Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

Playoff 2009 - 2010

TPS - Lukko

5-0
KE 31.3.2010
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - Lukko 31.3.2010

TPS murskasi Lukon

TPS takoi Rauman Lukon jäänrakoon lukemin 5-0. Lukko oli käytännössä ottaen vastaanottavana puolena koko ottelun ajan, sillä niin vakuuttavaa oli turkulaisten lento koko 60 minuuttisen.

Turkulaisnäytöstä parhaimmillaan

Ottelun ja avauserän ensimmäiset 10 minuuttia mentiin täysin TPS:n komennuksessa. Parhaat paikat siunaantuivat Max Kolulle ja Ville Vahalahdelle, mutta vahvaa ja jatkuvaa mylläkkää ei pystytty käyttämään hyväksi, Lukko-vahti Mikael Tellqvistin pomputtelusta huolimatta. Myös Lukolla oli kuuden minuutin kohdalla omat paikkansa, mutta puolivälieräottelun numero kaksi maalilla aloittanut David Leggio pelasi vahvasti maalillaan.


Lukon ensimmäinen kunnollinen pyöritys TPS-päädyssä nähtiin vasta 12 peliminuutin jälkeen. Se tuotti tulosta jäähyn muodossa, kun TPS-kapteeni Vahalahti otti kaksiminuuttisen kampituksesta. Heti ylivoimapelin alkuun Lukon Justin Morrison nousi upeilla harhautuksillaan loistavaan maalipaikkaan, mutta Leggio otti kaksi ilmiömäistä torjuntaa pysäyttäen jenkkihyökkääjän yritykset.

Ottelun avausmaalia saatiin odotella aina lähes 16 peliminuutille ja se tapahtui kuin varkain. Aki Uusikartano nousi laitaa pitkin ja laukoi heti siniviivan jälkeen. Epävarmasti maalillaan aloittanut Tellqvist toimi pölynimurina ja kiekko painui ruotsalaisvahdin varusteiden kautta takanurkkaan. Maalin syntyajaksi merkittiin 15.57.


Den glider in!

Lukko pääsi erän alkuun ylivoimalle ja raumalaiset rakensivat loistavan tasoituspaikan. Lukko-hyökkääjillä oli turkulaismaalin edessä hetkellinen 3vs.1-tilanne, joka kuivui kuitenkin kasaan liiallisen aikailun vuoksi. Morrisonin yritykseen päättynyt tilanne oli Leggiolle helppoa kauraa.

Tuomarien TPS:ään kohdistunut varsin outo tuomitsemislinja jatkui ajassa 22.33, kun Max Kolu lähetettiin vuorostaan jäähylle. Tasoitusta Lukko ei kuitenkaan saanut aikaiseksi, ja näin ollen tuomarien yritys jäi vaille tulosta.

Ajassa 31.12 pelissä tapahtui jälleen. Leggio pysäytti Morrisonin laukauksen, jonka jälkeen Otto Honkaheimo työnsi Joonas Järvisen Leggion päälle. Järvinen ja Morrisonin vaihtoivat muutaman mojovan nyrkiniskun ja tilanteen seurauksena Lukolta jäähylle lähti kaksikko Honkaheimo & Morrison ja TPS:ltä Järvinen. Vain vajaat puoli minuuttia myöhemmin Charlie Cook laittoi kiekon katsomoon ja käynnistyi turkulaisten kahden miehen ylivoima.


Ylivoima pyöri Lukko-päädyssä ja maali syntyi noin 40 sekunnin yrittämisen jälkeen. Ilari Filppula lähetti loistavan lätyn aiemmin kovia kokeneelle Lee Sweattille (päähän kohdistunut taklaus) maalin eteen, ja jenkkipakki löi kiekon suoraan ilmasta sisään.

Kun ylivoimapeli oli lähtenyt toimimaan, jatkoi TPS siitä, mihin edellisellä ylivoimakerrallaan jäi. Janne Keränen ehti istua jäähyään reilut 20 sekuntia, kun Turkuhalli repesi liitoksistaan. Ilari Filppula oli jälleen mies paikallaan, kun vantaalaislähtöinen, Filppuloista vanhempi, malttoi pitää kiekkoa tutusti hallussaan. Hetken katseltuaan Filppula pelasi kiekon parhaalle maalintekosektorille nousseelle Tomas Plihalille, joka laukoi kiekon sydämensä kyllyydestä maaliin. Tauolle lähdettiin TPS:n vakuuttavassa 3-0 johtoasemassa.

Jäädytys-show

Lukko tuli erän alkuun terävästi ja ajassa 41.44 Lukon kultakypärä Morrison pääsi ohjamaan vaarallisesti Tommi Kovasen laukauksen, mutta Leggio torjui, säilyttäen edelleen nollapelinsä. Pian raumalaispainostuksen jälkeen Lukko heitti kentälle yhden pelaajan liika ja TPS pääsi pelaamaan hyvin toiminutta ylivoimapeliään. Tällä kertaa ylivoima jäi kuitenkin hiukan vaisuksi, eikä lisämaaleja nähty.

Kolmen maalin johdossa kolmanteen erään lähteneen kotijoukkue TPS:n pelissä näkyi selkeästi se, ettei lisämaaleja enää tarvittu. TPS ohjasi keskialueen ja oman pään loistavalla sijoittumisella Lukon nurkkiin, eivätkä raumalaiset päässeet parhaille mahdollisille maalipaikoille. TPS pelasi varmasti, eikä turkulaisjoukkue lähtenyt juurikaan iskemään edes vastahyökkäyksillä.

Ajassa 55.03 oli Lukon aikalisä ja Tellqvist jätti maalinsuun. Raumalaiset lähtivät hakemaan kavennusmaalia miehen ylivoimalla. TPS otti lisäksi vielä joukkuerangaistuksen väärästä vaihdosta ja peli muuttui Lukon kahden miehen ylivoimaksi. Ylivoima pyöri näennäisesti, mutta ratkaisu nähtiin toisessa päässä. Tomas Plihal katkaisi Lukko-puolustajien välisen syöttelyn ja nosti korkean roikun Michal Birnerille, joka taisteli kiekon tyhjään maaliin.

Erän loppuun tarjoiltiin vielä kosmetiikkaa, kun vieraiden Eero Elo ja Jussi Makkonen lähtivät 15 sekunnin sisään jäähyaitioon ja TPS pääsi toistamiseen pyörittämään kahden miehen ylivoimaa. Ja tasan ajassa 59.59 taululle pyörähti lukemat 5-0, kun Ilari Filppula laukoi maalin takaa kiekon Lukko-puolustajan jalkojen kautta sisään.

Taiston tauottua TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen ei säästellyt sanojaan kommentoidessaan ottelun varsin surkeaa tuomaritoimintaa.

- Pelattiin loistava matsi. Mutta tuomaritoiminnasta on pakko sanoa sen verran, ja voittajana sen voi varmasti tehdä oikein luvan kanssa, eli kyllä se oli aivan surkeaa tänään. Tämä päätuomari Leppänen on kaivettu jostain Mestiksestä Sm-liigan pudotuspeleihin, vaikka se ei osannu viheltää sielläkään.

Erityisesti Suikkasen mieltä kuohutti tilanne, jossa Lee Sweatt sai aivotärähdyksen.

- Sieltä ne oli kaivanu mukaan jonkun Nabbin, joka on vissiin pelannu muutaman pelin koko kaudella. Kaveri taklaa kiekottomana olevaa pelaajaa kädet ylhäällä ja jalat ilmassa suoraan päähän. Sitte jokainen neljästä tuomarista selittää, ettei kukaan nähnyt. Ne oli varmaan kattelemassa täällä tuttuja yleisöstä. Sweattilla on nyt kypärä halki, pää halki ja aivotärähdys.

Myös TPS-puolustaja Markus Nordlund yhtyi Suikkasen sanoihin, tosin hieman maltillisemmin.

- Kyllä tuomarit oli huonoja. Onneksi meillä on niin hyvä henki, että me vaan saatiin lisäfiilistä niiden virheellisistä tuomioista.

Joonas Järvinen puolestaan oli tyytyväinen joukkueen peliin.

- Ei Lukko ole huono ollut missään tapauksessa. Me vaan ollaan nyt niin jäätävän hyvässä vireessä. Tänään pelattiin kauden ensimmäinen täysi 60 minuuttinen. Koko pelin ajan pysyi paketti kasassa.

 

Myös vieraiden päävalmentaja Rauli Urama jakoi tunnustusta turkulaisten pelaamiselle.

- Päästiin peliin paremmin mukaan kuin Raumalla. Se on vain kylmä fakta, että me pelattiin ihan hyvin, mutta TPS oli loistava. Tässä on nyt se joukkueiden välinen ero. Kaikkemme yritetään tehdä, että saataisiin kurottua se kiinni, mutta vaikeaa se tulee olemaan. Täytyy antaa myös erityismaininta TPS:n nuorille puolustajille, Veli-Matti Vittasmäelle ja Joonas Järviselle. Usein kuulee puhuttavan, ettei tästä maasta tule hyviä nuoria pelaajia, mutta kyllä niitä täällä riittää. Pitää vain antaa tontti, jossa pelata ja jääaikaa, niin tuossa on tulos.


Tästä on siis hyvä jatkaa puolivälieräsarjaa, joka jatkuu perjantaina 2.4 Raumalla. Silloin turkulaisjoukkueella on mahdollisuus karata jo ratkaisevan tuntuisesti paikallisvastustajaltaan.

Ottelun videot:


 

Tilastot:

15.57 1-0 Uusikartano (Erkinjuntti)

32.40 2-0 Sweatt (Filppula, Vahalahti) yv.

34.58 3-0 Plihal (Filppula, Nordlund) yv.

55.43 4-0 Birner (Plihal) av. tm.

59.59 5-0 Filppula (Nordlund, Suominen) yv.

 

Torjunnat:

Leggio TPS 8+8+12=28

Tellqvist Lukko 15+5+4=24

 

Jäähyt:

TPS 6 x 2min

Lukko 9 x 2min

Muut tulokset:

Kärpät – JYP 3 - 0 (1-0, 0-0, 2-0) Voitot: 1-1

Tappara – KalPa 4 - 2 (0-1, 1-1, 3-0) Voitot: 1-1

HPK – HIFK 1 - 3 (0-2, 1-1, 0-0) Voitot: 1-1

Teksti:


Marko Ollonqvist