Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

Playoff 2009 - 2010

HPK - TPS

2-4
TO 22.4.2010
Patria Areena

Otteluraportti: HPK - TPS 22.4.2010

HPK - TPS

 

TPS haki torstai-iltana Hämeenlinnassa pelatusta finaalisarjan avanneesta ottelusta upean 2-4 voiton. Voiton avainsana oli koko turkulaisjoukkueen loistava puolustuspelaaminen. Kai Suikkanen näytti taktisella puolella Jukka Rautakorvelle kaapin paikan.

TPS tarkkaili ja iski

HPK aloitti ottelun vauhdikkaasti, TPS hiukan tarkkaillen. Kiekko pyöri TPS-alueella, mutta turkulaisjoukkue ohjasi pelin hienosti pois parhailta maalipaikoilta.

Ajassa 03.30 nähtiin ottelun ensimmäinen todellinen maalipaikka, kun Jarkko Hattunen karkasi HPK-puolustukselta karkuun. Hattusen yritys suuntautui kuitenkin ylitse maalin ja finaalisarjan avausmaali jäi odottelemaan itseään.


TPS:lle siunaantui ajassa 06.01 ottelun ensimmäinen ylivoima ja toinen heti perään kellon näyttäessä aikaa 07.58. Ylivoimien paras tilanne syntyi maalinedustalla Markus Nordlundille. Nordlund nousi loistavasti maalinedustalle ja yritti ujuttaa kiekon Lassilan haaroista sisään, epäonnistuen yrityksessään.

Erän puolenvälin jälkeen HPK otti pelin haltuun. Kerhopakka hyöri ja pyöri turkulaispäädyssä, mutta varsin tehottomasti. Muutamia laukauksia nähtiin, mutta Atte Engren vangitsi kiekot vuorenvarmasti. Ylipäätään TPS kontrolloi loistavasti oman pään peliään, ilman kiekkoakin.


Finaaleiden avausmaalia saatiin odottaa aina erän loppupuolelle saakka, kunnes ajassa 17.39 tärähti. Joonas Järvinen lähetti terävän ja matalan laukauksen kohti maalia, ja kiekko lirahti varsin helposti HPK-vahti Teemu Lassilan patjojen alta sisään. Syöttäjäksi maalin merkittiin Veli-Matti Vittasmäki ja taukolukemiksi 0-1.

Epäonninen tasoitusmaali

Toinen erä lähti turkulaisittain ensimmäistä erää aktiivisemmin liikkeelle. TPS iski HPK-puolustajiin ylempää kiinni ja se yllätti HPK:n. Erän alun paras paikka oli syntyä kuitenkin kotijoukkueelle, kun Jyrki Louhi pääsi läpi. Joonas Järvinen pelasti TPS:n kuitenkin viime hetkillä loistavalla heittäytymisellään.

Ajassa 25.39 TPS:lle tarjoutui illan kolmas ylivoimamahdollisuus, kun Marko Tuulola otti kaksiminuuttisen koukkaamisesta. Ylivoima pyöri ajoittain todella hyvin ja HPK-maalin läheisyydessä nähtiin muutama erittäin vaarallinen tilanne. Ehdottomasti paras niistä siunaantui Markus Nordlundille, joka pääsi Ville Vahalahden ja Ilari Filppulan loistavista syötöistä ohjaamaan kiekon kohti tyhjää maalia. Kuin ihmeen kaupalla HPK kuitenkin selvisi, Nordlundin huidottua kiekon katsomoon.

Kokonaisuudessaan erä oli HPK:n hallintaa, mutta TPS puolusti loistavasti. Ajassa 35.28 TPS-päädyssä nähtiin varman puolustuspelaamisen päätteeksi paha virhe. Markus Nordlund yritti purkaa kiekon pois oman maalin edustalta, laukoen kiekon kuitenkin suoraan Joonas Vihkon lapaan. Etäisyyttä Engrenin maaliin oli vain pari metriä ja entinen HIFK-peluri laukoi kiekon varmasti takaylänurkkaan.

TPS iski paikoistaan

Aivan erän alkuun nähtiin TPS-ylivoima ja maali. Tuomas Suominen syötti kiekon HPK-alueella Sami Venäläiselle, joka malttoi pitää kiekkoa maalin läheisyydessä. Venäläinen pelasi kiekon takaa nousseelle Jens Skålbergille ja ruotsalaispuolustaja latasi kiekon suoraan syötöstä ylänurkkaan.

Heti perään oli kotijoukkueen pelätyn ylivoiman vuoro. Joukkue rakensi loistavia paikkoja Ville Viitaluoman johtaman ylivoimaviisikon turvin, mutta peli meni liiaksi syöttelyksi ja turkulaiset selvisivät ilman takaiskua.


Huolimatta TPS:n johtomaalista, kolmannen erän ensimmäinen kymmenminuuttinen oli täysin kotijoukkue HPK:n. Kaava oli kuitenkin tuttu aiemmista eristä: TPS puolusti loistavasti, estäen vaarallisimpien maalipaikkojen synnyn. Ajassa 50.06 TPS-puolustus ei kuitenkaan enää kestänyt. Ville Viitaluoma lähetti kiekon kohti TPS-maalia, ja Joonas Vihko ohjasi kiekon loistavasti ilmasta ohi Engrenin.

TPS sai kolmannen erän ensimmäisen kunnollisen pyörityksen HPK-päätyyn (lukuun ottamatta ylivoimamaalia) 54 peliminuutin kohdalla. Kolmikko Marko Mäkinen-Tomas Plihal-Max Kolu pyöritti peliä vahvasti, mutta laukaukset jäivät puuttuman.

Pyörityksen ansiosta paine siirtyi hetkellisesti TPS:lle ja seurauksena oli TPS-maali. TPS:n teletappiketju pääsi 2vs.1 tilanteeseen. Ensiksi maalintekoa pääsi yrittämään Jarkko Hattunen, Marko Virtalan poikittaissyötöstä. Lassila torjui tilanteen, mutta irtokiekossa oli ensimmäisenä kiinni Antti Erkinjuntti, joka ohjasi kiekon puolityhjään maaliin, pysäyttäen kellot aikaan 55.20.

TPS taisteli upeasti lopun, iskien viimeisen niitin tyhjään maaliin. Virtala purki kiekon omalta alueelta, Sweatt luisteli kiekon kiinni ja laittoi kiekon tyhjiin. 2-4.


Ottelun ratkaisuosuman laukonut Antti Erkinjuntti analysoi ottelun kulkua seuraavasti.

- Peli ei ollut mitään parasta, vaan itse asiassa melko sekavaa. Odotettiin paljon fyysisempää peliä, mutta HPK ei tullut niin kovaa päälle kuin odotettiin. Tyytyväisiä ollaan tietenkin voittoon, sillä vain voitot merkkaavat. Seuraavaksi päästään kotihalliin pelaamaan ja se on meille todella iso ja hieno juttu.

TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen oli tyytyväinen voittoon ja korosti ensimmäisen pelin tärkeyttä.

- Neljä päivää ja kolme peliä. Ehdottomasti nämä ensimmäiset ovat tärkeimpiä ja etenkin se, miten sarjan ensimmäinen ottelu sujuu. Ihan mahtava asia, että haettiin voitto täältä. Pelillisesti tämä ei ollut meiltä mikään paras esitys, mutta me pystytään vielä parempaan. Ja tietenkin uskotaan siihenkin, että pystytään täälläkin (Hämeenlinna) parantamaan omaa esitystämme.

 

Finaalisarja jatkuu lauantaina Turussa, täpötäyden hallin edessä. Tilanne on varmasti HPK-pelaajille outo, sillä kotijoukkueen kannatus Hämeenlinnassa oli käsittämättömän vaisua. Toista se on Turussa.

Tilastot:

17.39 0-1 Järvinen (Vittasmäki)

35.28 1-1 Vihko

41.38 1-2 Skålberg (Venäläinen, Suominen) yv.

50.06 2-2 Vihko (Viitaluoma, Tuulola)

55.20 2-3 Erkinjuntti (Hattunen, Virtala)

59.59 2-4 Sweatt (Virtala) tm.

Jäähyt:

HPK 4x2min

TPS 3x2min

Torjunnat:

Lassila HPK 5+9+1=15

Engren TPS 9+8+4=21

Teksti:

 

 


Marko

Ollonqvist