Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

SM-liigaottelut 2009 - 2010

Ässät - TPS

0-1
PE 19.2.2010
Isomäki

Otteluraportti: Ässät - TPS 19.2.2010

TPS ansaittuun voittoon

TPS lähti otteluun Ässiä vastaan muutetuin kentällisin. Marko Virtala nähtiin neloskentällisessä, ja Aatu Hämäläinen aloitti pelin Ilari Filppulan ja Ville Vahalahden kanssa. Myös ykköskentällisessä nähtiin mielenkiintoinen muutos, kun neloskentän roolista tutuksi tullut Max Kolu pelasi TPS:n ykkösketjussa.

Tasaista vääntöä

Ottelun alku mentiin porilaisissa merkeissä. Ässät painoi hyökkäykset väkisin turkulaispäätyyn, ja muun muassa Marko Kivenmäellä oli muutama loistava paikka siirtää ässäpaketti johtoon. Turkulaisten osalta parasta osaamista puolestaan esitti uusittu neloskentällinen, entisen Ässä-peluri Marko Mäkisen johdolla.

Erän puolenvälin lähestyessä peli kääntyi turkulaisille. Rynnäksen maalilla nähtiin varsin mukavasti maalipaikkoja, joista parhaimmat siunaantuivat vahvan paluun takaisin kaukaloon tehneelle puolustaja Jens Skålbergille ja Aatu Hämäläiselle. Ainoastaan maalit jäivät puuttumaan.

TPS:n vahva painostus kuitenkin keskeytyi ajassa 12.35, kun päätuomari Jari Levonen tuomitsi turkulaisille kaksi perättäistä jäähyä. Ässien ylivoima pyöri kohtuullisesti ja parhaat maalipaikat nähtiin Veli-Matti Savinaisen, ja järkälemäisen Kristian Kudrocin toimesta. TPS:n alivoimapelaaminen oli kuitenkin vahvaa, ja lukemat säilyivät pyöreissä kiikareissa. Erän loppu oli myös varsin rikkonainen, mutta tauolle lähdettiin lukemista 0-0.

Jäähyilyä tasaisin väliajoin

Jos oli ensimmäisen erän loppu jäähyrikas, oli sitä myös toinen erä. Ajassa 24.02 Tomas Plihalin purkuyritys päätyi katsomoon ja siitä seuranneen jäähyn päätyttyä Ässien Troy Milam koukki Max Kolun nurin kaksiminuuttisen arvoisesti. Ylivoimapeli pyöri, mutta tehottomuus vaivasi molempia joukkueita.

Alun jäähyjen jälkeen TPS hallitsi tasaviisikoin pelaamista sen aikaa, mitä sitä kesti, sillä jo ajassa 29.38 oli jälleen erikoistilanteen vuoro. Veli-Matti Vittasmäki koukki puolittaiseen läpiajoon karanneen Mika Niemen nurin ja lähti kakkoselle. Kaava oli kuitenkin sama; alivoima oli loistavaa, ylivoima tehotonta.

Huolimatta rikkonaisesta pelistä, TPS kontrolloi ottelun kulkua. Maalintekopaikkoja tarjoutui kuin liukuhihnalta, joista parhaat Antti Haloselle ja Lee Sweatille. Kuparinen ei rikkoontunut kirveelläkään, eikä sitä pystynyt murtamaan Antti Erkinjunttikaan, joka suti kiekon puolityhjästä maalista ohi. Ässät oli käytännössä koko erän ajan hätää kärsimässä, jopa ylivoimalla, sillä erän loppupuolella tulleen Sami Venäläisen jäähynkin aikana paras paikka oli TPS:llä, kun Michal Birner pelasi loistopaikan Aki Uusikartanolle. Mies kuitenkin laukoi kiekon yli, eikä maaleja nähty toisessakaan erässä. Erä oli kuitenkin turkulaisten ja sen kulkua kuvastikin varsin hyvin maalivahtien torjunnat: Jussi Rynnäs 15 – David Leggio 4.

Oikeus tapahtui

Kolmannen erän muutama ensiminuutti mentiin vielä porilaisten marssin tahdissa, mutta sen jälkeen jatkui jo kahdesta ensimmäisestä erästä tuttu turkulaispaine. TPS:llä oli lukuisia loistavia maalintekopaikkoja, mutta kiekot suuntautuivat joko niukasti ohi tai suoraan Jussi Ryntään syliin.

Vastoin kaikkia ottelutapahtumia kiekko löysi tiensä turkulaismaaliin. Ajassa 50.15. David Leggio otti maalillaan loistavan torjunnan, mutta Ässä-hyökkääjä survoi kiekon Leggion hanskan alta väkisin maaliin. Tilanne kuitenkin tarkistettiin videolta, kuten kuuluukin, ja Levonen levitti kätensä – ei maalia.

TPS sisuuntui kyseisestä tilanteesta entisestään ja 51 minuutin kohdalla Michal Birner laukoi terävästi. Kiekko osui pystyputkeen, mutta turkulaisten harmiksi Ässä-puolustaja Tero Määttä putsasi kiekon TPS-päätyyn maaliviivalta. Ajassa 54.25 Ässä-pakka kuitenkin murtui. Max Kolu kiitti ja kumarsi paikasta ykkösvitjassa, iskien kauden toisen maalinsa maalinedustahässäkän päätteeksi. Syöttäjäksi maaliin merkittiin Tomas Plihal.

TPS:n johtomaalin jälkeen Isomäen jäällä nähtiin erinäisiä esineitä ja todellista hurlumhei-kiekkoa. Peli aaltoili päästä toiseen, ja molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa. Maalit olivat kuitenkin tiukassa, ja TPS:n kauden ensimmäinen nollapeli oli tosiasia, samoin kuin täydet kolme pistettä.

Ottelun videot:

 

 

 

Tilastot:

54.25 0-1 Kolu (Plihal)

 

Torjunnat:

Jussi Rynnäs 12+15+12=39

David Leggio 8+4+12=24

 

Jäähyt:

Ässät 3x2min

TPS 5x2min

Muut tulokset:

 

JYP - Lukko 4-2 (1-1, 2-0, 1-1)

Teksti:

 

 

 


Marko Ollonqvist

(Julkaistu: 19.2.2010, klo: 21:06)