 3x2min

Kierroksen muut ottelut:

KalPa - Ässät 4 - 5 (1-2, 2-0, 1-2, 0-1) JA.

Kärpät - JYP 4 - 3 (0-3, 1-0, 3-0)

Pelicans - Ilves 3 - 6 (2-2, 1-2, 0-2)

Kuvat ja teksti:


Joni Piirainen        Marko Ollonqvist   Henri Saloranta