Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa LA 23.2. 17:00 OSTA LIPUT

Finnish Trophy 2009

TPS - Kärpät

4-8
TO 20.8.2009
Turkuhalli

Otteluraportti: TPS - Kärpät 20.8.2009

TPS jäätyi pohjoistuulessa

Turkuhalliin saapui TPS: vieraaksi pojat pohjoisesta, Oulun Kärpät. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella jo kertaalleen Rauman perinteisessä Pitsiturnauksessa, jolloin nuorella ja kokemattomalla joukkueella pelannut oululaisryhmä kaatui 3-1 lukemin. Torstaina Kärpät saapui huomattavasti vahvistuneena, Suomeen paluun tehneen pisterohmun Pavel Rosan ja ylivoimapelote Teemu Aallon johdolla.

Turkulaiset aloittivat erän alun terävästi, ja joukkue sai luotua muutaman erinomaisen maalipaikan. Lähimpänä maalin tekoa oli Mike Radja, jonka nostoyrityksessä Tuomas Tarkki oli tarkempi. Tepsiläisten peli kulki. Viitisen minuuttia oli pelattuna, kun kiekko pomppi flipperin lailla maalin nurkalla kavalasti odottaneelle Radjalle, joka monen sattuman kautta sai kiekon siirrettyä ohi Tarkin. Sitten tuli Kärppien ykköskenttä (Pavel Rosa- Jari Viuhkola- Kristian Kuusela). Vaihtovirheen kautta koko kärppäykkönen käytti tilaisuuden hyödyksi – Viuhkola ohjasi Rosan syötöstä tyhjään maaliin ajassa 11.30. Kotijoukkue kuitenkin kokosi nopeasti itsensä. Antti Erkinjuntin ja Michal Birnerin syötöstä Lassi Kokkala ujutti pienestä kulmasta pelivälineen turkulaisten johtolukemiin.

Kolikon musta kääntöpuoli

Kuten Tepsin kauden lähes jokaisessa ottelussa, ensimmäisessä erässä peli sekoaa jossain määrin lähes poikkeuksetta. Hyvin alkanut erä, kääntyi Tepsin juoksukilpailuun kentällä. Kärpät siirteli kiekkoa miten tahtoi, ja Linnanmäen vuoristoradasta tuttu alamäki oli alkanut. Turkulaiset pelattiin taidokkaasti pois pelitilanteista, ja Vesa Viitakosken 2-2 tasoitus oli vähintäänkin oikeutettu. Kärpät piti kiekkoa miten tahtoi ja Aurajoessa virtasi vesi myrskyn lailla vastavirtaan. TPS:n jäähyillessä erän lopulla, Rosa roiskaisi Atte Engrenin torjunnasta johto-osuman. Mustan erän täydensi Joonas Järvisen henkilökohtainen kymppi.

Paluu harmaaseen

Toisessa erässä Turkuhallin jäälle laskeutui musta usva. Kiekkoa siirreltiin, eikä kummallakaan joukkueista ollut kiinnostusta lähteä tosissaan haastamaan vastustajaa. Tasapaksun erän kruunasi Kärppien maalit. Puolitoista minuuttia ennen erän loppua tasainen kiekonsiirtely kääntyi oululaisten eduksi. Kimmo Koskenkorva kiersi maalikorkin auki taidokkaalla nousullaan, turkulaisseinämän muserruttua vikkelän laitahyökkääjän alta.


Engren oli maalillaan mahdottoman tehtävän edessä.

Erän viimeisellä sekunnilla Kärpät iski vielä kertaalleen. Rosa pääsi laukomaan, jonka Engren vielä torjui. Irtokiekko ei kuitenkaan TPS-puolustukselle maistunut ja TPS-vahti jäi yksin ihmettelemään, Viuhkolan siirtäessä kiekon puolityhjään maaliin.

Synkkyys jatkuu

Kolmas erä ei tuonut juurikaan muutosta TPS:n pelaamiseen. Turkulaisten virheet jatkuivat – kiekko poltti lavassa, eikä pelistä tullut valmista tekemälläkään. Ainut pelaaja kentällä TPS:n osalta oli maalivahti Engren, joka jäi maalin suullaan täysin yksin. Etenkin Kärppien ykköskentällisellä oli Turkuhallin karusellissa todella hauskaa. TPS oli täysin neuvoton oululaisten tehoviisikkoa vastaan. Myös hyökkäyspään pelaaminen oli hakemista ja etenkin Ilari Filppulan taidonnäytteitä todella kaivattiin.

Kärpät iski kolmannen erän alkuun kaksi nopeaa maalia, kun Kuusela ja Ossi-Petteri Grönholm leikittelivät kärppälauman viiden maalin johtoon. TPS:lle pientä lohtua toi Aki-Petteri Bergin hieno nousu kiekon kanssa ja täydellinen syöttö Aki Uusikartanolle, joka ohjasi kiekon keskeltä Tuomas Tarkin selän taakse. Numerot olivat tässä vaiheessa karut 3-7.


Bergin syöttö oli yksi ottelun namupaloista.

Kavennuksen jälkeen hetkellinen hyvä vire katosi. TPS jatkoi jäähyilyään ja se kostautui jälleen. Kärppien illan seitsemäs ylivoimamaali ja kahdeksas koko ottelussa oli kärppätarinassa Justin Forrestin käsialaa. Ottelun ainoita väriläiskiä TPS:n väripaletissa oli Toni Jalon taiteilema 4-8 kavennusmaali, joka jäi ottelun viimeiseksi.

- Olimme todella huonoja. Ratkaisuja ei saatu tehtyä omassa päässä, eikä myöskään vastustajan. Ei vaan löydetty sellaista samanlaista sykettä, mitä aiemmissa peleissä on nähty, TPS-kasvatti toteaa.

Pelin jälkeen TPS:n kakkosvalmentaja Riku-Petteri Lehtonen oli erittäin pettynyt omiensa suorittamiseen.

- Jos jotain positiivista pitää hakea, niin koko kauden paras ensimmäinen erä nähtiin tässä ottelussa.

Etenkin maalinedusta – ja alivoimapelaamiseen Lehtonen oli todella pettynyt.

- Alivoimapeli oli surkeaa. Emme ole sitä harjoituskaudella harjoitelleet. Silti olisin odottanut parempaa, sillä joukkueessa on niin paljon pelaajia, jotka pelasivat viime kaudella paljon alivoimaa. Myös maalinedustapelaaminen oli todella surkeaa, Engren jätettiin täysin yksin, entinen puolustajakolossi toteaa.

Kuvat ja teksti:


Joni Piirainen   Marko Ollonqvist  Henri Saloranta