Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2009 - 2010

TPS - Ässät

1-4
LA 31.10.2009
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - Ässät 31.10.2009

TPS - Ässät 1- 4

Turkulaisruuti liian märkää

TPS lähti otteluun Ässiä vastaan tappio niskassaan. Tappio Lukolle torstaina ei ollut loppulukemiltaan kaunista katsottavaa, kuten ei ollut itse pelikään. Tarvittavaa ryhtiliikettä ei nähty lauantainakaan.

Ottelun alku oli kotijoukkueelle todella vaikea. Ensimmäiset seitsemän minuuttia edettiin täysin patapaitojen ehdoilla. Kiekko pyöri jatkuvasti David Leggion vartioiman TPS-maalin läheisyydessä eikä TPS löytänyt lääkkeitä paineen purkamiseen. Tämä näkyi myös torjuntatilastoissa, sillä seitsemän minuutin jälkeen torjuntoja oli kertynyt Leggiolle seitsemän ja Ässä-vahti Jussi Rynnäkselle ainoastaan yksi. Vain Leggion huippuvire piti tilanteen nollissa.

Puolenvälin lähestyessä TPS pääsi vihdoin pelin juonesta kiinni. Kiekko painettiin voimalla porilaispäätyyn ja peli kääntyi. Ässät oli täysin aseeton TPS:n käsittelyssä ja seuraavat viisi minuuttia oli täyttä turkulaispyöritystä.


Ässien pelaajat pelasivat uhrautuvasti.

Maalinteko oli kuitenkin liian tuskallista turkulaisryhmälle ja avausmaalin iskikin kuin varkain vierailija Ässät. Ajassa 13.20 Sakari Salminen kiersi komeasti maalin ja pelasi kiekon suoraan maalinedustalle nousseelle Kamil Pirosille, joka laukoi kiekon maalin kattoon.

Maalin jälkeen TPS:n pyöritys jatkui, mutta erätauolle lähdettiin vieraiden 0-1 johtolukemista.

Maalinteko liian tuskaista

TPS jatkoi toisessa erässä siitä mihin ensimmäisessä jäi. Painetta luotiin alusta alkaen Ässien maalille, lukuun ottamatta erän ensiminuuteilla tullutta Aki Uusikartanon koukkaamisjäähyä.

Jäähyn päätyttyä TPS pääsi yrittämään kahdesti ylivoimapeliään. Liigan parhaan ylivoimajoukkueen peli pyöri loistavasti vierailijoiden päädyssä, mutta Darcy Campbellin tolppavetoa lähemmäksi kotijoukkue ei tasoitusta päässyt.


Kiekko ei löytänyt tietään Ässien maaliin. Jälleen oikealta ohi.

Koko erä jatkui samalla kaavalla. TPS pyöritti, mutta Ässät puolusti todella kurinalaisesti. TPS-laukaukset pysähtyivät liiaksi uhrautuvasti kiekon eteen heittäytyneisiin Ässä-pelaajiin, päätyplekseihin tai maalivahti Rynnäksen patjoihin. TPS:n tehottomuuden huipensi erän lopulla joukkotappelun seurauksena tullut kotijoukkueen 4 vs. 3 -ylivoimapeli. Porilaispäädyssä nähtiin valtavasti huipputilanteita, mutta kiekko ei koskaan tavoittanut maaliverkkojen sisäpuolta.

Jääkiekko on maalintekopeli

Kuten niin usein käy, niin kävi tänäänkin. Kun TPS:n maalintekopeli oli luokatonta, Ässät iski tehokkaasti heti kolmannen erän alussa. Ässien Antti Mäkilä karkasi puolittain läpi ja Leggion torjunnasta seuranneen irtokiekon lakaisi sisään Tuomas Huhtanen.

TPS ei kuitenkaan lannistunut ja sama painostus jatkui Rynnäksen maalinedustalla. Peli pyöri niin tasamiehityksellä kuin ylivoimallakin. TPS:n painostuksen negatiivisissa merkeissä huipensi kuitenkin Ässien iskemä alivoimamaali. TPS:llä oli meneillään todella pitkä ylivoimavaihto, jonka Ässät käytti armotta hyväkseen. Jalat painoivat ja Ässä-hyökkääjät luistelivat vauhdilla ohitse. Ajassa 50.13 Leggio kykeni vielä selvittämään vielä ensimmäisen tilanteen, mutta irtokiekon suti sisään Marko Mäkinen.

Erän ja ottelun loppu oli pitkälti kosmetiikkaa. Ässät käytti joukkotappelusta seuranneen kahden miehen ylivoimapelinsä välittömästi hyväkseen. Erikoistilannetta oli käytynä 5 sekuntia, kun Ville Uusitalo laukoi suoraan aloituksesta kiekon vastustamattomasti ylänurkkaan. TPS vastasi heti 16 sekunnin kuluttua. Kiekko pomppi maalinedustalle Uusikartanolle, joka vei Rynnäksen nollapeliunelmat upealla nostolla maalin kattoon. Syöttäjäksi merkittiin kukas muukaan kuin Michal Birner. Lukuun ottamatta ottelun lopussa tullutta Antti Halosen ja Mäkisen välistä veristä nyrkkitappelua, olivat ottelun lopun tapahtumat siinä.

”Bensa loppui jo viisi peliä sitten”

TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen ei osoitellut joukkuettaan syyttävällä sormella.

- Kaikkemme tehtiin tänään. Jos tässä nyt oikein ruvetaan selittelemään, niin meillä putosi Tuomas Suominen heti ensimmäisen erän jälkeen kipeytyneen selän vuoksi.

Suomisen loukkaantumista seurasi ylikuormitus.

- Jouduttiin laittamaan Ilari Filppula Uusikartanon laitaan ja Tomas Plihal joutui vetämään kahdessa kentässä. Siksi ei ylivoimallakaan oikein kunnolla jaksettu. Ja jos totta puhutaan, niin meillä loppui bensa todellisuudessa jo viisi peliä sitten.

 

Ottelun videot

 

 

 

Tilastot:

13.20   0-1  Piros (Salminen, Zaborsky)

41.18   0-2  Huhtanen (Mäkilä)

50.13   0-3  Mäkinen av.

55.40   0-4  Uusitalo (Jyrkkiö, Kuparinen) yv.

55.56   1-4  Uusikartano (Birner) av.

Torjunnat:

 

Leggio 9+4+9=22

Rynnäs 9+16+8=33

Jäähyt:

 

TPS: 6x2min (5+20min)

Ässät: 7x2min (5+20min)

Muut ottelut:

 

HPK - Jokerit 4-3ja. (0-1, 1-1, 2-1, 1-0)

JYP - Tappara 3-2 (1-0, 1-0, 1-2)

KalPa - Pelicans 2-3vl. (1-0, 1-2, 0-0, 0-1)

Kärpät - Lukko 2-4 (2-0, 0-2, 0-2)

SaiPa - HIFK 2-6 (1-3, 1-0, 0-3)

Kuvat ja teksti:

 


Marko Ollonqvist