Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

Playoff 2009 - 2010

TPS - JYP

6-1
MA 19.4.2010
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - JYP 19.4.2010

TPS – JYP 6 – 1 (2-0, 4-1, 0-0)

 [Voitot 4-2]

JYP luhistui TPS:n edessä

Turun Palloseura pelaa SM-Liigan finaalissa viiden vuoden tauon jälkeen, kun TPS kaatoi hallitsevan mestarin JYPin näytöstyyliin. Finaalit käynnistyvät torstaina, kun TPS matkaa Hämeenlinnaan HPK:n vieraaksi.

Yli 10 000 TPS-fania saapui Turkuhalliin katsomaan TPS:n ja JYPin välistä välierää. Turhaan ei tarvinnut tulla, sillä TPS järjesti sellaisen kiekkoshoun, ettei vähään aikaan ole nähty.

Runkosarjassa kuudenneksi jäänyt TPS niittasi runkosarjan voittajan JYPin täysin maanrakoon, eikä paremmuudesta jäänyt mitään epäselväksi. JYP oli täysin hampaaton.


Avausmaalin merkitystä on korostettu TPS-JYP-sarjan aikana, mutta silti sen arvo on yllättävän suuri. Kaikissa kuudessa ottelussa avausmaalin tekijä on voittanut ottelun, ja tänään avausmaalin merkitys näkyi erittäin selvästi.

TPS onnistui iskemään heti ottelun alussa, kun Tomas Plihal kauhoi kiekon maaliviivalta sisään. Aivan erän lopulla TPS onnistui toistamiseen, kun Jens Skålberg niittasi kiekon ylivoimalla Pekka Tuokkolan selän taakse.

Ottelun hallinta oli selkeästi turkulaisilla, vaikka JYPilläkin oli omat paikkansa. Toiseen erään lähdettiin turkulaisten komennossa.


TPS karkaa lopullisesti

Hallitseva mestari näytti pääsevän peliin vielä mukaan, kun Mikko Hakkarainen onnistui yllättämään David Leggion. Viivalaukaus kimposi ylärimasta maaliviivalle, josta Hakkarainen tuikkasi sen sisään.

Turkulaisyleisö sai kuitenkin huokaista helpotuksesta, kun TPS karkasi kahden maalin päähän vain reilu minuutti kavennuksesta. Maalinteosta huolehti huippukevättä pelaava Jarkko Hattunen.

Kun Marko Mäkinen vielä iski limpun helpon näköisesti ohi Tuokkolan, sai Sinuhe Wallinheimo tulla paikkaamaan tilannetta. Vaan pitkään ei ”Sinkkukaan” ehtinyt tolppien välissä hääriä, kun hunajapurkki aukesi jälleen.

Michal Birner ja Aatu Hämäläinen karkasivat 2vs1-tilanteeseen. Birner tarjoili ja Hämäläinen sai kiskaista ranteella TPS-uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin ohi Wallinheimon. Ja ikään kuin varmuuden vuoksi, TPS iski vielä kerran.

Ville Vahalahti oli mielipaikallaan maalin kulmalla, ja nosti kiekon maaliin Wallinheimon hyvästä yrityksestä huolimatta. Ottelua oli pelattu vasta reilu puolet, mutta se oli jo ohi.


”Me oltiin parempia”

JYPin päävalmentaja Risto Dufva ei häpeillyt myöntää, että TPS oli paljon parempi.

- Vilpittömät onnittelut kotijoukkueelle, joka ansaitsi kyllä finaalipaikan kiistattomasti. Meillä epäonnistui tänään maalinestopeli ja maalintekopeli. Niillä osa-alueilla hävittiin kyllä tänään, Dufva totesi.

- Tollaista hyökkäyspeliä, mitä kotijoukkue toisessa erässä esitti, niin harvoinpa näkee. Siinä oli kaikkea mahdollista: luovuutta, röyhkeyttä ja päättäväisyyttä.

Myös TPS-käskijä Kai Suikkanen tiesi, mihin sarja ratkesi.

- Me oltiin parempia tässä sarjassa loppua kohti, ja meidän peli kehittyi koko ajan. Kokoajan mentiin eteenpäin. Mun mielestä se on avain siihen, että me voitetaan näitä pelejä, Suikkanen kertoi ottelun jälkeen.

6-1-voitto ja pääsy finaaleihin herkistivät ”äijä” Suikkasenkin.

- Mä oon ylpee tosta porukasta. Laajalla rintamalla mennään ja tehdään hommia. On hienoa olla tällä hetkellä Turun Palloseuran edustaja.

 


Ottelun videot:

 

Tilastot:

02.54 1 – 0 Plihal (Nordlund, Erkinjuntti)

18.35 2 – 0 Skålberg (Birner, Suominen) YV

25.06 2 – 1 Hakkarainen (Kaijomaa, Virtanen)

26.26 3 – 1 Hattunen (Skålberg, Virtala)

30.59 4 – 1 Mäkinen

33.07 5 – 1 Hämäläinen (Birner, Suominen)

34.41 6 – 1 Vahalahti (Nordlund, Filppula) YV

Torjunnat:

Leggio 9+16+7=32

Tuokkola 10+5+0=15

Wallinheimo 0+10+8=18

Jäähyt:

TPS 1x2min

JYP 6x2min + 10min

Yleisöä 11107

 

HPK – KalPa 4 – 3 (1-2,3-1,0-0) (Voitot 4-2)

 

 

Teksti:

Henri Saloranta