Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

Finnish Trophy 2009

TPS - Tappara

7-3
TI 18.8.2009
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - Tappara 18.8.2009

TPS:n tahtiin Turussa

Turkulaisten Finnish Trophy-turnee jatkui Tapparan kohtaamisella. Otteluun lähdettäessä TPS oli sarjassa kolmantena vailla tappioita, yhden ottelun vähemmän pelanneena kuin sarjaa johtava Helsingin IFK.

TPS aloitti ottelunsa harjoituskaudelta totuttuun tyyliin. Kiekkoa siirreltiin pelaajalta toiselle nopeasti ja vastustaja ahdistettiin omaan päätyynsä. Kamppailu kuitenkin kääntyi hetkellisesti vierailijoille. Yliotteen saatuaan Tappara iski nopeasti ensimmäisen maalin. TPS-puolustaja Joonas Järvinen menetti kiekon, josta Tappara pääsi nopeaan vastaiskuun. Usean onnekkaan syötön jälkeen maalin iski takaa noussut Harri Ilvonen vasempaan ylänurkkaan, ohi nopeasti polvilleen pudonneen David Leggion.

- Heti alussa tuli taas notkahdus. Jostain syystä se on muodostunut meidän tavaramerkiksi, TPS:n päävalmentaja Kai Suikkanen totesi erän kulusta.


TPS:n todella aktiivinen karvauspeli toimi ja kiekonriistoja sateli.

Maalin jälkeen TPS otti ottelun nopeasti takaisin kontrolliinsa. Vastustajan puolustajiin iskettiin terhakkaasti koko viisikon voimin. Mikko Laineen karvatessa kiekkoa tamperelaisten maalin takana Tappara-puolustajaa ajautui hätäiseen purkuyritykseen. Kiekkoa oli vastassa tepsin neljän miehen rintama, ja kiekko päätyi Ilari Filppulaan lapaan b-pisteelle. Filppula siirsi kiekon nopeasti poikittaissuunnassa Jarkko Hattuselle, joka laukoi kiekon tarkasti alanurkkaan.

Vasten ottelun tapahtumia seuraavan maalin iskivät jälleen kuitenkin vierailijat. Leggio torjui Joonas Koskisen laukauksen eteensä, ja Tomi Peltonen oli irtokiekossa ensimmäisenä nostaen kiekon TPS-vahdin yli.

Hauskan kiekon oppitunti

Toinen erä oli tepsiläisiltä ilotulitusta koko rahan edestä. Karnevaalitunnelmaa tarjottiin neljän maalin edestä ylivoimaisen TPS:n hämmästyttäessä yleisöä. Kiekon pitämisestä nautittiin, ja joukkue tasoittikin heti erän alkuun tasan kahteen. Mike Radja nousi vasenta laitaa pitkin torpedon lailla, sivuttaissyöttö Tuomas Suomiselle, joka ohitti tyylikkäästi Tapparan portinvartijan Harri Säterin. Pari minuuttia myöhemmin koulumaalit saivat jatkoa. Tapparan hyökkäys pysäytettiin jälleen ylhäältä aggressiivisesti. Vastuuta Filppulan ja Hattusen ykköskentässä saanut energinen Laine syötti Färjestadista lainalle tulleelle Jens Skålbergille, joka pamautti 3-2. Skål Jensille.TPS juhli toisessa erässä neljästi.

Vierasjoukkueen kasetti alkoi pätkiä lopullisesti, kun erää oli pelattu vajaa puolet – näytti siltä kuin Tapparan mailat olisivat muuttuneet kirveiksi. Michal Birnerin istuessa jäähyllä, Tuukka Mäntylä huitoi itselleen rangaistuksen kotijoukkueen pitäessä kiekkoa. Tamperelaiset menettivät totaalisesti malttinsa TPS:n liikutellessa pelivälinettä taidokkaasti puolelta toiselle siirretyn rangaistuksen aikana. Tepsiläisten hulvattomaan leikittelyyn kiekon kanssa kyllästyttiin niin pahasti, että tuomari joutui viheltämään pelin poikki, vaikka kiekkoon ei vierasjoukkueen puolelta missään vaiheessa koskettu.

Mäntylän hankkiman siirretyn rangaistuksen lisäksi kirjattiin kaksi muuta jäähyä. Tapparan kolmikko Tuukka Mäntylä, Ville Nieminen ja Timo Koskela rangaistusaitiossa oli väkisinkin karnevaalierän parasta antia, ja osoitus TPS käsittämättömästä intohimosta malttaa pelata omaa peliä.

Tapparan peli oli sekaisin. Ylivoimalla Birnerin syötöstä Skålberg täräytti illan toisellaan 4-2, ja vain viisi minuuttia myöhemmin saman miehen syötöstä Antti Erkinjuntti survoi lukemiksi 5-2.

Lainelautailua Turkuhallin vetisellä jäällä

Kolmannessa erässä yksi oli ylitse muiden. Liigapaikassa tiukasti kiinni oleva Mikko Laine loisti maaleillaan ja sai turkulaisyleisön pohtimaan, ken on tämä nuori mies joka kiekkoa kuljettaa. Hyökkääjälupaus iski tepsin 6-2 – ja 7-2 –maalit reilussa 20 sekunnissa. Laineen lailla kaukalossa liikkunut hyökkääjä nauttii selkeästi pelaamisesta.

- Tällä hetkellä pelaaminen tuntuu todella hienolta. Itseluottamus on parantunut niin paljon, että se on tuonut peliini suoraviivaisuutta ja rohkeutta, Laine toteaa.

Myös päävalmentaja Suikkanen on pistänyt merkille nuorukaisen kehityksen.

- Laine on pelannut todella hyvin. Hän taistelee liigapaikasta samalla tavalla kuin kaikki muutkin.

Itse peliin paneuduttaessa, Suikkanen näkee selkeästä 7-3 –voitosta huolimatta myös pelissä ja pelaajien otteissa parannettavaa. Timanteista löytyy edelleen pieniä säröjä.

- Kiekollinen peli on tällä hetkellä kohdillaan – paljon hyvää, mutta paljon parannettavaakin. Loukkaantumisten takia on jouduttu muuttamaan ketjukoostumuksia, mutta silti on löytynyt toimivia kentällisiä.

Kuvat ja teksti:


Joni Piirainen   Marko Ollonqvist  Henri Saloranta