Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

Playoff 2009 - 2010

TPS - HPK

3-1
LA 24.4.2010
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - HPK 24.4.2010

TPS - HPK 3-1 (Voitot: 2-0)

 

TPS piti lauantaina vankasti kiinni, Hämeenlinnasta hakemastaan kotiedusta. Joukkue pelasi ehjän ja hyvän ottelun, lukuun ottamatta valtavaa jäähyjen määrää. Turkulaisjoukkue on enää kahden voiton päässä Suomen mestaruudesta.

Vahva ensimmäinen erä

Ottelun ensiminuutit olivat HPK:n, mutta TPS pääsi otteluun koko ajan paremmin ja paremmin mukaan. Ajassa 3.57 nähtiinkin jo illan ensimmäinen osuma. Ilari Filppula kiersi maalin takaa maalin edustalle ja laukoi. Teemu Lassila torjui Filppulan yritykseen, mutta irtokiekkoon pääsi maalin takaa noussut Lee Sweatt, joka laittoi kiekon puolityhjään maaliin.


Ajassa 05.58 Jukka-Pekka Laamasen hermot pettivät kovan taklauksen seurauksena ja hän kaatoi Tomas Plihalin. Mies lähti jäähylle ja TPS lähti pyörittämään ylivoimaa. Peli pyöri mallikkaasti, mutta HPK kesti erikoistilanteen alun.

Ylivoimamaali kuitenkin nähtiin, kun TPS voitti HPK:n siniviivan tuntumassa aloituksen. Marko Virtala jatkoi kiekon nopeasti vieraiden alueelle Antti Erkinjuntille, jonka poikittaissyöttö tavoitti Jarkko Hattusen, eikä mies erehtynyt. 2-0.

Pelikellon näyttäessä vajaata 11 minuuttia, vihellettiin ensimmäinen TPS-jäähy Antti Haloselle. HPK:n ylivoimapeli näytti hyvältä, mutta TPS-vahti David Leggio esti HPK:n ykkösylivoiman maalintekoyritykset.

Ajassa 14.46 oli seuraavan HPK-ylivoiman vuoro, kun Max Kolu lähti jäähylle huitomisesta. Tälläkään kertaa HPK:n vaarallisimmaksi osa-alueeksi tituleerattu ylivoima ei tarjonnut ihmeitä ja lukemat säilyivät ennallaan.


Kun molemmat jäähypenkit oli saatu lämpöisiksi, lähti vuorostaan vieraiden Tuukka Mäkelä jäähylle, kaadettuaan Ilari Filppulan. Ylivoiman parhaat tilanteet syntyivät Markus Nordlundille ja Jens Skålbergille, mutta Lassila piti joukkuettaan pystyssä, torjuen molemmat maalintekoyritykset. Tauolle lähdettiin kotijoukkue TPS:n 2-0 johtoasemassa.

Jäähyjä ja maaleja

TPS:lle tarjoutui heti toisen erän alkuun loistava mahdollisuus karata jo kolmen maalin johtoasemaan. Plihalin kenttä järjesteli tilanteen, mutta Lassila torjui loistavasti kilpikädellään, pitäen vierasjoukkueen pelissä mukana.

Erän alku oli kokonaisuudessaan TPS:lle vaikea, mutta pelikellon lähestyessä erän 5:ttä minuuttia kotijoukkue hyppäsi peliin paremmin mukaan. Maukkaimmat paikat siunaantuivat Sweatille ja Nordlundille, mutta ruuhkan takaa torjunut Lassila pysäytti molempien pelaajien laukaukset.

TPS-tilanteiden perään HPK:lle tarjoutui illan kolmas ylivoima. Maalia hakemaan laitettiin jälleen Ville Viitaluoman johtama ylivoimaviisikko, mutta TPS pysäytti loistavasti hämeenlinnalaisten ylivoimayritykset.

Heti ylivoiman perään vierailla oli loistava mahdollisuus tasoitukseen. HPK-hyökkääjä Joonas Kemppainen karkasi puolittaiseen läpiajoon ja Halonen joutui kaatamaan miehen. Kiekko meni maaliin, mutta pitkään kestäneen videotarkistuksen päätteeksi, seurauksena oli ainoastaan ylivoima. Ylivoimalla kuitenkin rävähti ja kavennus oli tosiasia. Jyrki Louhi pelasi kiekon keskelle nousseelle Syväsalmelle, joka laukoi kiekon Leggion patjojen välistä maaliin.

Jäähyily jatkui, kun Antti Erkinjuntti lähetettiin kakkoselle korkeasta mailasta. Ylivoima oli HPK:lle kolmas aivan perä perään, mutta tällä kertaa kerho ei kyennyt käyttämään tilaisuutta hyväkseen, pitkälti Leggion torjuntojen vuoksi.

Erikoistilanteen jälkeiset viisi minuuttia mentiinkin sitten täysin mustavalkoisissa tahdeissa. Yleisö hurrasi, kun TPS painoi jatkuvalla syötöllä tilanteet HPK:n päätyyn. Vain maalit jäivät uupumaan, mutta ajassa 34.57, painostuksen seurauksena oli kotijoukkueen ylivoima.

Ylivoiman alkuun Nordlundille siunaantui jo ottelun kolmas maalipaikka, mutta Lassila veti jälleen pidemmän korren. Laukauksia sateli jatkuvalla tahdilla, mutta turkulaisten kolmas maali jäi edelleen odottamaan itseään.


Ylivoiman päätteeksi molemmilta joukkueilta laitettiin mies jäähyboksiin pienen nahistelun seurauksena. Tasavajaan aikana alkoi tapahtua, kun nuori TPS-puolustaja Veli-Matti Vittasmäki lähti ennakkoluulottomasti upeaan nousuun omasta päädystä. Upeiden vartaloharhautuksien päätteeksi nuori puolustaja löysi maalin nurkalle nousseen Ville Vahalahden, ja Paraisilta lähtöisin oleva TPS-kapteeni nosti kiekon hallitusti maalin kattoon. Taukolukemat 3-1.

TPS piti pelin kontrollissaan

Erän ensimmäiset viisi minuuttia edettiin hiukan tarkkailevaisissa tunnelmissa. Peli pyöri pitkälti keskialueella, mikä sopi enemmän kuin paremmin TPS:lle.

Pian jäähyjä alkoi satelemaan jälleen kuin sieniä sateella. Ensiksi Marko Mäenpää lähti istunnolle huitomisesta ja vain 20 sekuntia rangaistuksen päättymisestä, boksiin komennettiin kaimapoika Marko Tuulola, kun hämeenlinnalaispuolustaja joutui roikkumaan röyhkeästi maalille ajaneessa Ilari Filppulassa kiinni.

Ylivoimatilanteiden parhaille paikoille pääsi Hokki-ketjun lisäksi Lee Sweatt. Lassila tilkitsi kuitenkin HPK-maalinsa tarkasti, eivätkä lukemat muuttuneet miksikään loistopaikoista huolimatta.

Pelissä jaettiin poikkeuksellisen paljon jäähyjä, ja ajassa 47.20 tuomareiden aggressiivisen otteen sai kokea Markus Nordlund, laitataklauksen seurauksena. HPK:n ylivoima yski kuitenkin pahemman kerran, sillä kaksi peräkkäistä alivoimaa sotki pahemman kerran hämeenlinnalaisten pelaamista. Ainut hyvä tilanne syntyi tehopakki Mäenpäälle, mutta Leggio torjui laukauksen loistavasti kilpikädellään.


50 peliminuutin hujakoilla TPS:llä oli loistavat mahdollisuudet iskeä pelille viimeinen niitti. Ensin kaksikko Marko Mäkinen-Tomas Plihal karkasi 2vs.1-hyökkäykseen ja heti perään saman teki parivaljakko Aatu Hämäläinen-Michal Birner, mutta Lassila selvitti tilanteet.

Seuraavat viisi minuuttia vaellettiin taas keskialueella, kunnespää tuomarikaksikko Jari Levonen-Timo Favorin päätti lahjoittaa vierasjoukkueelle vielä yhden mahdollisuuden. Sami Venäläinen passitettiin jäähylle naurettavan ”kyynärpäätaklauksen” seurauksena.

HPK sai ylivoimalla aikaan jonkinlaisen paineen TPS-päätyyn, mutta turkulaisalivoima toimi jälleen loistavasti. Hämeenlinnalaiset hakivat vielä jäähyn päätyttyä kavennusmaalia ilman maalivahtia, mutta huomattavasti lähempänä oli, ettei TPS olisi iskenyt illan neljättä osumaa. Näin ei kuitenkaan käynyt ja loppulukemat olivat 3-1.

TPS-päävalmentaja Kai Suikkasta ei HPK:ta luotsaavan Jukka Rautakorven suureksi ihmetykseksi lehdistötilaisuudessa näkynyt, mutta NelonenSportProlle antamassaan haastattelussa Suikkasen kielenkäyttö oli varsin värikästä. Erityisesti pahennusta Suikkasen mielessä aiheutti, loppusummerin jo soitua tapahtunut välikohtaus, jossa HPK-puolustaja Jani Honkanen haki Tomas Plihalia nyrkkitaistoon.

- Jos he lähtevät hakemaan tappelua, niin voidaan me lähteä tappeleen, jos se on heidän halu. Tääki heidän loppu, mitä tuo oli? Heidän tuollainen puujalkapakki, joka hyvä, että mahtuu pelaamaan, niin tulee haastaan meidän parasta hyökkääjää. Toivottavasti ei saa kieltoa, koska se on meille etu, että tämmöset honkaset tuolla pellaa. Me hyödytään siitä. Noin surkeat pelimiehet, niin pysykööt jäällä.

 

Illan ottelussa TPS:n kaikkien aikojen tehokkaimmaksi pudotuspelipuolustajaksi noussut Lee Sweatt kommentoi seuraavaa.

- Kaikki menee tällä hetkellä henkilökohtaisesti hyvin. Ympärilläni on loistavia pelaajia ja heidän ansiosta olen tehnyt näin paljon pisteitä.

 

Sweatt oli pelin jälkeen ylpeä joukkueestaan ja kiitteli kotiyleisöä.

 

- Maalivahtipelimme oli jälleen huippuluokkaa. Puolustaminen on selkeästi avain voittoon pudotuspeleissä. Yleisö oli jälleen aivan mahtava ja on hieno olla osa tätä kaikkea. Fiilis joukkueessa on loistava ja pelin täytyy pysyä samalla tasolla. Pidän siitä, miten pelaamme ja taistelemme. Olemme parantaneet peli peliltä ja tiedän, että pystymme vieläkin parempaan.

 

Ottelun videot:

 

 

Tilastot:

03.57 1-0 Sweatt (Filppula, Vahalahti)

07.34 2-0 Hattunen (Erkinjuntti, Virtala) yv.

28.14 2-1 Syväsalmi (Louhi, Laamanen) yv.

37.47 3-1 Vahalahti (Vittasmäki) tv.

Jäähyt:

TPS 10x2min

HPK 9x2min

Torjunnat:

Leggio TPS 7+6+4=17

Lassila HPK 10+15+13=38

Teksti:


Marko

Ollonqvist